Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Σκληρό πόκερ για “κούρεμα” του χρέους

Σήμερα και την Τετάρτη οι κρίσιμες Σύνοδοι Κορυφής για την Ελλάδα

 

 

Μετά την ανάσα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση με την έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης από το Eurogroup, η αγωνία τώρα εντοπίζεται στς κρίσιμες διαβουλεύσεις των ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής, η νέα συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη και η νέα Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη φαίνεται να αποτελούν ορόσημα για τις εξελίξεις καθώς, παρά τις γενικότερες διαφωνίες, όλες οι πλευρές συγκλίνουν στο ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί δραματικά και απαιτείται μία μακροπρόθεσμη αν όχι οριστική λύση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται εκ νέου σήμερα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, όπως ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου θα συζητηθεί το ύψος του “κουρέματος”, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη.

«Αναμένουμε ότι ΕΕ και ΔΝΤ και θα καταλήξουν σε ένα βιώσιμο και αξιόπιστο πολυετές πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου», αναφέρεται σε τμήμα του κειμένου του προσχεδίου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις για τον χρόνο και το περιεχόμενο του πακέτου.

Επίσης σύμφωνα με το Bloomberg, η έκθεση η οποία δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι τώρα χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Συγκεκριμένα προτείνεται κούρεμα 50% για να κατέβει το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ κατά τη διάρκεια της άφιξής τους στη συνεδρίαση του Eco/Fin στις Βρυξέλλες αναφερόμενοι στις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία περί συζητήσεων για μείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά 50% και άνω, επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε ποσοστά μείωσης. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ “βαρύτερες” εκείνων που προβλέπονταν, (βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου).

«Συμφωνήσαμε την Παρασκευή να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών» στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωζώνης.

Εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τάσσεται με συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής», η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε τέτοια προβλήματα «που τα σημερινά να φαντάζουν πολύ μικρά μπροστά τους».

Τονίζει σε ότι αφορά του κούρεμα του χρέους ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αποφύγουμε ένα πιστωτικό γεγονός». Απορρίπτει κατηγορηματικά το ευρωομόλογο, αλλά και τις ιδέες να δύναται η ΕΚΤ να τυπώνει χρήμα, όπως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Συμφωνεί ότι ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης θα πρέπει αν γίνει πιο ευέλικτος και αποτελεσματικός, αλλά αποφεύγει να πει με περισσότερα.

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% για να γίνει βιώσιμο υποστηρίζει ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Μπέρτ Ρούρουπ στη REAL news. Προσθέτει όμως πως «δεν πρέπει να τεθεί αμέσως σε ισχύ, αλλά αργότερα όταν άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία , βρεθούν εκτός της “γραμμής πυρός”. Στην ίδια εφημερίδα ο σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Φιλίπ Σαλμέν αναφέρει ότι μπορεί το κούρεμα να είναι και παραπάνω από το 50% αλλά σημειώνει πως θα υπάρξει «αυστηρή και μόνιμη εποπτεία» που όμως δεν θα γραφεί

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει χειροτερέψει τόσο πολύ τους τελευταίους τρεις μήνες ώστε οι διεθνείς πιστωτές της χώρας θα πρέπει να βρουν 252 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας για δάνεια διάσωσης αν δεν συμφωνηθεί ένα βαρύ κούρεμα του ελληνικού χρέους. Αυτό αναφέρεται σε μία «αυστηρώς εμπιστευτική» έκθεση των διεθνών πιστωτών που αποκαλύπτουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το ποσό αυτό, που υπό πιο αυστηρές συνθήκες ελέγχου θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 444 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνει κατά πολύ τα 109 δισεκατομμύρια ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης.
Η έκθεση καθιστά σαφές ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους μεγαλύτερο από όσο έχει γίνει γνωστό. Σημειώνεται ότι για να είναι επαρκές το πακέτο των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι ομολογιούχοι πιστωτές πρέπει να αποδεχθούν ένα κούρεμα της τάξης του 60%. Ένα κούρεμα στο 50% του χρέους θα άφηνε ένα χρηματοδοτικό κενό 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προσθέτει η έκθεση.
Η έκθεση φέρεται να διανεμήθηκε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το απόγευμα της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν την άφιξη των 17 υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Eurogroup.

Ικανοποίηση Βενιζέλου

Την ικανοποίησή του για την έγκριση που έδωσε το Eurogroup στην εκταμίευση της έκτης δόσης επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος το Σάββατο στη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.

«Η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης είναι ένα πολύ καλό, θετικό και εποικοδομητικό βήμα» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «το θέμα τώρα είναι να εφαρμόσουμε μια απόφαση της «21ης Ιουλίου plus».

«Σε κάθε περίπτωση» είπε ο κ. Βενιζέλος, «η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Το θέμα τώρα είναι να λάβουμε μια γενικότερη και πιο εποικοδομητική απόφαση για την Ευρωζώνη συνολικά».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την πορεία της προετοιμασίας ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός το απόγευμα του Σαββάτου είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το