Τοπικά

Ζητούν διαγωνισμό για απόφοιτους Ειδικής Αγωγής

Από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου για τους διορισμούς
Από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου για τους διορισμούς

Την άμεση διεξαγωγή διαγωνισμού ΑΣΕΠ για τους απόφοιτους του Τμήματος Ειδικής Αγωγής, καθώς και την τροποποίηση της νομοθετικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία στους διορισμούς για αναπληρωτές προηγούνται των αποφοίτων οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στην ειδική αγωγή, ζητεί με έγγραφό του στο υπουργείο Παιδείας και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς φορείς το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Γκρίζο» διαμορφώνεται το τοπίο για τους απόφοιτους του Τμήματος Ειδικής Αγωγής σχετικά με τους διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση. Ειδικά μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι του χρόνου οι διορισμοί αναπληρωτών θα είναι μόλις 2000 για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για τους 1000 και πλέον απόφοιτους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον κλάδο της ειδικής αγωγής.

Εξάλλου, οι απόφοιτοι αναμένουν εδώ και αρκετά χρόνια να συμμετάσχουν και αυτοί σε ένα διαγωνισμό ΑΣΕΠ, όπως ισχύει με όλες τις άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών, προκειμένου να προσληφθούν ως μόνιμοι στη δημόσια εκπαίδευση. Μετά από πολλές προσπάθειες κατάφεραν και πήραν κωδικό ειδικότητας (ΠΕ61 και ΠΕ71), αλλά παρά τις υποσχέσεις ο διαγωνισμός δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Έτσι όχι μόνο το όνειρο του μόνιμου διορισμού στην εκπαίδευση είναι μακρινό, αλλά πλέον δημιουργούνται κίνδυνοι και για το διορισμό τους ως αναπληρωτές.

Το θέμα απασχόλησε, μεταξύ άλλων, και τη γενική συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που συνεδρίασε και κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Φίλιππος Βλάχος σημείωσε ότι υπάρχει πλέον διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι διδακτορικοί/μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών προηγούνται του βασικού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγή και της προϋπηρεσίας για το διορισμό ως αναπληρωτές. Αυτό είναι πρωτοφανές και ουσιαστικά καταργεί την έννοια του πτυχίου. Με τη μείωση των διορισμών αναπληρωτών από του χρόνου οι απόφοιτοι του Τμήματός μας θα κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα. Εμείς έχουμε απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς και ζητάμε την τροποποίηση της διάταξης αυτής.

Φέτος ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων του Τμήματος διορίστηκαν στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρωτές, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά στην ειδική αγωγή. Σημειώνεται πως οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν μόνο ως αναπληρωτές και όχι να διοριστούν ως μόνιμοι.

Στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του Τμήματος τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «ζητούμε από το υπουργείο Παιδείας και τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής:

Να γίνει άμεση εφαρμογή του Ν. 3699/2008 που προβλέπει το διορισμό στη δημόσια ειδική εκπαίδευση μέσω ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και να γίνει άμεσα διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τους απόφοιτους του Π.Τ.Ε.Α.

Να ισχύσει στους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για όλους τους αναπληρωτές της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Να τροποποιηθούν άμεσα με Προεδρικό Διάταγμα τα άρθρα 21 και 22 του Ν. 3699/2008, σύμφωνα με τα οποία οι διδακτορικοί/μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών προηγούνται του βασικού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγή και της προϋπηρεσίας, ανατρέποντας έτσι μόνο για την Ειδική Αγωγή το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για όλη την υπόλοιπη Εκπαίδευση.

Η διάταξη αυτή αποτελεί μοναδική πρωτοτυπία για τη σύνταξη πινάκων αναπληρωτών από το ΥΠαιΘΠΑ και αδικεί κατάφορα τους απόφοιτους Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, διότι τα κριτήρια αυτά ουδέποτε εφαρμόστηκαν σε οποιονδήποτε άλλον κλάδο της εκπαίδευσης όπου ο βασικός τίτλος σπουδών και όχι τα μεταπτυχιακά αποτελεί το κριτήριο ένταξης στους προαναφερθέντες κλάδους Π.Ε. και λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία ως κριτήριο κατάταξης για όλους τους κατόχους τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.

Η συγκεκριμένη διάταξη οδηγεί στην κατάργηση των πανεπιστημιακών πτυχίων της χώρας μας και στην άνθιση μιας «βιομηχανίας» μεταπτυχιακών στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, και άλλες χώρες, χωρίς πολλές φορές να παρακολουθούν ούτε μια ώρα διδασκαλίας ή χωρίς να κάνουν μια ώρα πρακτική άσκηση.

Για όλα τα παραπάνω η Συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής αποφάσισε να συμμετέχει στη διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου για τα θέματα της Ειδικής Αγωγής, την Παρασκευή 19 του Απρίλη   και ώρα 13:00 στο υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, την ΠΟΣΕΕΠΕΑ, τους γονείς και τους λοιπούς φορείς Ειδικής Αγωγής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το