Πολιτική

Γερμανικό «ναι» στην επιμήκυνση

Σόιμπλε: Θα εξετάσουμε τις προθεσμίες αποπληρωμής για την Ελλάδα


Εύσημα Μπαρνιέ για τις μεταρρυθμίσεις στη συνάντηση με Παπανδρέου

ΑΘΗΝΑ, 13.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε για τη συναίνεση της γερμανικής κυβέρνησης να εξεταστεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του μνημονίου. Ταυτόχρονα ζήτησε από την Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
«Είμαστε διατεθειμένοι – όπως έχουμε συμφωνήσει στο τέλος του περασμένου έτους – να εξετάσουμε ακόμη μία φορά τις προθεσμίες αποπληρωμής για την Ελλάδα που έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάιο», είπε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου τύπου στο Βερολίνο. «Ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των διαφορετικών προθεσμιών που συμφωνήθηκαν για την Ιρλανδία, να εξεταστεί η ανάλογη προσαρμογή τους», πρόσθεσε ο υπουργός.
Κατά τον κ. Σόιμπλε η Γερμανία και η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πάει «πέρα από τις ειλημμένες ήδη αποφάσεις», αλλά προϋπόθεση για αυτό είναι ότι «και οι άλλοι θα τηρούν όσα έχουν συμφωνηθεί και εν ανάγκη θα κάνουν και ένα βήμα παραπέρα». Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι «υπό την έννοια αυτή η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη για μία κοινή λύση». Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι «αντίστοιχη ετοιμότητα θα επιδειχτεί και από τους άλλους».
Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε άσκησε κριτική στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο για την πρότασή του περί διεύρυνσης των μέσων που έχει στη διάθεσή του ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης του ευρώ. «Με την πρόταση Μπαρόζο δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς», είπε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στο Βερολίνο. Κατά το Γερμανό υπουργό, εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η διαδικασία διάθεσης των 750 δισ. που αποφασίστηκαν τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.
Στο μεταξύ, ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους υπερθεμάτισε στις δηλώσεις αμφισβήτησης στους κόλπους της κοινότητας για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, δηλώνοντας από τη Γερμανία πως «το ευρώ ήταν σαφώς μία κάκιστη ιδέα». Μιλώντας στη γερμανική πόλη Νυρεμβέργη κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου δοκιμίων του, με τίτλο «Ευρώπη;», άρτι μεταφρασθέντος στα γερμανικά, ο Κλάους δήλωσε πως «για τη χώρα μας είναι καλό που δεν χρησιμοποιεί το νόμισμα τούτο». Ο Κλάους έχει παροτρύνει την κυβέρνηση στην Πράγα να σταματήσει τη διαδικασία ένταξής της στο ευρώ. «Η ύπαρξη του ευρώ υπήρξε καταστροφική για κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία», δήλωσε ο Κλάους.

Εύσημα Μπαρνιέ

Το «θάρρος, την παρρησία και την αποφασιστικότητα» που διέκριναν την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού «στο άνευ προηγουμένου σοκ που αντιμετώπισαν» εξήρε ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, έπειτα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
«Η Ελλάδα αντιμετώπισε με πολύ θάρρος, με παρρησία και αποφασιστικότητα ένα σοκ άνευ προηγουμένου» τόνισε ο Γάλλος επίτροπος – ο οποίος έχει βαθιά γνώση της ελληνικής πραγματικότητας – και συμπλήρωσε πως οι «θυσίες» του ελληνικού λαού «είναι απαραίτητες» για να ανακτήσει η Ελλάδα τη θέση της στην ευρωπαϊκή σκηνή.
«Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα, έχει σημαντική θέση στην εσωτερική αγορά και πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν κάθε λόγο να έχουν αυτοπεποίθηση για τον κόπο που καταβάλλουν», συμπλήρωσε.
Ο κ. Μπαρνιέ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη «ανάκαμψης της εσωτερικής αγοράς», καθώς και ότι η Επιτροπή ολοκληρώνει την απαιτούμενη προεργασία για τη «διαφάνεια που απαιτείται στην λειτουργία των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας». Τέλος «χαιρέτισε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επεσήμανε πως «βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού, αλλά με κόπους και τη στήριξη της ΕΕ αναλάβαμε μια πρωτοφανή προσπάθεια που έχει επιτυχή αποτελέσματα» και συμπλήρωσε πως τη χρονιά που ξεκίνησε στις άμεσες προτεραιότητες είναι η προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων «που αγγίζουν εγγενή και χρόνια προβλήματα».
Αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, για να γίνει η Ελλάδα ένα σύγχρονο κράτος, μια ανταγωνιστική οικονομία, μια πολιτεία που θα περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη των πολιτών της.
Στη συζήτηση με τον κ. Μπαρνιέ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως εξετάσθηκαν τα θέματα των χρηματοπιστωτικών αγορών, των παραγώγων και της προσπάθειας να θεσπιστούν διαδικασίες διαφάνειας για να αποτρέπεται η κερδοσκοπία.
Επίσης, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, συζητήθηκαν τα σχέδια που αφορούν τους φορείς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, τονίζοντας πως η Ελλάδα στηρίζει τις σχετικές πρωτοβουλίες του επιτρόπου.
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα της «πραγματικής οικονομίας», την πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία και την «κοινωνική οικονομία» που επίσης συζητήθηκαν με τον Γάλλο επίτροπο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το