Photo Gallery, Πολιτική

«Έχει ήδη αρχίσει η ανάκαμψη»

Παπακωνσταντίνου: Στο τέλος του 2011 θα γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

Τι είπε για τις σπατάλες, την υγεία, τις ΔΕΚΟ, τις παρεμβάσεις


“Ο λογαριασμός βγαίνει γιατί ο λογαριασμός πρέπει να βγει και γιατί δεν μπορεί να μη βγει”, τόνισε στον Flash 96 ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας: “Το θετικό για μας είναι ότι η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει”.

Ο ίδιος επισήμανε ότι “όποιος παρακολουθεί τους μακροοικονομικούς δείκτες θα δει ότι με την αύξηση των εξαγωγών επί 4 μήνες γύρω στο 30-40%, θα δει με την αύξηση των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό, θα δει με μία ελαφρά ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, ότι το τρίμηνο του 2010 το –6 ήταν η πιο βαθιά στιγμή της ύφεσης”.

“Η ύφεση ρηχαίνει και αρχίζει να φαίνεται φως, είναι αχνό ακόμα. Εγώ καταλαβαίνω ότι ο κόσμος ακούει κάτι τέτοιο και λέει μα πού είναι, εδώ πέρα κλείνουν μαγαζιά, αυξάνει η ανεργία. Είναι σωστό ότι έτσι είναι τα πράγματα αλλά παρόλα αυτά αρχίζουμε και βγαίνουμε από το τούνελ της ύφεσης και από ‘δω και πέρα η ύφεση θα ρηχαίνει ακόμα περισσότερο έτσι ώστε να φτάσουμε στο τέλος του 2011 και να γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης”, υπογράμμισε.

“Θα επανέλθει η ανάπτυξη από το τέλος αυτού του χρόνου και από τις αρχές του επομένου. Αυτό, για να γίνει ένα τέτοιο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρέπει να συμφωνήσουμε ποιο είναι το συνολικό εύρος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, να τις επιμερίσουμε στις δαπάνες και στα έσοδα και μετά να δούμε πώς αυτές επιμερίζονται σε διαφορετικούς τομείς. Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν υπάρχει τεράστια δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων από το χώρο της υγείας όπου οι σπατάλες είναι τεράστιες και όπου έχουν ξεκινήσει πολύ σημαντικές προσπάθειες με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ούτω καθεξής; Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξορθολογισμού στο χώρο των ΔΕΚΟ; Δε θα εξοικονομηθούν χρήματα για το κονδύλι το μισθολογικό στο δημόσιο μέσα από τις 5 αποχωρήσεις για κάθε μία πρόσληψη; Δε θα μπορέσουμε σε χώρους όπως είναι η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης συνολικά να μειώσουμε σπατάλες; Άρα υπάρχει τεράστιο περιθώριο εξοικονόμησης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Εμείς αυτά τα αποτυπώνουμε αυτή τη στιγμή για να συμφωνήσουμε σε κάθε χώρο, σε κάθε τομέα πολιτικής”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το