Τοπικά

Ζημιές στη βαμβακοπαραγωγή Σούρπης- Έως 30% από τις βροχοπτώσεις – Προς κινητοποιήσεις οι αγρότες Αλμυρού

Ζημιά σε ποσοστό 30% από τις τελευταίες βροχοπτώσεις έχει υποστεί η βαμβακοπαραγωγή στην περιοχή της Σούρπης με τους παραγωγούς να έχουν ήδη αρχίσει την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ. Σε μικρότερο ποσοστό έχει υποστεί ζημιά και η βαμβακοπαραγωγή στην περιοχή του Αλμυρού, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της είχε συγκομιστεί πριν τις βροχοπτώσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος. Στο μεταξύ, ο αγροτικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής Αλμυρού, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κινητοποιήσεις μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων με αιτήματα την επίλυση μιας σειράς θεμάτων, όπως οι πληρωμές επιδοτήσεων, η μείωση της φορολογίας και το Ασφαλιστικό.

Εκατοντάδες είναι τα στρέμματα με βαμβακοκαλλιέργεια στον κάμπο της Σούρπης που υπέστησαν σημαντική ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η ζημιά ήρθε λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή, με αποτέλεσμα να κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις παραγωγών, οι βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει ζημιά στο 30% της παραγωγής, ενώ όπως προαναφέρθηκε, ήδη έχουν αρχίσει την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ.
Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρ. Πάντζιος, «μικρότερη ζημιά έχουν υποστεί και οι βαμβακοκαλλιέργειες στην περιοχή του Αλμυρού, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής είχε συγκομιστεί πριν τις βροχοπτώσεις».
Σχετικά με την τιμή του προϊόντος η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή, με τους παραγωγούς να ευελπιστούν πως θα καταφέρουν τελικά να πουλήσουν σε εκκοκκιστήρια και εμπόρους στα 50 περίπου λεπτά το κιλό.
Να αναφερθεί ότι τι τελευταίες ημέρες η τιμή του βαμβακιού βρίσκεται σε κλοιό έντονων πιέσεων, με τα εκκοκκιστήρια ένα μετά το άλλο να προσαρμόζουν σε χαμηλότερα επίπεδα την τιμή παραλαβής του σύσπορου. Να αναφερθεί ότι μέσα σε λίγα 24ωρα το προϊόν έχει χάσει διαδοχικά τα επίπεδα αγοράς στα 53, 51, 49 λεπτά το κιλό και σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζει πλέον ακόμη και τα 47 λεπτά το κιλό.
Στα προαναφερόμενα έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι οι εγχώριες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες παραλαβές με ανοιχτές τιμές, ενώ την ίδια στιγμή ένας μεγάλος όγκος παραγωγής βρίσκεται εκτεθειμένος σε υποτυπώδεις αποθηκευτικούς χώρους και θα πρέπει άμεσα να παραδοθεί, τη στιγμή που από τη διεθνή αγορά δεν υπάρχει ζήτηση του προϊόντος.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Πάντζιο, αυτή την περίοδο έχει αρχίσει με ιδανικές συνθήκες λόγω των βροχοπτώσεων η σπορά των σκληρών σιτηρών. «Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά και οι καιρικές συνθήκες θα συνεχίσουν να είναι σύμμαχος των παραγωγών σιτηρών» προσέθεσε ο ίδιος.
Όπως προαναφέρθηκε, ο αγροτικός κόσμος του Αλμυρού έχει ήδη αρχίσει να συζητά έντονα το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, καθώς δηλώνει απογοητευμένος από την πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον κ. Πάντζιο, «οι αγρότες είναι απογοητευμένοι από τα πολλά λάθη και τις καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων, ενώ ως ζητήματα αιχμής, για τα οποία ζητούν άμεσα λύση, είναι η μείωση της επιβαλλόμενης φορολογίας και το Ασφαλιστικό. Όλα τα προαναφερόμενα συζητούνται έντονα στις τάξεις των αγροτών και μετά τις γιορτές δεν αποκλείονται οι κινητοποιήσεις» συμπλήρωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Αλμυρό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το