Τοπικά

Νέες καλλιέργειες στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Μύρτιλο, ιπποφαές και μικροί καρποί από αγρότες της ευρύτερης περιοχής
Μύρτιλο, ιπποφαές και μικροί καρποί από αγρότες της ευρύτερης περιοχής

Στην προώθηση και την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών με κυρίαρχο στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς και του αγροτικού εισοδήματος προχωρούν από κοινού η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε εκτάσεις του Ανατολικού Πηλίου πρόκειται να αρχίσουν σταδιακά η καλλιέργεια και η παραγωγή νέων για την περιοχή αγροτικών προϊόντων, όπως είναι το μύρτιλο και το ιπποφαές, ενώ δρομολογούνται και οι αντίστοιχες μικρών γενικότερα καρπών. Τα προϊόντα των νέων καλλιεργειών παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά, με το ενδιαφέρον των εμπόρων και των καταναλωτών να είναι έντονο.

Το ενδιαφέρον εμπόρων για την προώθηση στην αγορά αγροτικών προϊόντων, τα οποία παρουσιάζουν έντονη ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών, επιδιώκουν να προσελκύσουν η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της ευρύτερης περιοχής και αγρότες με την προώθηση και τη στήριξη νέων καλλιεργειών.

Στον προγραμματισμό της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, συνεταιριστών και αγροτών βρίσκονται η καλλιέργεια και η παραγωγή νέων για την ευρύτερη περιοχή αγροτικών προϊόντων, όπως είναι το μύρτιλο και το ιπποφαές, καθώς και μικροί καρποί γενικότερα.

Κυρίαρχη προτεραιότητα όλων των εμπλεκομένων φορέων, με την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή, είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς και η αντίστοιχη του αγροτικού εισοδήματος, με το ενδιαφέρον πλέον να στρέφεται στο μύρτιλο και το ιπποφαές κυρίως.

Το μύρτιλο καλλιεργείται για τους καρπούς του, που καταναλώνονται ως νωποί, αλλά και ως καταψυγμένοι ή και μεταποιημένοι. Η κυρίαρχη σήμερα τάση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να αυξάνονται συνεχώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με μύρτιλο υψηλής ανάπτυξης. Επίσης παρατηρείται συνεχής αύξηση στην κατανάλωση των προϊόντων του μύρτιλου. Σημαντικούς παράγοντες της ανάπτυξης της κατανάλωσης των προϊόντων του αποτελούν επίσης οι πολύτιμες θεραπευτικές του ιδιότητες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έγιναν ευρέως γνωστές από διάφορες επιστημονικές μελέτες. Η χώρα μας με το εξαιρετικό εδαφοκλιματικό της περιβάλλον και την έντονη ηλιοφάνεια μπορεί να αναπτύξει τη νέα αυτή καλλιέργεια και να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες πηγές παραγωγής του μύρτιλου στην Ευρώπη.

Το φυτό ανθοφορεί την περίοδο από Μάιο έως Ιούνιο με άσπρα και ροζ καμπανοειδή λουλούδια. Παράγει από Αύγουστο έως Σεπτέμβριο εδώδιμους καρπούς, με ελαφριά υπόξινη γεύση, κατάλληλους για παγωτά και γλυκά. Τα περισσότερα από τα μύρτιλα, που τρώγονται από τα πουλιά και τα θηλαστικά δεν αποβάλλονται ως βιώσιμοι σπόροι και αναπαράγονται αγενώς με την ανάπτυξη νέων βλαστών από τα ριζώματά τους των ώριμων φυτών. Το μύρτιλο σχετίζεται με τη βελτίωση της νυχτερινής όρασης.

Στο μεταξύ, το ιπποφαές θεωρείται σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες σημαντικός σύμμαχος της υγείας. Οι καρποί του ιπποφαούς είναι εδώδιμοι και θρεπτικοί, αν και πολύ όξινοι και ελαιώδεις, δυσάρεστοι αν φαγωθούν ωμοί, εκτός κι αν υπερωριμάσουν ή αν αναμειχθούν με γλυκύτερο χυμό από μήλο, σταφύλι και άλλα συναφή φρούτα.

Περιέχει λίπη που χρησιμοποιούνται για καλλυντικούς σκοπούς, τα δύο ανώτερα στρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κρέμες και αλοιφές, ενώ το κατώτερο στρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδώδιμο προϊόν, όπως το σιρόπι. Οι θρεπτικές ουσίες και τα φυτοχημικά συστατικά των καρπών του ιπποφαούς έχουν θετική επίδραση έναντι των φλεγμονών, του καρκίνου ή άλλων ασθενειών.

Ο καρπός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, περίπου 15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι που κατατάσσει το ιπποφαές στις πιο πλούσιες πηγές από τα φυτά σε βιταμίνη C. Ο καρπός, ωστόσο, είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνη E, αμινοξέα, μέταλλα, β-σιτοστερόλη και πολυφαινολικά οξέα.

Ο καρπός του ιπποφαούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτες, μαρμελάδες, λοσιόν και λικέρ. Ο χυμός ή ο πολτός έχουν άλλες δυνατότητες εφαρμογής στα τρόφιμα και τα ποτά.

Τα έλαια από τους σπόρους και τον πολτό έχουν θρεπτικές ιδιότητες, που διαφέρουν ανάλογα με τη διαδικασία επεξεργασίας.Τα έλαια του ιπποφαούς χρησιμοποιούνται ως πηγή συστατικών σε διάφορα καλλυντικά και σε συμπληρώματα διατροφής.

«Στοχεύοντας στην ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας σε περίοδο κρίσης» επισημαίνει η αρμόδια αντιδήμαρχος Ζαγοράς κ. Μαρία Σαμαρά «καθώς και στην αντίστοιχη του αγροτικού εισοδήματος, προχωρούμε στην προώθηση και την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για το μύρτιλο και το ιπποφαές, καθώς και για μικρούς καρπούς γενικότερα, αγροτικά προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν έντονη ζήτηση στην αγορά τόσο από εμπόρους, όσο και από καταναλωτές κυρίως. Είμαστε αποφασισμένοι σε συνεργασία με Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και αγρότες της ευρύτερης περιοχής να προχωρήσουμε σε νέες καλλιέργειες, με προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν έντονη ζήτηση ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης» καταλήγει η αρμόδια αντιδήμαρχος Ζαγοράς.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το