Τοπικά

Ζούμε ήδη στην εποχή των άκρων- Καθηγητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχολιάζουν τη νίκη του Τραμπ

 

«Ζούμε ήδη την εποχή των άκρων και της επιβράβευσης του αντισυστημικού λαϊκίστικου λόγου» τονίζουν καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχολιάζοντας την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προχθεσινές εκλογές στις ΗΠΑ, ενώ για τα ελληνικά ζητήματα αναφέρουν πως ακόμη αποτελεί άγνωστο Χ η στάση, όπως για το ελληνικό χρέος, αν και η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει σταθερές και δεν επαναπροσδιορίζεται ανάλογα με το ποιος είναι ο πρόεδρος.

SANYO DIGITAL CAMERA
SANYO DIGITAL CAMERA

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με ειδίκευση στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου και αναπληρώτρια πρύτανη για θέματα δημοσίων σχέσεων κ. Ιωάννα Λαλιώτου δήλωσε πως «η νίκη του Τραμπ παρά τα όσα έλεγαν οι δημοσκοπήσεις, ήταν αναμενόμενη».
Η ίδια βρέθηκε την περασμένη άνοιξη στη Νέα Υόρκη διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και είχε την δυνατότητα να διερευνήσει τα νέα στοιχεία της αμερικανικής κοινωνίας.
«Τα αίτια της νίκης του Τραμπ δεν είναι κυρίως οικονομικά, γιατί, πώς είναι δυνατόν να τον ψήφισαν μόνο οι άνεργοι και οι φτωχοί, όταν ο ίδιος είναι ένας επιχειρηματίας και έκφραση του συστημικού κατεστημένου ασχέτως, αν το επικρίνει» τόνισε η κ. Λαλιώτου και πρόσθεσε πως «στην αμερικανική κοινωνία αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και εκφράστηκε μέσα από την κάλπη, ένα ρεύμα που κυριαρχείται από ακροδεξιά, ρατσιστικά χαρακτηριστικά και εμφορείται από έντονο μισογυνισμό. Η οκταετία Ομπάμα με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν υπέρ των μειονοτήτων και την καθολική κοινωνική ασφάλιση, κινήσεις ιδιαίτερα προοδευτικές, προκάλεσε την αντεπίθεση αυτών των αντανακλαστικών της σκοτεινής Αμερικής που τώρα εκφράστηκε στην κάλπη. Όλα αυτά τα είδα στις ΗΠΑ που βρέθηκα και γι’ αυτό η νίκη του Τραμπ ήταν αναμενόμενη. Ζούμε ήδη την εποχή των άκρων, και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις ευρύτερα».
Στο ερώτημα ποιοι τελικά ψήφισαν τον Τραμπ, η καθηγήτρια απάντησε: «Οι λευκοί άνδρες, ενώ φαίνεται πως υπήρξαν πολλοί που ψήφισαν για πρώτη φορά ως αντίδραση στην οκταετία Ομπάμα.»
Ερωτηθείσα για την εξωτερική πολιτική και αν θα έχουμε αλλαγές, απάντησε πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει σταθερές και δεν επαναπροσδιορίζεται ανάλογα με την εκλογή προέδρου. Βέβαια κάποιες μικρές μετατοπίσεις μπορεί να γίνουν.

Θα αναθεωρήσει
πολλά ο Τραμπ

Ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης ανέφερε: «Η οικονομία απεχθάνεται τις αβεβαιότητες και ο Τραμπ εισάγει πολλά στοιχεία αβεβαιότητας, γι’ αυτό και οι αγορές την πρώτη ημέρα της εκλογής του κατρακύλησαν. Βέβαια, επειδή είναι επιχειρηματίας, μέσα στο επόμενο διάστημα θα προσαρμοστεί στο κατεστημένο που κατέκρινε και θα επέλθει ισορροπία, αναθεωρώντας ο ίδιος πολλά πράγματα. Γι’ αυτό και δεν βλέπω πολλές αλλαγές. Δηλαδή η παγκοσμιοποίηση δεν απειλείται, αφού αποτελεί το ρου της ιστορίας. Ξεκίνησε το 1500 και επιταχύνθηκε από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά, ενώ απομένουν να ενταχθούν σε αυτήν και άλλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως η Αφρική, η Νότια Αμερική. Επομένως μην περιμένουμε να δούμε από τις ΗΠΑ να υψώνουν οικονομικά τείχη».
Μάλιστα υπογράμμισε πως τον Τραμπ ψήφισαν και μετανάστες πρώτης γενιάς που λειτούργησαν με τη λογική «και ο τελευταίος μετανάστης να κλείσει την πόρτα», ώστε να συνεχίζουν να καρπώνονται τα οφέλη που τους έδωσε η αμερικανική κοινωνία η οποία εδώ και μερικά χρόνια πιέζεται από την έλευση χιλιάδων νέων μεταναστών.
Για το θέμα του ελληνικού χρέους ο κ. Ζουμπουλάκης ανέφερε πως η στάση του Τραμπ είναι άγνωστος Χ. Δηλαδή δεν ξέρουμε, αν θα θέλει το ΔΝΤ να συνεχίσει να βρίσκεται στο πρόγραμμα βάζοντας χρήματα και αν θα πιέσει τη Γερμανία για μείωση του χρέους.

s10-f2

Κερδίζει έδαφος
ο αντισυστημικός
λόγος

Από την πλευρά του ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Νίκος Κυριαζής επισήμανε πως είναι ανησυχητικό ότι σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου κερδίζει έδαφος ο αντισυστημικός λαϊκίστικος λόγος που γοητεύει τις μάζες οι οποίες αντιδρούν στο κατεστημένο. Και αυτό συνέβη στις ΗΠΑ, όπου οι Αμερικανοί είναι οργισμένοι από την απώλεια κοινωνικών παροχών που είχαν και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται. Γιατί μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν μικρά ποσοστά ανεργίας και να ξεπέρασαν την κρίση του 2008, αλλά δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι καλά.
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική ο Τραμπ έχει πει διάφορα πράγματα που προκαλούν φόβο, εκτιμώ όμως πως στο πλαίσιο της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της διασφάλισης της παγκόσμιας ειρήνης, θα αναθεωρήσει σε πολλά ζητήματα κατέληξε ο κ. Κυριαζής.

s10-f3

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το