Photo Gallery, Πολιτική

Διεθνής εποπτεία στην Ελλάδα

 

Προωθούν οι ευρωπαίοι ηγέτες σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος

 

 

«Κούρεμα» 60%  θέλουν Μέρκελ και ΔΝΤ – Προς μόνιμη εγκατάσταση της τρόικα στην Αθήνα και επιτρόπων στα υπουργεία

 

 

 

Διεθνή εποπτεία στην Ελλάδα ώστε η διαφθορά να μην επηρεάσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προωθούν οι ευρωπαίοι ηγέτες σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ σε σύσκεψη με γερμανούς πολιτικούς, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswire.

 

Συγκεκριμένα φέρεται να είπε ότι εξετάζεται η συγκρότηση σώματος αξιωματούχων που θα επιβλέπουν το πρόγραμμα ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο απατών και θα διασφαλίσουν ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν με τον βέλτιστο τρόπο. Έτσι η γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να επιμένει σε μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας στην Αθήνα και επιτρόπων στα υπουργεία.

 

Επίσης η κ. Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ενίσχυση της “δύναμης πυρός” του EFSF σε πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.  Ο επικεφαλής του κόμματος των “Πρασίνων” Τζεμ Οζντεμίρ που συμμετείχε στην συνάντηση δήλωσε ότι “το Ταμείο Διάσωσης θα είναι τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο ευρώ”.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι -σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Μέρκελ – οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να διαθέσουν 100 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό αφορά περίπου 90 τράπεζες που συμμετείχαν στα στρες τεστ. Οι γερμανικές τράπεζες θα συγκεντρώσουν 5,5 δισ. ευρώ.

 

Παράλληλα βουλευτής των “Πρασίνων” δήλωσε ότι η κ. Μέρκελ τους ενημέρωσε ότι το Βερολίνο επιδιώκει κούρεμα πάνω από 50% και λιγότερο από 60% για το ελληνικό χρέος.

 

Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία της γερμανικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα των “Πρασίνων”, την Τετάρτη (αύριο) θα διεξαχθεί κοινοβουλευτική ψηφοφορία ως προς την διεύρυνση του EFSF, αντί για απλή έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή της Μπούντεσταγκ.

 

Την κίνηση χαιρέτισε και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ που δήλωσε ότι είναι καιρός “οι αποφάσεις να μην λαμβάνονται εν κρυπτώ αλλά στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου”.

 

Με την απόφαση της Βουλής η κ. Μέρκελ θα μεταβεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα ληφθούν εκτός απροόπτου οι τελικές αποφάσεις.

 

Πάντως ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν δήλωσε ότι: “η κηδεμονία μιας χώρας-μέλους δεν ούτε θεσμικώς ούτε νομικώς αποδεκτή”, αναφερόμενος σε δήλωση της καγκελαρίου για μόνιμη επιτήρηση των υπό διάσωση χωρών.

 

Σκληρή διαπραγμάτευση

 

Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται “σχετικά κοντά σε μια συμφωνία” με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

 

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, το τραπεζικό λόμπι που διαπραγματεύεται με τα κράτη ανέβασε την προσφορά του για εθελοντικό “κούρεμα” στο 40% των ελληνικών πιστώσεων που κατέχουν οι τράπεζες.

 

Τα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν πλέον να επιτύχουν ένα “κούρεμα” 50% ως 60% για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με συγκλίνουσες ευρωπαϊκές πηγές.  “Αν μιλάμε για 60% και οι τράπεζες για 40%, πιθανόν να καταλήξουμε σε κάτι ανάμεσα στα δύο”, εξήγησε η διπλωματική πηγή.

 

Νταλάρα: Υπάρχουν και όρια στον… εθελοντισμό

 

Στο παραπάνω πνεύμα, οι μεγάλες τράπεζες, μέλη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), επισήμαναν ότι υπάρχουν “όρια” στο επίπεδο κουρέματος του ελληνικού χρέους που μπορούν να δεχτούν εθελοντικά.

 

Οι συζητήσεις με την EE συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, “ωστόσο, υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως εθελοντικό”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα και υπογράμμισε ότι “μια προσέγγιση που δεν θα βασιζόταν στη συνεργασία και θα αφορούσε μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, γεγονός που θα απομόνωνε την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές επί πολλά χρόνια”.

 

 

Ζητούν να εξαιρεθούν από το “κούρεμα”

Ανησυχία προκαλεί στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων το ενδεχόμενο μείωσης της αξίας των ομολόγων. Τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας 7 δισ. ευρώ ενώ άλλα 14 δισ. που κατατέθηκαν στην τράπεζα της Ελλάδος, επενδύθηκαν επίσης σε ομόλογα.

 

Ένα ενδεχόμενο “haircut” της τάξης του 50%, εκτιμάται ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία, ζημιώνοντάς τα κατά 10-11 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα βάλει σε κίνδυνο συντάξεις και παροχές.

 

Οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ζητούν να ισχύσει η ρύθμιση της 21ης Ιουλίου, με την οποία είχαν εξαιρεθεί από το κούρεμα τα ομόλογα των ταμείων. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται και εναλλακτικά σενάρια, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ή η επιβολή νέας εισφοράς σε μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων.

 

Η περιουσία των ταμείων έχει ήδη υποστεί μεγάλες απώλειες λόγω της κρίσης στα χρηματιστήρια αλλά και της υστέρησης εσόδων, εξαιτίας της ύφεσης και της έκρηξης της ανεργίας. Μόνο το ΙΚΑ εξαιτίας της υποχώρησης της αξίας των ομολόγων και των αμοιβαίων κεφαλαίων έχει απώλειες περίπου 1 δισ. ενώ από τη μείωση των εισφορών υπολογίζεται ότι φέτος θα χάσει 4,5 δισ.

 

Με δεδομένη την άρνηση της τρόικας να καλυφθεί η “μαύρη” τρύπα με έξτρα κρατική επιχορήγηση, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας για να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα δανείζεται από συναλλαγές ρέπος με εγγύηση τα ομόλογα ενώ προσπαθεί να βγάλει στο σφυρί και τα ακίνητά του. Την ίδια εντολή για αξιοποίηση της περιουσίας τους έχουν και άλλα ταμεία προκειμένου να εξασφαλιστούν χρήματα για τις συντάξεις.

 

Η συνολική περιουσία των ταμείων, σήμερα, ανέρχεται σε 27 δισ. ευρώ από 28 δισ. που ήταν τον Οκτώβριο του 2010 και 29 δισ. ευρώ στις αρχές του 2007 πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το