Τοπικά

ΤΕΕ Μαγνησίας: Να συμμετάσχουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ

Επίθεση στον πρόεδρο της Επιχείρησης, δήμαρχο Βόλου, για μη τήρηση δέσμευσης

Επίθεση στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, απερχόμενο δήμαρχο Βόλου κ. Αλέκο Βούλγαρη, εξαπέλυσε χθες το Τμήμα Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, για την ανασύνθεση του Δ.Σ. της διαδημοτικής επιχείρησης, στην οποία ούτε τώρα κλήθηκε να συμμετάσχει εκπρόσωπος του ΤΕΕ, παρ’ ότι είχε δεσμευθεί σχετικά ο κ. Βούλγαρης.

Σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ Μαγνησίας επισημαίνει προς τον κ. Βούλγαρη: «Όπως πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό Τύπο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ σε πρόσφατη συνεδρίασή του, προχώρησε σε λήψη απόφασης για την τροποποίηση του  ιδρυτικού νόμου σύστασης της Επιχείρησης (Νόμος 890/79). Συγκεκριμένα προκειμένου να λειτουργήσει η  νέα ΔΕΥΑΜΒ μετά την ψήφιση και εφαρμογή του Καλλικράτη, προχωρήσατε σε νέα σύνθεση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ με τη συμμετοχή και δύο πολιτών. Πραγματικά η κίνησή σας μας εξέπληξε, δεδομένου ότι πριν από δύο χρόνια σε ανάλογο αίτημα του ΤΕΕ, είχατε εξετάσει θετικά το θέμα της συμμετοχής εκπροσώπου του ΤΕΕ Μαγνησίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διαδημοτικής Επιχείρησης και είχατε δεσμευτεί  προσωπικά, ότι στην πρώτη τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου θα το λύνατε οριστικά. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε, σε όλες τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ της χώρας, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων – κυρίως των ΤΕΕ- βάσει του ιδρυτικού νόμου Ν. 1069/1980 που διέπει τη λειτουργία τους, συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια. Άλλωστε ως πρόεδρος που διατελέσατε όλων των ΔΕΥΑ της χώρας, γνωρίζετε ότι το προαναφερόμενο γεγονός ισχύει.

Το ΤΕΕ είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας για τα δημόσια έργα. Και  το κύριο έργο της ΔΕΥΑΜΒ είναι τεχνικό. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι περισσότερες καταγγελίες που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας όσον αφορά τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ, έχουν να κάνουν με την κοστολόγηση των έργων, τον τρόπο δημοπράτησης και την σωστή τους κατασκευή.

Σήμερα η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, στα οποία θα πρέπει όλοι οι φορείς συντονισμένα να συμβάλουμε  και το ΤΕΕ Μαγνησίας θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς τα μέλη του διαθέτουν και τις γνώσεις και το κύρος να σταθούν αρωγοί σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί, καθώς και στην προώθηση χρηματοδοτήσεων και κατασκευής έργων εν όψει και της 4ης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 (ΕΣΠΑ). Σας θυμίζουμε ότι εκπρόσωπος του ΤΕΕ είναι μέλος και του Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων και όπως καταλαβαίνετε, η στενή συνεργασία μεταξύ των φορέων θα φέρει και καλύτερα αποτελέσματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχή μας.

Η συμμετοχή ενός μηχανικού που  «τυχόν» θα μπορούσε να επιλεγεί ως πολίτης στο νέο προτεινόμενο Δ.Σ. της Επιχείρησης , δεν καλύπτει την ανάγκη για θεσμική εκπροσώπηση του ΤΕΕ, όπου ο συνάδελφος μηχανικός θα εκφράζει τον φορέα μας και θα λογοδοτεί για την συμμετοχή του στη λήψη σημαντικών για την πόλη αποφάσεων. Δυστυχώς, γεννιούνται πλείστα όσα ερωτήματα, για την στάση των μελών του συμβουλίου  και τη τελική απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, που δείχνει την άρνηση κοινωνικού ελέγχου του τρόπου λειτουργίας  της Επιχείρησης και βέβαια την έλλειψη σεβασμού  στον θεσμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το