Τοπικά

Ζητούν κατασκευή εστιών για ΤΕΙ και ΑΕΙ Θεσσαλίας

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και τόνισαν πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε σπουδαστικές – φοιτητικές εστίες στα ΤΕΙ και ΑΕΙ της Θεσσαλίας με ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής.
Στη Θεσσαλία, οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε σπουδαστικές-φοιτητικές εστίες, αφού οι υπάρχουσες καλύπτουν γύρω στο 5% των σπουδαστών – φοιτητών. Και σ’ αυτές τις ελάχιστες σπουδαστικές και φοιτητικές εστίες, οι σπουδαστές και οι φοιτητές, πληρώνουν ετησίως από 150 έως 400 ευρώ.
«Έτσι πολλές εργατικές – λαϊκές οικογένειες, λόγω της μεγάλης ανεργίας και της φτώχειας, αδυνατούν και άλλες δυσκολεύονται να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές. Οι ευθύνες αφορούν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και την σημερινή, αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας» επεσήμαναν.
Στη Λάρισα, στο ΤΕΙ παρακολουθούν 10.000 σπουδαστές, εκ’ των οποίων πάνω από 60% κατάγεται από άλλους Νομούς. Οι σπουδαστικές εστίες καλύπτουν μόλις 600. Για τους 600 φοιτητές της Ιατρικής και Βιοχημείας, δεν υπάρχουν εστίες.

Στον Βόλο, στους πάνω από 7.000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλύπτονται μόλις 70 από τις εστίες και μάλιστα μόνο πρωτοετείς.
Στα Τρίκαλα, για τους 600 φοιτητές των ΤΕΦΑ και τους πάνω από 300 των ΤΕΙ, δεν υπάρχουν εστίες.
Στην Καρδίτσα, για τους 1.200 σπουδαστές των ΤΕΙ και τους 400 των ΑΕΙ, καλύπτονται μόλις 50 εστίες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, ζήτησε να ξεκινήσει η μαζική κατασκευή εστιών στα ΤΕΙ και ΑΕΙ της Θεσσαλίας που θα καλύπτουν δωρεάν όλους τους σπουδαστές – φοιτητές που έρχονται από άλλους Νομούς. Και μέχρι να γίνουν αυτές, να προχωρήσει σε συνεργασία με την κυβέρνηση στη μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων για την κάλυψη των άμεσων και μεγάλων αναγκών.
Ο περιφερειάρχης όπως επισημάνθηκε δεν δεσμεύτηκε στο περιφερειακό συμβούλιο ούτε για την κατασκευή σπουδαστικών – φοιτητικών εστιών στους Νομούς της Θεσσαλίας, παραπέμποντας το θέμα στην Πρυτανεία του Π. Θ. και στο Δ. Σ. του ΤΕΙ, ούτε για ενοικίαση κλειστών ξενοδοχείων.
Οι αιρετοί του ΚΚΕ έθεσαν θέμα ανακατασκευής της Παλιάς Εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου, γιατί δέχεται μεγάλη κίνηση και βαρέων οχημάτων λόγω της αποφυγής των πανάκριβων διοδίων στο Μοσχοχώρι – Λάρισας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά τροχαία και μάλιστα κάποια θανατηφόρα.

«Ευθύνες έχει και η Περιφέρεια που αντί να πιέζει και να πάει κόντρα σε όποια συμφέροντα πετά τη μπάλα στην εξέδρα. Να θυμίσουμε ότι και ο ίδιος ως βουλευτής της Ν.Δ., είχε ψηφίσει τη σύμβαση παραχώρησης των Ε. Ο. σε επιχειρηματίες που επέβαλαν χαράτσια στα διόδια και ταυτόχρονα απαγορεύουν έργα σε «ανταγωνιστικούς» δρόμους, όπως θεωρείται η Π.Ε.Ο Λάρισας – Βόλου» ειπώθηκε μεταξύ άλλων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, καταψήφισε, σε αντίθεση με όλες τις άλλες παρατάξεις, τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε 12 ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες εδαφικής συνεργασίας, ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, «γιατί αυτές δεν εξυπηρετούν εργατικές – λαϊκές ανάγκες, αλλά τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών, τις ΣΔΙΤ, την λεγόμενη Κοινωνική Οικονομία, που είναι επιλογές Ε. Ε. και κυβέρνησης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το