Τοπικά

Ζητούν κανόνες για τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω Airbnb – Διαμαρτυρίες ξενοδόχων για την ένταξη τους στον «Τουρισμό για όλους»

Aπογοήτευση και ερωτηματικά δημιουργεί και στους ξενοδόχους της Μαγνησίας η επιδότηση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) μέσω του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους». Η τουριστική αγορά έχει χτυπήσει «κόκκινο» με τις χαμηλές πληρότητες για την εποχή και οι ξενοδόχοι αλλά και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στηρίχθηκαν και στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» προκειμένου να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα είχε μεγάλη ανταπόκριση, τόσο ως προς τη συμμετοχή των παρόχων, όσο και στην εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους δικαιούχους. Η κυβέρνηση μέσω του «Τουρισμού για Όλους» αλλά και του «Κοινωνικού Τουρισμού» ενθάρρυνε τον κόσμο να πραγματοποιήσει και φέτος τις καλοκαιρινές του διακοπές με προγράμματα. Λίγες ημέρες όμως μετά την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων με τους παρόχους, οι ξενοδόχοι διαπίστωσαν πως στο πρόγραμμα «τρύπωσαν» και μη αδειοδοτημένα καταλύματα.
Την 1η Ιουνίου λειτούργησαν τα καταλύματα συνεχούς λειτουργίας και από τις 15 Ιουνίου άνοιξαν τα εποχιακά. Η έναρξη λειτουργίας όμως είναι μόνο στα χαρτιά αφού το φετινό καλοκαίρι, λόγω του κορωνοϊού, ο τουρισμός και οι κρατήσεις βρίσκονται στο ναδίρ.

«Έχουμε διαμαρτυρίες από το Νότιο Πήλιο ότι τα δωμάτια που νοικιάζονται είναι άδεια και τα σπίτια μέσω Airbnb είναι γεμάτα. Ο τουρισμός δίνει το 25% του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Για δέκα χρόνια που είχαμε κρίση, οι ξενοδόχοι έβαλαν πλάτη και όλοι οι φόροι ήρθαν πάνω μας παρόλο που δεν πηγαίναμε καλά. Ξαφνικά εμείς είμαστε οι παραπεταμένοι στην άκρη;» δήλωσε στη «Θ» ο Α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και εκπρόσωπος της Μαγνησίας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων Βασίλης Καραουλάνης. Ο κ. Καραουλάνης επισήμανε πως αναφορικά με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης η πολιτεία πρέπει επιτέλους να θέσει συγκεκριμένους κανόνες. «Τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω Airbnb τι είναι τελικά, αστικής ή τουριστικής μίσθωσης; Αν είναι τουριστικής μίσθωσης έπρεπε κάπου να υπάγονται. Έχουν σήμα του ΕΟΤ; Πως φορολογούνται; Με ποιες ενέργειες ελέγχονται για το αν τηρούν υγειονομικά πρωτόκολλα; Διαθέτουν προδιαγραφές ασφαλείας όπως πιστοποιητικό πυρασφάλειας;» πρόσθεσε ο κ. Καραουλάνης.
Την ίδια στιγμή στον Αη Γιάννη, όπου διατηρεί ξενοδοχειακή επιχείρηση ο κ. Καραουλάνης, η πληρότητα στην περιοχή κινήθηκε στο 25-30% τον Ιούλιο. Λίγες ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο και τα καταλύματα είναι τα περισσότερα άδεια. «Οι κρατήσεις είναι για το διάστημα από 10 έως 16 Αυγούστου. Έχουν σταματήσει όμως οι εβδομαδιαίες κρατήσεις και οι τουρίστες κλείνουν δωμάτιο για μία ή δύο διανυκτερεύσεις» σημείωσε υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που προκύπτουν και για τους επόμενους μήνες.

Έτσι οι ξενοδόχοι θα έχουν γεμάτα δωμάτια για δύο ή τρεις ημέρες την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου και τις επόμενες ημέρες τα περισσότερα δωμάτια θα είναι άδεια. Ωστόσο οι ξενοδόχοι καλούνται να πληρώσουν υψηλά λειτουργικά έξοδα αλλά και τις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις. «Πώς θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ όταν είσαι τρεις μήνες ανοιχτός αλλά δουλεύεις μία εβδομάδα τον Αύγουστο, με 25% πληρότητα τον Ιούλιο και με 0 τον Σεπτέμβριο» διερωτήθηκε.
Σημειώνεται ότι οι ενστάσεις των ξενοδόχων από τη Μαγνησία για την επιδότηση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» έχουν ήδη σταλεί στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η οποία έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενώ διερευνά και νομικά το θέμα που έχει προκύψει. Την αντίδρασή του έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος αναφέροντας πως «η ένταξη «από το παράθυρο» της βραχυχρόνιας μίσθωσης στα προγράμματα επιδότησης μαζί με τις νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις απογοητεύει ολόκληρο τον ξενοδοχειακό κλάδο που έβαλε «πλάτη» στο άνοιγμα του τουρισμού μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το