Πολιτική

«Κεραυνοί» ΠΑΣΚΕ κατά ΠΑΣΟΚ

«Αυτή δεν είναι σοσιαλιστική πολιτική» καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές


«Η σωτηρία της χώρας είναι η άμεση προτεραιότητα» τονίζει η κυβέρνηση

ΑΘΗΝΑ, 13.

Με μια μακροσκελή «σκληρή» ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν 102 συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ), ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κατακεραυνώνουν την πολιτική της κυβέρνησης. «Η κατ’ εφαρμογή του μνημονίου, ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Δεν είναι η πολιτική για την οποία στρατευτήκαμε, αγωνιστήκαμε, ψηφίσαμε», τονίζουν οι «πράσινοι» συνδικαλιστές.

«Είμαστε αντίθετοι με το μνημόνιο και τους όρους για τα σκληρά, άδικα και άνισα μέτρα σε βάρος του κόσμου της εργασίας χωρίς να παραγνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση και την κρίση δανεισμού», σημειώνουν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ.

Η συνδικαλιστική παράταξη προτείνει μέτρα που, όπως τονίζει, «θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση με επιβάρυνση αυτών που ευθύνονται: Των εχόντων και κατεχόντων». Ειδικότερα, ζητά:

►Αλλαγή του θεσμικού ρόλου και της πολιτικής της ΕΚΤ και δομική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης.

►Μεταφορά δημόσιου χρέους των κρατών – μελών της ευρωζώνης με την έκδοση ευρωομολόγων.

►Ανάκαμψη στηριγμένη στις επενδύσεις, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία.

Παράλληλα, οι «πράσινοι» συνδικαλιστές ζητούν την παραδειγματική τιμωρία και τη δήμευση της περιουσίας όλων όσοι διασπάθησαν δημόσιο χρήμα, καθώς και την πλήρη αποκάλυψη των ενόχων στα μεγάλα σκάνδαλα (όπως Siemens – Βατοπέδι – Δομημένα Ομόλογα – ΓΕΡΜΑΝΟΣ).

Η ΠΑΣΚΕ αν και αναγνωρίζει ότι το «έλλειμμα της χώρας (δημοσιονομικό – ανταγωνιστικότητας) απαιτούσε – και πράγματι απαιτεί – νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, περιστολή της σπατάλης, ανατροπές στο κράτος και την παραγωγή στη βάση μιας δίκαιης και ισόρροπης κατανομής των βαρών», επισημαίνει ότι «η «συνταγή» της Τρόικας επέβαλε μέτρα κοινωνικά άδικα που έσπασαν κυριολεκτικά τους πιο αδύναμους κρίκους της κοινωνικής αλυσίδας της μισθωτής εργασίας ενώ ακόμη και τώρα οι έχοντες και κατέχοντες εξακολουθούν «να πίνουν στην υγεία των κορόιδων»«.

Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για προκλητική συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού αλλά και των διαφόρων φορέων αντιπροσώπευσης συμφερόντων, «καθώς – την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού» – όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αλλά είτε τις μεταθέτουν, είτε με τους μηχανισμούς χειραγώγησης της κοινής γνώμης επιχειρούν να τις μετατρέψουν σε ενοχές, συνενοχές και φοβίες».

Επισημαίνουν δε, ότι η δημόσια συζήτηση δεν μπορεί να γυρνά στην προ Μνημονίου εποχή, σημειώνοντας πως ό,τι έγινε δεν αποτελεί άλλοθι αποποίησης ευθυνών. «Στο συλλογικό πεδίο ουδείς πλέον νομιμοποιείται ούτε να παριστάνει «τον άμωμο και αμόλυντο» και κυρίως να επιζητά την επιείκεια της «μωρής παρθένας»«, τονίζουν.

«Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για εθνική, πατριωτική αλλά και ταξική μάχη για να σωθεί η χώρα. Τη χώρα όμως δε συγκροτούν άψυχα αντικείμενα, στατιστικές και αριθμοί. Τη συγκροτούν άνθρωποι, πολίτες, εργαζόμενοι που μοχθούν σκληρά, που δεν απομυζούν παρασιτικά τον πλούτο της, αλλά τον δημιουργούν. Είναι ακραία και ηθικά αντι-σοσιαλιστική πολιτική να επιχειρείται η διάσπαση αυτών των ανθρώπων σπέρνοντας το ζιζάνιο του «κοινωνικού αυτοματισμού» δηλαδή να στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου ή ακόμη χειρότερα δημιουργούνται όροι «κανιβαλλισμού» με γνώμονα το είδος , την αμοιβή, ή την ασφάλεια της εργασίας τους», προσθέτουν.

