Τοπικά

Ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των προσφύγων και των εργαζομένων στις δομές της Μαγνησίας

Με αφορμή τα κρούσματα κορωνοϊού στις δομές προσφύγων στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα, η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου επισημαίνει το πρόβλημα της προστασίας από τον κορωνοϊό των οικογενειών των προσφύγων, όσο και των εργαζομένων σε παρόμοιες δομές σε όλη την Ελλάδα.

Στην Μαγνησία, όπως είναι γνωστό, λειτουργούν οι εξής δομές: Το κέντρο φιλοξενίας «Μόζα» (150 πρόσφυγες), η δομή φιλοξενίας σε ξενοδοχείο της Άλλης Μεριάς (90 πρόσφυγες), καθώς επίσης και οι δομές φιλοξενίας ανηλίκων στη Μακρινίτσα και στην «Παιδόπολη». Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου οφείλουν να εξασφαλίσουν άμεσα, όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τις δομές αυτές.

Σύμφωνα με τη ΛΑΣ, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στη Κέντρο Φιλοξενίας «Μόζα», όπου συγχρωτίζονται δεκάδες πρόσφυγες, σε μικρούς κοιτώνες, χωρίς ατομικούς χώρους υγιεινής. Επίσης, στη δομή εργάζονται αρκετοί εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και 28 συμβασιούχοι, που έχουν προσληφθεί μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ και που μέχρι στιγμής δεν τους έχει χορηγηθεί κανένα μέσο ατομικής προστασίας από την επιδημία του κορωνοϊού από τον Δήμο Βόλου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου καλεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Βόλου να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των οικογενειών των προσφύγων και των εργαζομένων, όπως:
• Να αναλάβουν επόπτες υγείας με μεταφραστές να ενημερώσουν τους πρόσφυγες για τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούνται.
• Να γίνονται συχνοί έλεγχοι από κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών, προκειμένου να υπάρχει άμεση ιατροφαρμακευτική συνδρομή.
• Να εξασφαλίζεται η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες δομές Υγείας εφόσον χρειάζεται.
• Να προβλεφθεί ειδικός χώρος για απομόνωση σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, εάν δεν κριθεί απαραίτητη η νοσοκομειακή του περίθαλψη, καθώς δεν είναι δυνατόν να γίνει μέσα στους κοιτώνες που διαμένουν.
• Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, όπως είναι η συχνή απολύμανση των χώρων, ιδιαίτερα των κοινόχρηστων χώρων σωματικής υγιεινής.
• Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής σαπούνια, αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, κ.ά.
• Να χορηγηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και προστασίας στους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι και η καρδιά της λειτουργίας της δομής.
• Να εξασφαλιστούν σταθερές εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα για το προσωπικό που αυτή τη στιγμή δουλεύει με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

(φωτό αρχείου)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το