Τοπικά

Ζίνα Διακομή «Ευεργετικές ιδιότητες του πηλού στα Άτομα με Αναπηρία»

 

Ευεργετικές χαρακτηρίζονται οι ιδιότητες του πηλού στα Άτομα με Αναπηρία σύμφωνα με την κεραμίστρια και υπεύθυνη του εργαστηρίου κεραμικής του ΚΔΑΠΜμεΑ της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Ζίνα Διακομή.
Η κ. Διακομή μίλησε στη «Θ» με αφορμή την περιοδική έκθεση με θέμα «Αναγραφή» που διοργανώνει το ΚΔΑΠΜμεΑ της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 19.00 στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Το ΚΔΑΠμεΑ Βόλου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Outsider Art» και σε συνέχεια των δύο προηγούμενων εκθέσεων «Μη Αναμενόμενη Τέχνη» με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και «Πόλεις στην Πόλη» με το Μουσείο της Πόλης, συνεργάζεται αυτή τη φορά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και διοργανώνει την έκθεση με τίτλο «Αναγραφή».


Σύμφωνα με την κ. Διακομή «Η έκθεση περιλαμβάνει κεραμικά έργα των ατόμων με αναπηρία του ΚΔΑΠΜμεΑ, εμπνευσμένα από τα αρχαία ειδώλια της Νεολιθικής περιόδου και έχει ως στόχο την επικοινωνία. Με αφορμή την απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής, προέκυψαν σύγχρονα έργα των ωφελούμενων της δομής, που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο Μουσείο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα και τον χώρο να ακουστεί η «φωνή» τους».
Η δομή λειτουργεί από τις 08.00 έως τις 16.00, εξυπηρετεί 45 – 50 άτομα, από 20 ετών έως 50 ετών και όπως ανέφερε η κ. Διακομή «Ο πηλός δεν είναι τυχαίο υλικό. Εκτός από τη ζωγραφική, το θέατρο ή τη μουσική, είναι υλικό εύπλαστο, μπορείς να κάνεις κατασκευές τρισδιάστατες, βοηθά στην αντίληψη του χώρου κι έχεις ένα γρήγορο αποτέλεσμα». Στη δομή λειτουργούν κι άλλες ειδικότητες.
Στην έκθεση θα φιλοξενηθούν 45 εκθέματα που σύμφωνα με την ίδια «εμπλέκονται με τα εκθέματα του Μουσείου, με το σκεπτικό να «συνομιλήσουν» τα ειδώλια των ωφελουμένων στη δομή, με τα ειδώλια του μουσείου. Προηγήθηκε έκθεση τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και στους νεολιθικούς οικισμούς για να μπούμε «στην ατμόσφαιρα» και να δώσουμε ερεθίσματα στα παιδιά αυτά».
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και θα είναι ανοιχτή στους πολίτες.
Η κ. Διακομή, κεραμίστρια η ίδια, απασχολείται τα τελευταία 10 χρόνια στη δομή του ΚΔΑΠΜμεΑ κι όπως επισημαίνει «Τα τελευταία 10 χρόνια, είναι ένα μαγικό ταξίδι σε άλλους κόσμους και σε παράλληλους κόσμους. Η κάθε μέρα είναι διαφορετική. Θεωρώ ότι πρέπει να μπαίνεις στον κόσμο αυτών των ατόμων γιατί, ο καθένας μας είναι ξεχωριστός και με την καθημερινή τριβή, γνωρίζεις καινούργιους κόσμους. Καλούμαστε με υπομονή κι αναγνωρίζοντας τον κόσμο τους, να τον ερμηνεύουμε, να τον αποκωδικοποιούμε και να προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε».
Η υπεύθυνη του εργαστηρίου συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων ότι, πραγματοποιούνται επισκέψεις σε θέατρα για παραστάσεις, βόλτες στην πόλη, επαφή με τον κόσμο και τη φύση, προκειμένου να κοινωνικοποιούνται οι ωφελούμενοι και στη συνέχεια ανάλογα με τα ερεθίσματα που έχουν λάβει, δημιουργούν, ενώ όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα, αυτό γίνεται, μέσα από τα βιβλία και τη μουσική.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το