Τοπικά

Ζητούν φορολογικές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις σε μετεγγραφές φοιτητών οι πολύτεκνοι της Μαγνησίας 

Τη θεσμοθέτηση φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά και της δυνατότητας να μεταγράφονται σε ΑΕΙ χωρίς περιορισμούς, ζητεί, μεταξύ άλλων, η Ένωση Πολυτέκνων Μαγνησίας, προκειμένου να βοηθηθούν οι πολύτεκνες οικογένειες και να αντιμετωπιστεί το πολύ σοβαρό ζήτημα του δημογραφικού, το οποίο εξελίσσεται σε εθνικό θέμα.
Η Ένωση Πολυτέκνων Μαγνησίας έκοψε χθες την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στο ξενοδοχείο Ξενία παρουσία πλήθους μελών.
Όπως τόνισε η πρόεδρος των Πολυτέκνων Μαγνησίας κ. Πράπα, «στη Μαγνησία οι πολύτεκνες οικογένειες ανέρχονται στις 3.800. Αλλά από αυτές μόνο οι 1.000 είναι νέες οικογένειες που βρίσκονται σε μια αναπαραγωγική ηλικία. Και κάθε χρόνο οι νέες πολύτεκνες οικογένειες δυστυχώς μειώνονται».

Η ίδια πρόσθεσε πως «το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα για τον ελληνισμό. Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται μέσα στα χρόνια της κρίσης και για πρώτη φορά, πέρυσι το 2018, οι θάνατοι ήταν περισσότεροι κατά 30.000 από τις γεννήσεις. Έχει συσταθεί εθνική επιτροπή για το ζήτημα, αλλά προς το παρόν δεν γίνεται τίποτα».
Αναφερόμενη σε ζητήματα που απασχολούν την Ένωση, τόνισε πως «εμείς οι πολύτεκνοι ζητούμε να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Δεν είναι δυνατόν να μετριέται ως φόρος πολυτελείας το αυτοκίνητο υψηλού κυβισμού που θα αγοράσει ο πολύτεκνος για να μπορεί να μετακινείται η οικογένεια με τα τέσσερα και άνω παιδιά που έχει. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει μια αντιμετώπιση στο θέμα των μετεγγραφών. Τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών δεν μπορούν να μετεγγραφούν ελεύθερα από ένα ΑΕΙ σε άλλο παρά μόνο με περιορισμούς και προϋποθέσεις. Αυτό είναι άδικο και η σημερινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα το αντιμετώπιζε. Τελικά δεν έγινε τίποτα και έτσι βλέπουμε παιδιά πολύτεκνων παιδιών που αν και πέτυχαν σε μια Σχολή, τελικά να μην πηγαίνουν για σπουδές, επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα οι οικογένειές τους».

Η πρόεδρος των πολυτέκνων πρόσθεσε πως «παλιότερα οι εκπαιδευτικοί που γίνονταν πολύτεκνοι, διορίζονταν ως μόνιμοι στη δημόσια εκπαίδευση και δίδασκαν στον τόπο τους. Όταν εφαρμόστηκε το μέτρο είχαμε 2.500 γεννήσεις με νέες πολύτεκνες οικογένειες. Αυτό το μέτρο έχει καταργηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια και υπάρχουν πολύτεκνες μητέρες που αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε απομακρυσμένα μέρη για να διδάξουν ή να είναι μακριά από την οικογένειά τους, αφού έχουν τοποθετηθεί σε άλλον νομό. Δυστυχώς το ελληνικό κράτος δεν δείχνει καμία πρόνοια για το δημογραφικό ζήτημα και τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών, με αποτέλεσμα να βλέπουμε την ύπαιθρο να ερημώνει από κόσμο».
Κεντρικός ομιλητής στη χθεσινή εκδήλωση ήταν ο συγγραφέας κ. Δημήτριος Παπαϊωάννου, ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων επί δεκαετίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το