Photo Gallery, Οικονομία

«Μαύρη τρύπα» πάλι στα έσοδα

Επιβεβαιώθηκε και επίσημα το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το α’ εξάμηνο

 

 

 

 

 

 

Την υστέρηση των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο επιβεβαιώνουν τα οριστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το πρώτο εξάμηνο Ιανουάριου-Ιουνίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 12.747 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 10.374 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 9.997 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

 

 

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το α’ εξάμηνο υστερούν έναντι του στόχου κατά 3.016 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 21.818 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 κατά 8,3%.

Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο εξαμήνου οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ το μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων, στη μη απόδοση, από τα πιστωτικά ιδρύματα, του δικαιώματος του Δημοσίου επί των προνομιούχων μετοχών (10%), λόγω της μετάθεσης των Γενικών Συνελεύσεων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 87,7% ή κατά 337 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο τονίζει ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπιστεί στο β’ εξάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015.

Στο μεταξύ την ολοκλήρωση της αποστολής της όγδοης παρτίδας εκκαθαριστικών ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το 34% των εκκαθαριστικών της οποίας είναι πιστωτικά και το 42,06% μηδενικά.

Η αξία των χρεωστικών ανέρχεται σε 514,17 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνη των πιστωτικών στα 166,18 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο φόρος που εισπράττει το Δημόσιο είναι 347,9 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σε σύνολο 540.990 εκκαθαριστικών, τα 185.654 είναι πιστωτικά, τα 227.540 και μόνο 127.796 χρεωστικά. Συνολικά και στις 8 παρτίδες, το 38% των εκκαθαριστικών είναι πιστωτικό – γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο μέτρο των αποδείξεων – το 42% μηδενικό και το 19,8% χρεωστικό. Ο φόρος για το Δημόσιο και από τις 8 παρτίδες ανέρχεται σε 886,8 εκατ. ευρώ.

 

Εξετάζεται μείωση

του συντελεστή ΦΠΑ

 

Μείωση του υψηλού και χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά 3% εξετάζει η κυβέρνηση. Όπως αποκάλυψε σήμερα, Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ο ανώτατος συντελεστής θα μπορούσε στο προσεχές διάστημα να μειωθεί από το 23% στο 20% και ο χαμηλός συντελεστής να περιοριστεί στο 10% από 13% σήμερα. «Δική μου σκέψη και επιθυμία είναι να υπάρχουν δύο συντελεστές 10% και 20%», δήλωσε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣKAΪ.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στη φορολογία θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει μεγάλες περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων και μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 15%.

 

 

 

Η ενιαία αρχή πληρωμών

δημοσίων υπαλλήλων

 

Αύξηση 105% κατέγραψε μέσα σε 8 μήνες ο αριθμός των υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα που πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Η Ενιαία Αρχή Πληρωμών αποτελεί το μοναδικό φορέα πληρωμής, όχι μόνο των τακτικών αποδοχών, αλλά και των πάσης φύσεως πρόσθετων αμοιβών, αποζημιώσεων και με οποιαδήποτε άλλη ονομασία καταβαλλόμενων απολαβών, του πάσης φύσεως προσωπικού του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, καθώς και των λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Από το Δεκέμβριο 2010 οι μισθολογικές αμοιβές για αμειβόμενους του Δημοσίου καταβάλλονται και καταγράφονται στην κεντρική ηλεκτρονική βάση δεδομένων επιτρέποντας τον έλεγχο, την επεξεργασία και την ανάλυση των στοιχείων σχετικά με το ύψος και τη δομή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Με την ενεργοποίηση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών το Δεκέμβριο το σύστημα κάλυπτε τη μισθοδοσία 202.025 υπαλλήλων του Δημοσίου. Πλέον, οκτώ μήνες μετά, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 105% και οι ενταγμένοι στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών ανέρχονται σε 511.405 άτομα, όταν ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται στους 768.009.

 

 

Ραβασάκια του ΙΚΑ

σε μεγαλοοφειλέτες

 

Ατομικές ειδοποιήσεις σε συνολικά 421 οφειλέτες, με ληξιπρόθεσμες οφειλές που συνολικά ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ, έστειλε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με προθεσμία πέντε ημερών, μετά την εκπνοή της οποίας, όπως αναφέρει το Ίδρυμα, θα επισπευστούν οι διαδικασίες για τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα την Τετάρτη, η προθεσμία έχει οριστεί ώστε οι υπόχρεοι εργοδότες – οφειλέτες να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών τους ή στον ειδικό διακανονισμό ή να εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής τους.

Όταν λήξει η προθεσμία και εφόσον οι οφειλέτες δεν έχουν υποβάλει αίτηση και δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών ή στον ειδικό διακανονισμό, τα αρμόδια όργανα των ταμείων είσπραξης εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των ταμειακών υπηρεσιών των υποκαταστημάτων θα επισπεύσουν άμεσα και χωρίς άλλη προειδοποίηση τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και άλλους νόμους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλομένων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το