Photo Gallery, Τοπικά

Αναβρασμός στους γιατρούς για το «κούρεμα»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ακόμη δεν έχει πάρει επίσημη θέση στην εξέλιξη με το «κούρεμα» των οφειλομένων

Αναβρασμός επικρατεί στους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς του νομού Μαγνησίας για το «κούρεμα» μέχρι και 20%, που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας στις παλιές οφειλές του ΟΠΑΔ τη διετία 2010-2011.

Η πρόθεση του υπουργείου προκάλεσε αγανάκτηση, καθώς όχι μόνο δεν τηρεί τα υπεσχημένα για εξόφληση των χρεών, αλλά τώρα προσπαθεί να τα «κουρέψει».

Οι γιατροί του νομού προχώρησαν εδώ και μήνες σε αγωγή κατά του υπουργείου διεκδικώντας τα δεδουλευμένα. Θα υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός μετά την αναμενόμενη πρόταση του υπουργείου για «κουρεμένη» εξόφληση;

Σημειώνεται ότι η σχετική πρόταση του υπουργείου Υγείας προβλέπει για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, σε μηνιαίες οφειλές έως 4.000 ευρώ 10% κούρεμα και άνω των 4.000 ευρώ 20%, για τα διαγνωστικά κέντρα σε μηνιαίες οφειλές έως 15.000 ευρώ, 10% κούρεμα και άνω των 15.000, 20%. Για τις φαρμακοβιομηχανίες, το ποσοστό είναι 1% και για τα νοσήλια των κλινικών 8%.

Το πρόβλημα το έχουν περισσότερο οι εργαστηριακοί γιατροί που τους οφείλονται κατά μέσο όρο στον καθέναν, τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

Κάποιοι αναγκάστηκαν να πάρουν δάνειο για να βγάλουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ για το 2012 πληρώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ μόνο τους μισούς μήνες. Για αυτούς τους γιατρούς ενδεχομένως ακόμη και τα «κουρεμένα» χρήματα να είναι καλοδεχούμενα, για καταπολεμήσουν κάπως την οικονομική τους ασφυξία.

Στην Αθήνα οι εργαστηριακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ προγραμματίζουν να ξεκινήσουν επίσχεση της σύμβασης που έχουν από την 1η Φεβρουαρίου.

Στους κλινικούς γιατρούς του νομού εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο οφείλονται γύρω στα 20.000 ευρώ. Εκεί φαίνεται πως οι αντιστάσεις είναι πιο ισχυρές και η επιμονή για κανονική εξόφληση όλων των οφειλών είναι σθεναρή.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ακόμη δεν έχει πάρει επίσημη θέση στην εξέλιξη με το «κούρεμα». Ωστόσο, από προχθές το βράδυ, μεταξύ των γιατρών υπάρχει αναβρασμός.

Μάλιστα, το κλίμα αγανάκτησης το δίνουν με ανακοινώσεις τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι άλλων περιοχών.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματθαίος Δραμητινός υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μεγάλο «κούρεμα» στις παλιές οφειλές των ταμείων που συγχωνεύτηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Και τα χρήματα αυτά να πάρουν οι γιατροί, θα τα διαθέσουν πάλι στη φορολογία και σε άλλες υποχρεώσεις. Θα είναι απλώς μια μικρή «ανάσα». Αυτό που περιμένουμε, είναι το υπουργείο να ανακοινώσει οριστικά το ποσοστό του «κουρέματος». Στη συνέχεια, οι 120 ιδιώτες γιατροί από το νομό που έχουν κάνει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου για την καθυστέρηση στην εξόφληση των χρεών, θα συγκεντρωθούμε για να συζητήσουμε τις εξελίξεις».

Επιστημονική ημερίδα στο Βόλο

Επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στο Ξενία Βόλου με τη συνδιοργάνωση του θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ και τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας.

Το επιστημονικό μέρος θα διαρκέσει από 17.30-21.00, αύριο Σάββατο 26/1/2013, Από το Βόλο ομιλητές θα είναι οι κ.κ. Ευσταθίου Κωνσταντίνος-ουρολόγος, Βαϊοπούλου Αρετή-οφθαλμίατρος και Γρηγορίου Φιλίτσα-Ω.Ρ.Λ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το