Τοπικά

Στο επίκεντρο τα οικονομικά Δήμου Αλμυρού

Με ιδιαίτερη έμφαση στην έκθεση ελέγχου για το 2011
Με ιδιαίτερη έμφαση στην έκθεση ελέγχου για το 2011

Ειδικές πτυχές της συζήτησης για τα οικονομικά του οικονομικού έτους 2011 αποκαλύπτονται από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε οριακά ο απολογισμός – ισολογισμός.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Τσαμπίρας, εισηγούμενος το θέμα, εξέθεσε τα ακόλουθα. Ο απολογισμός-ισολογισμός προελέγχθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, αριθμ. 193/2012 απόφαση, η οποία με σχετική έκθεσή της το διαβίβασε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση.

Στη συνέχεια ο κ. αντιδήμαρχος ανέλυσε τα οικονομικά στοιχεία του απολογισμού του Δήμου και έδωσε το λόγο στον κ. Νικόλαο Γκαλογιάννη, εκπρόσωπο της εταιρείας, η οποία υποστηρίζει λογιστικά το Δήμο, ο οποίος ενημέρωσε το Συμβούλιο, σχετικά με τον απολογισμό-ισολογισμό του Δήμου.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο ορκωτός ελεγκτής κ. Νικόλαος Κατσίδης, ο οποίος διάβασε στο Σώμα την Έκθεση Ελέγχου του επί των Οικονομικών Καταστάσεων της 31-12-2011.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και μεταξύ των άλλων αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:

Χρήστος Βούλγαρης επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας: Είπατε κ. ορκωτέ ότι για την αναγραφή όσων εμφανίζονται στις καταστάσεις αρμόδια είναι η υπηρεσία του Δήμου και εσείς είστε αρμόδιοι για τον έλεγχο αυτών. Ποια είναι τα ελεγκτικά σας κριτήρια;

Νικόλαος Κατσίδης (ορκωτός λογιστής): Ελέγχουμε δειγματοληπτικά ότι τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Πέρα από τα στοιχεία του Δήμου για τα έσοδα, ζητήσαμε με επιστολή από το υπουργείο Εσωτερικών. Ελέγξαμε και διασταυρώσαμε και είδαμε και από τα εντάλματα την αντίστοιχη εκροή αυτών. Ζητήσαμε και από τις τράπεζες απαντητικές επιστολές και από το ΤΠΚΔ για τα δάνεια. Βρήκαμε ότι υπάρχει συμφωνία. Ελέγξαμε και ότι κονδύλια έρχονται από ιδιώτες.

Νικόλαος Καλλές: Ελέγξατε τα κονδύλια από την ΑΓΕΤ και τη Sovel; Πόσα χρήματα εισπράχθηκαν;

Ορκωτός λογιστής: Αρμόδια να σας ενημερώσει είναι η Οικονομική Υπηρεσία.

Δήμαρχος: Για την ΑΓΕΤ δεν εισπράχθηκαν όλα τα χρήματα το 2011, πιθανόν κάποια να είναι στο οικον. έτος 2012.

Χρήστος Βούλγαρης: Τον έλεγχο τον κάνει ο ορκωτός με τα παραστατικά που υπάρχουν στο Δήμο. Αν δεν έχει την εκ των έσω βοήθεια, δεν μπορεί να τα βρει αυτά. Κανένας τους ποτέ ορκωτός λογιστής δεν θεώρησε σκόπιμο να τηλεφωνήσει και να πει αν κρίνει σκόπιμο, αν έχουμε κάποια παρατήρηση όσον αφορά στην οικονομική διαχείριση.

Σάββας Τσόγκας: Είναι ο πρώτος Καλλικρατικός ισολογισμός σκληρής οικονομικής λιτότητας. Δραματική μείωση επιχορηγήσεων. Τα έσοδα από δημότες ανέρχονται στο 40% του συνόλου των εσόδων. Είναι ουσιαστικά μονόπλευρος. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν θα τον ψηφίσω.

Γεώργιος Πριάγγελος: Εκκρεμούν τα αποτελέσματα ερευνών και ακόμη πολλοί που προσφέρουν υπηρεσίες και προμήθειες είναι απλήρωτοι. Μιλάω και για την κατάσταση έργων Δήμου Σούρπης.

Το Συμβούλιο, μετά τη διαλογική συζήτηση, αποφασίζει κατά πλειοψηφία με ψήφους (11) υπέρ και (10) κατά.

1.-Εγκρίνει τον Απολογισμό-Ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσεως μετά του σχετικού προσαρτήματος αυτού, του Δήμου Αλμυρού έτους 2011, όπως απεικονίζονται στην Έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή και εμφανίζονται στους συνημμένους πίνακες, οι οποίοι συνοδεύουν την παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα αυτής.

