Photo Gallery, Πολιτική

«Μάχη» με το χρόνο για την κυβέρνηση

 

Ποιες παρεμβάσεις καλείται να πραγματοποιήσει σύντομα η Κυβέρνηση

 

 

 

Σκληρή «μάχη» με το χρόνο καλείται να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί στα «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των σκληρών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο το οποίο «συνοδεύει» την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου της τρόικας, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως επισημαίνουν έγκυροι οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, η κυβέρνηση θα κληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε να λάβει νέα μέτρα είτε να… στήσει κάλπες, εάν δεν καταστεί δυνατόν να «σηκώσει» το… πολιτικό βάρος ενός νέου πακέτου αλλαγών.

Επομένως, το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει «τρέξει» σωρεία μέτρων που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, ώστε να αποδείξει ότι κάνει όλα όσα απαιτούνται προκειμένου να εγκριθεί το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Μόνο τον Ιούλιο θα πρέπει να φέρει στη Βουλή 7 νομοσχέδια και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει ψηφίσει συνολικά 12 νομοσχέδια.

Για τον λόγο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, συγκάλεσε μέσα στην εβδομάδα ευρεία διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο το συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων για την εφαρμογή του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου.

Βασικό συμπέρασμα ήταν η ανάγκη η χώρα να δώσει αυτή τη φορά καλά δείγματα γραφής, προκειμένου να έχει όσο το δυνατό περισσότερα όπλα στη φαρέτρα της εν όψει των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από όλους τους υπουργούς που μετείχαν στη σύσκεψη να προωθήσουν άμεσα τα μέτρα που αφορούν στους τομείς ευθύνης τους και να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται.

Η κυβέρνηση πάντως, όπως υπογραμμίζεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, είναι «έτοιμη» ανά πάσα ώρα και στιγμή να ορίσει νέα μέτρα -αν χρειαστεί- για να επιτύχει τους στόχους του ελλείμματος για φέτος. Άρα, καθίσταται σαφές πως υπάρχει έντονη αβεβαιότητα αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ακόμα και μετά τη λήψη των νέων μέτρων ύψους 6,7 δισ. ευρώ για το 2011.

Πάντως, ήδη ο κ. Βενιζέλος, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, εισηγήθηκε στην κυβερνητική επιτροπή το ακριβές χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που συνδέονται με την εφαρμογή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θα υπάρχει διυπουργική επιτροπή, η οποία θα λειτουργεί, τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και γενικών γραμματέων, για τη συνεχή παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος και του καταλόγου των κινήσεων που πρέπει να γίνουν. Στόχος είναι όπου διαπιστώνονται αποκλίσεις να υπάρχει άμεσα παρέμβαση.

 

Οι «υψηλές» συναντήσεις

φέρνουν αποκρατικοποιήσεις

Την ίδια ώρα, με τις «ευλογίες» του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε και του προέδρου της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Βενιζέλος, και υπό την πίεση της συνάντησης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, η κυβέρνηση επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις.

Βασικός στόχος είναι η οριστικοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης, που θα πρέπει να παρουσιάσει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών στους ομο­λόγους του.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση, μέσα στον Ιούλιο, θα πρέπει με αποφάσεις της αρμόδιας διυπουργικής να «περάσει» στο Ταμείο όλες τις εταιρείες και τα ακίνητα που αναφέρονται στον μεσοπρόθεσμο νόμο αλλά και στο μνημόνιο, ει δυνατόν έχοντας ήδη βρει και εγκρίνει τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων.

Η ένταξη θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, περνώντας παράλληλα από τον έλεγχο της τρόικας, κλιμάκιο της οποίας θα καταφθάσει τις ίδιες ημέρες στην Αθήνα για την επόμενη εξέταση της ελληνικής οικονομίας.

Οι στόχοι που θέτει το μνημόνιο είναι πολύ αυστηροί. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να βρεθεί συνολικά 1,7 δισ. ευρώ (με 6 πωλητήρια, μεταξύ των οποίων στην ΕΥΑΟ, στο «Ελ. Βενιζέλος», στον ΟΠΑΠ, στον ΟΛΠ, στο Τ.Τ. και στα κρατικά λαχεία), ενώ το ποσό φτάνει στα 5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο με 12 επιπλέον κινήσεις (ΕΑΣ, Εθνική, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, larco, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΔΙΕ, Καζίνο Πάρνηθας, ΕΛΒΟ, ‘Αδειες Κινητής Τηλεφωνίας, Ελληνικό Ι και ακίνητη περιουσία I). Η τρόικα έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν θα δεχθεί άλλες καθυστερήσεις.

Επίσης, τον Αύγουστο πρέπει να υιοθετηθεί το πλάνο για τον τουριστικό τομέα (τουριστική κατοικία), με το νομοσχέδιο για τις χρήσεις γης των ακινήτων της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Στο τρίτο τρίμηνο πρέπει να είναι έτοιμο το νομικό πλαίσιο για τη γρήγορη παραχώρηση γης και την επιτάχυνση της καταγραφής της ακίνητης περιουσίας

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, το φορολογικό, να συγκρατήσει τις δαπάνες του κράτους, να καταρτίσει το ενιαίο μισθολόγιο, τις δημόσιες συμβάσεις, το συνταξιοδοτικό, να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στην Υγεία, την αγορά εργασίας και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το