Photo Gallery, Τοπικά

«Κόκκινο» πανί για πρυτάνεις

Οι 3χρονες σπουδές και ο νέος τρόπος διοίκησης, ενώ κινητοποιήσεις εξαγγέλλουν οι φοιτητές – Αντιδρούν και οι καθηγητές

 

 

Σχεδιάζουν νέα έκτακτη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα

Ο τρόπος διοίκησης, η χρηματοδότηση και οι τρίχρονες σπουδές αποτελούν τα «κόκκινα» σημεία στο νομοσχέδιο που ανακοίνωσε προχθές το Υπουργείο Παιδείας και με το οποίο αντιδρούν οι πρυτάνεις. Μάλιστα σχεδιάζουν έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, όπου θα προεδρεύει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι πρυτάνεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι η εκλογή του πρύτανη θα γίνεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και δεν θα ορίζεται από το συμβούλιο διοίκησης. Οι φοιτητές κάνουν λόγο για έναρξη των δυναμικών κινητοποιήσεων από φθινόπωρο.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Με τους πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Τσίπρα και Κουβέλη συναντήθηκε χθες η επιτροπή που ορίστηκε από τη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Βόλο για τη διαχείριση του ζητήματος με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μάλιστα οι επαφές θα συνεχιστούν μέχρι και μεθαύριο Παρασκευή και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Σαμαρά, Παπαρήγα, Καρατζαφέρη και Μπακογιάννη. Στόχος των επαφών είναι τα κόμματα και οι παρατάξεις να μη ψηφίσουν το νομοσχέδιο και να συμβάλλουν στην αλλαγή του.

Όπως τόνισε ο αντιπρύτανης κ. Ζουμπουλάκης που συμμετείχε στην επιτροπή και τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σημεία για τα οποία υπάρχουν έντονες διαφωνίες από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το πρώτο αφορά τον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων. Μέχρι πρότινος τα ΑΕΙ διοικούνταν κατά ένα δημοκρατικό τρόπο που κουτσά-στραβά το σύστημα αυτό λειτουργούσε. Πλέον περνάμε σε ένα ολιγαρχικού τύπου σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ, όπου η πανεπιστημιακή κοινότητα θα εκλέγει κάθε τέσσερα χρόνια επτά μέλη ΔΕΠ και ένα φοιτητή και αυτά θα ορίζουν άλλα επτά εξωπανεπιστημιακά μέλη. Το 15μελές συμβούλιο διοίκησης θα ορίζει και τον πρύτανη ο οποίος θα πρέπει να απολογείται στο συμβούλιο. Παράλληλα ο πρύτανης θα ορίζει και τον αναπληρωτή πρύτανη. Επίσης θα ορίζονται και οι κοσμήτορες, ενώ η Σύγκλητος θα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες. Τέλος οι πρόεδροι των Τμημάτων θα εκλέγονται μεν από τα μέλη ΔΕΠ, αλλά θα έχουν περιορισμένες αρμοδιότητες. Οι πρυτάνεις ζητούν ο πρύτανης να εκλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ο κ. Ζουμπουλάκης ανέφερε πως δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των ΑΕΙ από το Κράτος ως δεύτερο σημείο διαφωνίας. Τόνισε δε ως τρίτο σημείο διαφωνίας τις τρίχρονες σπουδές. «Το θέμα αυτό το αφήνει στα Πανεπιστήμια. Αλλά αν το ένα Πανεπιστήμιο έχει τρίχρονες σπουδές για το πτυχίο ψυχολόγου, δεν θα κάνουν το ίδιο και τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια; Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού» είπε ο αντιπρύτανης.

 

Θετικά σημεία

 

Σαν θετικά σημεία ο ίδιος ανέφερε τη διαχείριση των κονδυλίων της έρευνας από τα ΑΕΙ, την καθιέρωση του Συνηγόρου του φοιτητή, το συμμάζεμα με τις σπουδές μέσω των διατάξεων για τους «αιώνιους» φοιτητές.

Το γεγονός ότι η επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο ξεκίνησε με τους προέδρους των ΤΕΙ και όχι τους πρυτάνεις, προκάλεσε εκ νέου δυσαρέσκεια στους Πρυτάνεις για την υπουργό Παιδείας μετά την μη έλευσή της στη σύνοδο που έγινε στο Βόλο.

Χθες εστάλη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω ταχυδρομείου το επίσημο κείμενο του νομοσχεδίου.

 

«Πάμε για

κινητοποιήσεις»

 

Ο φοιτητής της παράταξης «Αριστερή Ενότητα» Γιάννος Νικολάου υπογράμμισε πως, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οι φοιτητές το φθινόπωρο θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, γιατί με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, δεν θα μπορούν να σπουδάσουν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως με το νομοσχέδιο η φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου αλλάζει προς το χειρότερο, ενώ δυσκολεύει και η θέση των φοιτητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν συγγράμματα. Καταργούνται μια σειρά δικαιωμάτων των φοιτητών με τα οποία διασφαλιζόταν η φοίτησή τους. Παράλληλα υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τρίχρονες σπουδές. Θα υπάρχουν πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων και το χειρότερο είναι τι γνώσεις θα λαμβάνει ένας φοιτητής που θα έχει κάνει τρία χρόνια σπουδές;

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής κ. Διονύσης Βαβουγιός τόνισε: Αλλάζοντάς τα όλα κάνεις το Πανεπιστήμιο να κοστίζει τρεις φορές περισσότερο απ’ όσο στοιχίζει τώρα. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία στο νομοσχέδιο. Προσωπικά διαφωνώ μεταξύ άλλων και με τις τρίχρονες σπουδές. Πάμε να εφαρμόσουμε μια λογική που στο εξωτερικό απορρίπτεται. Γενικότερα με ενοχλεί η λογική του νομοσχεδίου ότι δηλαδή όλα είναι σκάρτα στα Πανεπιστήμια. Γιατί στα ελληνικά ΑΕΙ υπάρχουν αξιόλογοι καθηγητές που κάνουν σοβαρή έρευνα και διδασκαλία και αυτό φαίνεται από πολλούς ποιοτικούς δείκτες. Πριν ανακοινώσει το νομοσχέδιο το Υπουργείο, θα έπρεπε να είχε κάνει ένα ουσιαστικό διάλογο με τους καθηγητές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κ. Ζήσης Κοτιώνης τόνισε: Μέχρι τώρα εργαζόμασταν για το δημόσιο δημοκρατικά αυτοδιοικούμενο Πανεπιστήμιο. Εάν τώρα πρέπει να αφαιρέσουμε τα επίθετα «δημοκρατικό», «αυτοδιοικούμενο» και στη συνέχεια το «δημόσιο», τότε το Πανεπιστήμιο που μένει, δεν είναι Πανεπιστήμιο.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το