Μειοψηφούντων των Δ.Σ. κ.κ. Χρ. Βούλγαρη, Χρ. Καρακώστα, Νικ. Καλλέ, Βασ. Μαμούρα, Νικ. Κουτμάνη, Μπλάνη Παναγιώτη – Χρυσοβα, Εσερίδη Δημητρίου, Ευάγ. Γκόβαρη, Ηλ. Δαλακούρα και Σάββα Τσόγκα, για τους λόγους που αναφέρονται στην εισήγηση και αναλυτικά στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά».

Έκθεση ελεγκτών για τα οικονομικά του 2011

Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έκθεση ελέγχου ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή λογιστή, στην οποία επισημαίνονται και τα ακόλουθα:

1) Στο λογαριασμό του Ενεργητικού (Γ-ΙΙΙ-1) «Τίτλοι πάγιας επένδυσης» ποσού ευρώ 1.833.092,17, μεταξύ άλλων, απεικονίζεται η αξία κτήσεως συμμετοχών του Δήμου Αλμυρού σε δύο δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τεθεί σε εκκαθάριση. Δεν έχει σχηματιστεί πρόβλεψη υποτίμησης της αξίας κτήσης αυτών των συμμετοχών ποσού ευρώ 912.970,91, με συνέπεια η αξία του λογαριασμού αυτού και τα Ίδια Κεφάλαια να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα.

2) Στο υπόλοιπο του λογαριασμού «Δ.ΙΙ.1. Απαιτήσεις από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών», περιλαμβάνονται παλαιές και επισφαλούς εισπράξεως απαιτήσεις, προερχόμενες από τη χρήση 2010 και παλαιότερα, ποσού ευρώ 1.800.000 περίπου. Με βάση τον έλεγχό μας εκτιμούμε ότι η σχηματισθείσα από το «Δήμο» πρόβλεψη υπολείπεται κατά ποσό ευρώ 700.000 περίπου, του ποσού που έπρεπε να έχει σχηματιστεί, με συνέπεια, η αξία των απαιτήσεων από πελάτες και τα Ίδια Κεφάλαια του «Δήμου» να εμφανίζονται αυξημένα κατά το ποσό αυτό.

3) Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία, δεν έχει σχηματιστεί από το Δήμο πρόβλεψη για αποζημίωση του προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία για συνταξιοδότηση. Κατά τους υπολογισμούς μας, την 31η Δεκεμβρίου 2011 το συνολικό ποσό της μη σχηματισθείσας πρόβλεψης ανέρχεται στο ποσό ευρώ 160.000 περίπου, με συνέπεια οι προβλέψεις να εμφανίζονται μειωμένες κατά το ποσό αυτό, τα Ίδια Κεφάλαια του Δήμου να είναι ισόποσα αυξημένα και τα Αποτελέσματα της χρήσεως αυξημένα κατά τo ποσό 20.000 ευρώ, περίπου.

4) Όπως αναφέρεται και στην Έκθεση Ελέγχου της Απογραφής της 1.1.2011 του Δήμου Αλμυρού, την 1.1.2011 υπήρχαν απαιτήσεις τρίτων για αγορές υλικών και παρεσχεθείσες υπηρεσίες προς συνεννοούμενους Δήμους συνολικού ποσού ευρώ 924.000 περίπου, οι οποίες απεικονίζονται στις υποχρεώσεις του Δήμου και παρουσιάζουν τοπικές παραλείψεις κατά τη διαδικασία ανάθεσής τους. Οι υποχρεώσεις αυτές εξακολουθούν να απεικονίζονται στις υποχρεώσεις του Δήμου κατά την 31.12.2011.

5) Εκκρεμεί έρευνα από αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με τα θέματα που περιγράφονται αναλυτικά στις Εκθέσεις Ελέγχου των χρήσεων 2009 και 2010 του Δήμου Σούρπης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη σύνταξη της παρούσης. Ως εκ τούτου αδυνατούμε να προσδιορίσουμε τις επιπτώσεις που θα έχει το πόρισμα της έρευνας επί των Οικονομικών Καταστάσεων της 31/12/2011 του Δήμου Αλμυρού.

6) Κατά του Δήμου, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας, έχουν ασκηθεί αγωγές από τρίτους, συνολικού ποσού ευρώ 668 χιλ. περίπου. Η τελική έκβαση των αγωγών αυτών δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί στο παρόν στάδιο και, ως εκ τούτου, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις σε σχέση με τις αγωγές αυτές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το