«Θεωρούμε και είναι αδιανόητο αφενός κάθε επικαιροποίηση του μνημονίου να γίνεται «εν κρυπτώ και παραβύστω», να μην απολαμβάνει της στοιχειώδους νομιμοποίησης από το εθνικό κοινοβούλιο και αφετέρου κάθε επικαιροποίηση να φέρνει ποιο επαχθή, πιο αντικοινωνικά και πιο άδικα μέτρα», αναφέρουν, διερωτώμενοι: «Αλήθεια τι είδους διαπραγμάτευση είναι αυτή που φέρνει τη χώρα και τους έλληνες κάθε φορά σε δυσχερέστερη θέση;».

Ακόμη ασκούν κριτική και στην αξιωματική αντιπολίτευση, καλώντας την να πάψει να κρύβεται στο απώτατο παρελθόν της μεταπολίτευσης, αναγνωρίζοντας ότι η πενταετής διακυβέρνησή της βύθισε κυριολεκτικά τα δημόσια οικονομικά. «Η αντιμνημονιακή ρητορική της ΝΔ είναι γεμάτη φαρισαϊσμό, λαϊκισμό και υποκρισία. Επί της ουσίας «χαϊδεύει» τ’ αυτιά των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων που η πολιτική λιτότητας πλήττει, αλλά την ίδια στιγμή ταυτίζεται και ψηφίζει τις σκληρές νέο-συντηρητικές συνταγές που φέρουν το ψευδεπίγραφο της μεταρρύθμισης», προσθέτουν.

Στο στόχαστρο της ΠΑΣΚΕ βρίσκονται και τα κόμματα της αριστεράς, τονίζοντας ότι κινούνται ανάμεσα στη σύγχυση και την αμηχανία. «Παρά την ύπαρξη ουσιωδών διαφορών μεταξύ τους, τείνουν να συγκλίνουν στο γενικό καταγγελτικό λόγο χωρίς πρόταση διεξόδου και προοπτικής. Γιατί ασφαλώς ούτε η κήρυξη χρεοστασίου, ούτε η επαναφορά στη δραχμή οδηγούν σε «πτώχευση της πλουτοκρατίας». Δεν είμαστε εμείς που θα υποδείξουμε την πολιτική τους. Όμως στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων τους καλούμε σε ενότητα», σημειώνει η ΠΑΣΚΕ.

Οι υπογράφοντες την ανακοίνωση καλούν τον πρωθυπουργό «να δείξει με πράξεις και πολιτικές ότι γνωρίζει ότι τα λεφτά αυτά βρίσκονται στις τσέπες των εχόντων και κατεχόντων, στην παραοικονομία, στη φοροδιαφεύγουσα, φοροκλέπτουσα, εισφοροδιαφεύγουσα επιχειρηματικότητα, στους ραντιέρηδες και στους έχοντες τεράστια περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σ’ αυτούς πρέπει ν’ αναζητηθούν οι πόροι που απαιτούνται».

«Ο στενός «κορσές» του μνημονίου δε μπορεί και δεν πρέπει ν’ αποτελεί τον οδικό χάρτη της εσωτερικής μας πολιτικής. Απαιτείται ριζική αναδιαπραγμάτευση του ώστε να υπάρξουν «ανάσες» άσκησης πολιτικών που θ’ ανακουφίσουν τους πολλούς, τα πλέον ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού και θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία ώστε ν’ επανεκκινήσουν οι «παγωμένες» μηχανές της, να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί συσσώρευσης και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, καθώς η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε τεράστια κρίση απασχόλησης», προσθέτουν.

Το σχόλιο της κυβέρνησης

Τα όσα είπε ο Γιάννης Παναγόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η ΠΑΣΚΕ είναι μια συνδικαλιστική παράταξη εργαζομένων και ως τέτοια έχει δικαίωμα να κρίνει και να έχει τις απόψεις της. Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε εξηγήσει ότι κάνουμε μια σημαντικότατη δουλειά και υπηρετούμε το εθνικό μας χρέος και τον πατριωτισμό μας που είναι η σωτηρία της χώρας».
Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι επόμενο ότι θα υπάρχουν κραδασμοί, ενστάσεις και αντιρρήσεις για πολλούς λόγους, τονίζοντας ότι «εμείς επιτελούμε τους στόχους μας και δεν πέρασε μια μέρα να μην παλεύουμε με τα μεγάλα προβλήματα». Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι η σωτηρία της χώρας είναι η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης παράλληλα με την προώθηση μεγάλων αλλαγών, ώστε να πάψουν να υπάρχουν χρόνιες παθογένειες. «Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να υπηρετούμε το εθνικό μας χρέος για τη σωτηρία της χώρας», ανέφερε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε γενικότερα ότι η κυβέρνηση αναζητά και υλοποιεί καθημερινά τρόπους που θα διευκολύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, προσθέτοντας ότι από την ταχύτερη απονομή σύνταξης μέχρι την πολιτική για το φάρμακο και τις ηλεκτρονικές ευκολίες στη δημόσια διοίκηση, «όλες μας οι ενέργειες αποσκοπούν στην αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών και στη βελτίωση των όρων διαβίωσής τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το