Photo Gallery, Τοπικά

«Ανάχωμα στην κρίση η Περιφέρεια»

Τόνισε στην ομιλία του στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός

 

 

Στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, τονίζοντας στην ομιλία του πως «η αιρετή Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα στην κρίση αξιών και αρχών και στη βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση που με βίαιες αλλαγές παραβιάζουν το δικαίωμα του πολίτη για αξιοπρεπή κοινωνική ποιότητα ζωής».

Στην ομιλία του ο κ. Αγοραστός, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Σήμερα δυστυχώς η βαριά τραυματισμένη ελληνική κοινωνία ζει τελετουργικά το τέλος μιας εποχής, που συνδυάζεται με την αρχή της δικής μας εποχής, της εποχής των περιφερειών.

Βρισκόμαστε στην κορύφωση όλων των δυσλειτουργιών των τελευταίων δεκαετιών. Φοβόμαστε για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία για τα χειρότερα. Βιώνουμε τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις ενός λαού που αγωνιά για το σήμερα και ζει με το φόβο του αύριο.

Αυτή τη δραματική ώρα, αυτή την τραγική και δύσκολη στιγμή προσπαθούμε όλοι μας να οικοδομήσουμε μια περιφέρεια με ανθρώπους που έχουν τη διάθεση, τα κότσια, την πίστη να προσφέρουν στον τόπο και να βοηθήσουν τον συμπολίτη τους.

Η παράταξή μας πιστεύει και υποστηρίζει ότι η αιρετή Περιφέρεια είναι πυλώνας της ελληνικής δημοκρατίας, κορυφαία δομή έκφρασης του ανθρώπινου δικαιώματος για Αυτοδιοίκηση σε μια πολυεπίπεδη διακυβέρνηση της πατρίδας.

Η Περιφέρεια η Αιρετή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα στην κρίση αξιών και αρχών και στη βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση που με βίαιες αλλαγές παραβιάζουν το δικαίωμα του πολίτη για αξιοπρεπή κοινωνική ποιότητα ζωής, που παραβιάζει το δίκαιο του πολίτη.

Ο «Καλλικράτης» είναι ένα πρώτο βήμα, είναι όμως ένα ημιτελές βήμα και επιβάλλεται η πραγματική διόρθωση και η ανατροπή υπέρ των θεσμών της Αυτοδιοίκησης, του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας, ώστε να αποτελεί ένα μοχλό ανάπτυξης πραγματικά όπως είναι και ο τίτλος, αλλά με ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό εργαλείο των πολιτών με τη διοικητική, την αναπτυξιακή και τη δημοσιονομική αυτοτέλεια με αρμοδιότητες και το προσωπικό που αντιστοιχούν στις περιφερειακές υποθέσεις. Η διαφύλαξη του κύρους του θεσμού επιβάλει την ανατροπή των πρόσθετων απαράδεκτων στρεβλώσεων ως προς την εκπροσώπηση. Πρέπει να υπάρχει αλλαγή στο θέμα της εκπροσώπησης στην Ένωση Περιφερειών και μάλιστα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει και η ανεμπόδιστη άσκηση της ελεγκτικής αποστολής της αντιπολίτευσης.

Να ξέρετε, εμείς βλέπουμε την Ένωση Περιφερειών σαν ένα πεδίο ανταγωνισμού προσφοράς. Και επιτρέψτε μου η ιστορία θα είναι αμείλικτη, θα είναι αμείλικτη σε όποιον θέσει τα πολιτικά του συμφέροντα πάνω από τη σωτηρία της πατρίδος, πάνω από τη διαδικασία των ενεργειών ανάκαμψης της περιφέρειάς του».

 

Συνάντηση εργασίας

Την 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου «FLORMED: Floriculture Mediterranean: Innovative actions for public and private network (Μεσογειακή Ανθοκομία: Καινοτόμες Δράσεις για ένα δημόσιο και ιδιωτικό δίκτυο)» διοργάνωσε στη Λάρισα στις 17-18 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «Διόνυσος», η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης. Στην εν λόγω συνάντηση εργασίας, εκτός από στελέχη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας παρευρέθηκαν σύσσωμοι οι εταίροι του προγράμματος (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα), καθώς και φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εκπρόσωπος του εξωτερικού εμπειρογνώμονα του έργου Ευρωσύμβουλοι Α.Ε, καθόσον έλαβε χώρα και η τεχνική συντονιστική διακρατική συνάντηση μεταξύ των εταίρων του προγράμματος.

Το έργο που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος, οργανώνεται γύρω από 3 δράσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

Δράση 1: Διεθνές δίκτυο για τη Μεσογειακή Ανθοκομία,

Δράση 2: Ανάπτυξη και καινοτομία

Δράση 3: Πιλοτικά έργα για την προώθηση και οικονομική αξιοποίηση της Μεσογειακής  Ανθοκομίας

Την εν λόγω 5η Επιτροπή Παρακολούθησης τίμησε με την παρουσία του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. K. Αγοραστός, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το πρόγραμμα αυτό συμβάλλει στην προώθηση δύο βασικών στόχων:

α. Να οργανώσουμε και να καταστήσουμε λειτουργική και αποτελεσματική τη νέα Αιρετή Περιφέρεια.

β. Να επεξεργαστούμε και να εφαρμόσουμε μια ενιαία στρατηγική ανάπτυξης για το σύνολο της Περιφέρειας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το