Τοπικά

«Δεν κάναμε πολιτική παρέμβαση, αλλά καταγράψαμε την αλήθεια»

Τόνισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος  κ. Ιγνάτιος για φυλλάδιο της Ι. Συνόδου


«Δεν αποτελεί πολιτική παρέμβαση, αλλά μια κριτική της κατάστασης, για να αναλάβουμε όλοι μας τις ευθύνες» τόνισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος κληθείς να σχολιάσει το φυλλάδιο για την οικονομική κρίση και τη θέση της Εκκλησίας που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος, το οποίο μοιράστηκε προχθές και στις Ενορίες του Βόλου. Στο φυλλάδιο τονίζεται πως η Ελλάδα λόγω της τρόικας βρίσκεται υπό κατοχή.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος ήταν ο εισηγητής των προτάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση από την πλευρά της Εκκλησίας. Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος ήταν ο εισηγητής των θέσεων που τονίστηκαν στο φυλλάδιο «Προς το Λαό».

Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε πως συμφωνεί με το περιεχόμενο του φυλλαδίου και το ίδιο ισχύει και για τους υπολοίπους Μητροπολίτες. Μάλιστα στην Ιεραρχία είχαν ακουστεί και πιο σκληρά πράγματα.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως το φυλλάδιο δεν αποτελεί πολιτική παρέμβαση ούτε βέβαια κομματική τοποθέτηση. Στόχος είναι να γίνει μια κριτική στην υπάρχουσα κατάσταση, ώστε να αναληφθούν οι ευθύνες.

Στο τετρασέλιδο φυλλάδιο αναφέρεται πως «η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη, αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας». Επίσης σε άλλο σημείο τονίζεται: «Είναι αλήθεια ότι αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας, είναι πρωτόγνωρο και συνταρακτικό. Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας…Τα μέτρα αυτά τα απαιτούν οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων-δανειστών μας…».

Χθες ο Μητροπολίτης μίλησε σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Ερωτηθείς σχετικά υπογράμμισε πως «είμαστε αποδέκτες της αγωνίας του λαού που θέλει να διαπιστώσει τί συμβαίνει, να ξέρει την αλήθεια και κυρίως κάποιος να εγγυηθεί και να διασφαλίσει το μέλλον του. Η Εκκλησία δεν κάνει πολιτικές παρεμβάσεις και δεν πρέπει να κάνει και, όποιος κρίνει έτσι το κείμενο, θα το αδικήσει. Η Εκκλησία θέλει να εκφράσει την αγωνία της και το έντονο ύφος, που, ενδεχομένως, έχει το κείμενο, υπάρχει για να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις ευθύνες μας. Πρώτα εμείς οι Ιεράρχες κάναμε την αυτοκριτική μας, γιατί θεωρούμε πως δεν είμαστε αμέτοχοι ευθυνών για την κρίση που ζούμε σήμερα. Το κείμενο της Συνόδου επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει και να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνοχής στο λαό μας»

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε: «Πλέον στην Ελλάδα μόνο η αλήθεια σώζει. Πρέπει να τολμήσουμε να πούμε την αλήθεια, όχι για να διχάσουμε, ούτε για να κάνουμε πολιτική. Εμείς δε μπορούμε να μιλήσουμε διπλωματικά, ούτε με προϋποθέσεις, αλλά, δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή που μάθαμε στην καχυποψία. Με το κείμενο εκφράσαμε την αγωνία μας. Αυτές τις διαπιστώσεις που μπορεί να είναι όντως σκληρά γραμμένες, είναι διαπιστώσεις που ακούγονται στους δρόμους, στα γραφεία, στους χώρους εργασίας, φθάνουν και σε εμάς. Καταγράψαμε την αλήθεια ακριβώς για να πάμε στην αλήθεια, για να δούμε τί πρέπει να κάνουμε πλέον. Να σταματήσουμε να ζούμε με καχυποψίες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε ελπίδα σ’ αυτό τον τόπο. Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και έχουμε πλήρη συνείδηση του καθήκοντος και της διακονίας μας».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το