Photo Gallery, Κόσμος

Συνελήφθη ο τελευταίος καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου στη Σερβία

Ο σερβοκροάτης Γκόραν Χάτζιτς που υπήρξε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κράϊνα

 

 

 

 

Συνελήφθη την Τετάρτη στη Σερβία ο Σερβοκροάτης Γκόραν Χάτζιτς, ο τελευταίος από τους καταζητούμενους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Ο Γκ. Χάτζιτς, ο οποίος κρυβόταν εδώ και επτά χρόνια, υπήρξε πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα».

 

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Σέρβου εισαγγελέα αρμόδιου για εγκλήματα πολέμου, ο Χάτζιτς θα μεταφερθεί στη Χάγη το αργότερο μέσα σε μια εβδομάδα. Ο Γκόραν Χάτζιτς, πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας, ο οποίος συνελήφθη σήμερα στη Σερβία, μπορεί να μεταφερθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, δήλωσε ο δικηγόρος του Τόμα Φίλα.

Ο δικηγόρος διευκρίνισε, ότι δεν θα ασκήσει έφεση. «Του υποσχέθηκαν ότι θα δεχθεί αύριο και μεθαύριο επισκέψεις από την οικογένειά του. Στη συνέχεια, όσο με αφορά και όσο τον αφορά, μπορεί να φύγει» για τη Χάγη, υπογράμμισε ο Τ. Φίλα.

Η σύλληψη του Χάτζιτς έρχεται λιγότερο από δύο μήνες μετά τη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς.

Ο Γκόραν Χάτζιτς συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης στις 08:24 τοπική ώρα, στην περιοχή Φρούσκε Γκόρε, περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βελιγραδίου.

Όπως δήλωσε ο Σέρβος εισαγγελέας για εγκλήματα πολέμου, Βλαντιμίρ Βούκσεβιτς, όταν συνελήφθη ήταν οπλισμένος, αλλά δεν προσπάθησε να αντισταθεί.

Επίσης, συνελήφθη και ένας «σύνδεσμος», που του πήγαινε χρήματα. Ο Βλ. Βούκσεβιτς είπε ότι ο Χάτζιτς είχε επαφές με ανθρώπους της ορθόδοξης σερβικής εκκλησίας.

Αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους αυτές των διώξεων, της εξόντωσης, των βασανιστηρίων, των απελάσεων και της συμμετοχής του σε εγκλήματα που διέπραξαν Σέρβοι στρατιώτες στην Κροατία.

Θεωρείται υπεύθυνος για τη σφαγή σχεδόν 300 ανδρών στο Βούκοβαρ το 1991 από Σερβοκροάτες στρατιώτες και για την απέλαση περίπου 20.000 ανθρώπων από την πόλη.

«Με την σύλληψή του κλείνει το πιο δύσκολο κεφάλαιο της συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία», υπογράμμισε ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς. O Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι οι Σέρβοι ερευνητές «εργάστηκαν πολύ σκληρά τα τελευταία τρία χρόνια», προκειμένου να καταφέρουν να συλλάβουν τον Χάτζιτς.

Ο Γκ. Χάτζιτς εμφανίστηκε την Τετάρτη ενώπιον ειδικού σερβικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στο Βελιγράδι.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, του επιδόθηκε το κατηγορητήριο (από το ειδικό σερβικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου), καθώς και η απόφαση, σύμφωνα με την οποία πληρούνται όλοι οι όροι για τη μεταφορά του στη Χάγη.

Φορούσε ένα μπλουζάκι και, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, φαινόταν να έχει παχύνει και να είναι πολύ αλλαγμένος σε σχέση με τις πρόσφατες φωτογραφίες του.

«Η πρώτη σημαντική πρόοδος στην έρευνα έγινε, όταν (ο Χάτζιτς) προσπάθησε να πουλήσει έναν πίνακα του Μοντιλιάνι», ο οποίος μάλλον είχε περιέλθει στην κατοχή του στη διάρκεια του πολέμου, εξήγησε ο Σέρβος γενικός εισαγγελέας, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς έγινε αυτό.

Σύμφωνα με τον Βούκσεβιτς, ο πίνακας είχε βρεθεί τον Δεκέμβριο του 2010, στη διάρκεια έρευνας στο σπίτι ενός φίλου του Χάτζιτς.

«Σκόπευε να φύγει από τη Σερβία», κατέληξε ο Βούκσεβιτς, επισημαίνοντας ότι σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών άλλων χωρών, τις οποίες δεν κατονόμασε, οι σερβικές αρχές «δεν επέτρεψαν στον Χάτζιτς, να περάσει στο έδαφος άλλης χώρας».

Με τη σύλληψη του Γκόραν Χάτζιτς η Σερβία απέδειξε ότι είναι προσηλωμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεών της, επισήμανε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Μίρκο Τσβέτκοβιτς. «Είναι μία σημαντική στιγμή, με την οποία κλείνουμε μία ιστορία, που είχαμε μπροστά μας», τόνισε ο Μ. Τσβέτκοβιτς.

 

Χαιρετίζουν ΕΕ, ΝΑΤΟ, ICTY

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσορίζει τη σύλληψη του Γκόραν Χάτζιτς από τις Αρχές της Σερβίας», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον.

Θεωρείται ότι η υπόθεση Χάτζιτς υπήρξε το τελευταίο μεγάλο «αγκάθι» στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και η σύλληψή του ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ο Σερζ Μπραμέτζ εισαγγελέας του ICTY χαιρέτισε τη σύλληψη επίσης. Η πρώην γενική εισαγγελέας του ICTY, Κάρλα ντελ Πόντε, εκτίμησε ότι η σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, αποτελεί μεγάλη επιτυχία των σερβικών αρχών, που θα επισπεύσει την πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το