Τοπικά

«Η ζωή πίσω από τα σίδερα» με μαρτυρίες-μηνύματα – Παρουσιάστηκε το τέταρτο βιβλίο του Δημοτικού των Φυλακών

Το τέταρτο βιβλίο με τίτλο «Η ζωή πίσω από τα σίδερα» από το 33ο Δημοτικό που λειτουργεί στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων και το οποίο περιλαμβάνει μαρτυρίες των νεαρών κρατουμένων, παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα Τσαλαπάτα.

Το τέταρτο βιβλίο «Η ζωή πίσω από τα σίδερα»

Για το βιβλίο μίλησαν οι συντελεστές έκδοσης, δηλαδή ο διευθυντής κ. Θανάσης Καραγιάννης και ο δάσκαλος κ. Κώστας Καραδήμας. Στην έκδοση συνέδραμαν και ο κ. Χρήστος Αλεξόπουλος από την Άρσις, καθώς και η φιλόλογος κ. Δήμητρα Κωνσταντά που είχε τη φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου.

Μέσα σε 50 σελίδες οι κρατούμενοι μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από φυλακές διαφόρων χωρών, αλλά και της Ελλάδας, και το κυρίαρχο συναίσθημα που βγάζουν, είναι πως «η φυλακή είναι φυλακή, όσες υλικές ανέσεις και αν παρέχουν κυρίως στα ανεπτυγμένα κράτη».

Ο κ. Καραγιάννης επισήμανε πως «η εκδοτική προσπάθεια είχε και παιδαγωγικό χαρακτήρα, καθώς μέσα από την επικοινωνία με τους κρατούμενους τους δημιουργήθηκε η ακόμη μεγαλύτερη διάθεση και πίστη να μην επαναλάβουν άσχημες πράξεις, όταν αποφυλακιστούν».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ιδέα για την έκδοση του βιβλίου με αυτό το περιεχόμενο ανήκει στον διευθυντή των Φυλακών κ. Αποστολάκη.

Οι τέσσερις συντελεστές της έκδοσης του βιβλίου

Η άντληση πληροφοριών και η συγγραφή του βιβλίου διήρκεσε περίπου πέντε μήνες και κυκλοφόρησαν μερικές εκατοντάδες αντίτυπα. Άλλωστε το βιβλίο διανέμεται δωρεάν.

Στο σχολείο που ιδρύθηκε το 2010, φοιτούν 31 μαθητές. Ο κ. Καραγιάννης που είναι διευθυντής στο συγκεκριμένο Δημοτικό από το 2010, αλλά ασχολείται με διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, που σχετίζονται με τον χώρο των φυλακών από το 2003, επισήμανε πως «στο σχολείο υλοποιούνται διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα που εμπλουτίζουν τον ψυχικό, γνωστικό και πνευματικό κόσμο των νεαρών κρατουμένων». «Η ζωή πίσω από τα σίδερα» είναι το τέταρτο βιβλίο που εξέδωσε το σχολείο. Είχαν προηγηθεί τρία βιβλία, το πρώτο για τις συνταγές από χώρες που προέρχονται οι κρατούμενοι, το δεύτερο για τα ήθη και έθιμα όπως ο γάμος και η βάπτιση πάλι από διάφορες χώρες του κόσμου και το τρίτο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την εκδήλωση

Ιδίως για το περυσινό και το φετινό βιβλίο οι μαρτυρίες των μαθητών είναι ιδιαίτερα δυνατές, κυρίως για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και των βασανισμών που υφίστανται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτήθηκε και διασταύρωση στοιχείων μέσω των διεθνών οργανισμών.

Όπως επισημαίνεται στην εισαγωγή του βιβλίου, «το θέμα του βιβλίου μας για φέτος ήταν μια ιδέα του διευθυντή του ΕΚΚΝ Βασίλη Αποστολάκη, ο οποίος στηρίζει ένθερμα αυτή την προσπάθεια – δράση και των τεσσάρων εκδόσεων του σχολείου. Στοιχειοθέτησε αυτή του την πρόταση από παιδαγωγικής πλευράς, καθώς οι μαθητές διαφόρων χωρών που ίσως έζησαν, ή ζουν τώρα τον εγκλεισμό, θα έρθουν πιο κοντά και θα εργαστούν ομαδοσυνεργατικά, ανεβάζοντας και το επίπεδο αυτοεκτίμησης, παίρνοντας ο καθένας ρόλο πρωταγωνιστή. Από μεριάς σωφρονισμού δε, θα μιλήσουν, θα ανταλλάξουν εμπειρίες, θα δουν το σήμερα, θα θυμηθούν το χτες και θα σκεφτούν το αύριο, καταλήγοντας αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η φυλάκιση και γενικότερα η στέρηση της ελευθερίας, όπου και όποτε συμβαίνει, είναι επώδυνη. Οι εκπαιδευτικοί δεχτήκαμε αμέσως την πρότασή του και προχωρήσαμε με πολλή δουλειά, πολύ χρόνο, πάντα βλέποντας το καλύτερο για τους κρατούμενους μαθητές μας και τον ευχαριστούμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το