Τοπικά

Ζημιές 1,4εκ. ευρώ σε υποδομές από τον «Daniel» και πυρκαγιές – Αίτημα για χρηματοδότηση από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου

Στο συνολικό ποσό των 841.000 ευρώ ανέρχεται το κόστος της πρότασης χρηματοδότησης, που θα καταθέσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «Αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία «Daniel». Σχετική ομόφωνη απόφαση ελήφθη στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα η υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης συνολικού ποσού 570.000 ευρώ για «Δράσεις και παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας στο Δήμο Ρήγα Φεραίου και αποκαταστάσεις ζημιών σε δίκτυα και υποδομές, και συγκεκριμένα για την αποκατάσταση ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά της 26ης και 27ης Ιουλίου».
Tην 4η Σεπτεμβρίου ο Δήμος Ρήγα Φεραίου επλήγη από το ακραίο καιρικό φαινόμενο με την ονομασία Daniel το οποίο διήρκησε μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε υποδομές του Δήμου (κτήρια, αγροτική οδοποιία, εσωτερική οδοποιία, δίκτυα ύδρευσης κλπ,), ενώ χρειάστηκε να γίνουν παρεμβάσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών που τους παρασχέθηκε κάθε βοήθεια εκ μέρους του Δήμου και των Υπηρεσιών.
Εξαιτίας του ακραίου αυτού καιρικού φαινομένου και των συνεπεία αυτού πλημμυρικών φαινομένων στον Δήμο Ρήγα Φεραίου δόθηκε παράταση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο ανωτέρω πλαίσιο εκδόθηκε ανακοίνωση Πρόθεσης Χρηματοδότησης για την υποβολή πρότασης στο «ΤΠΑ Υπουργείο Εσωτερικών» στον Άξονα Προτεραιότητας 2.4 «Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων» με τίτλο «Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών για τους ΟΤΑ Α’ και Β ́ Βαθμού (ΙΙΙ)» δυνάμει της οποίας κλήθηκε, μεταξύ άλλων, και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για την υποβολή προτάσεων πράξεων, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του παραπάνω άξονα.
Στόχος της προτεραιότητας είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από κάθε είδους φυσική καταστροφή ένεκα σεισμών, πυρκαγιών, πλημμυρών, κατολισθήσεων, χιονοπτώσεων, παγετώνων κλπ. σε υποδομές αρμοδιότητας των ΟΤΑ α ́ και β ́ βαθμού, όπως έχει συμβεί εν προκειμένω μετά και τα πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία «Daniel».
Να αναφερθεί ότι τα ποσά που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το Δήμο Ρήγα Φεραίου είναι 100.000 ευρώ για καθαρισμούς και πρώτες αποκαταστάσεις ζημιών από την πλημμύρα και 500.000 ευρώ για την κάλυψη αναγκών διαχείρισης πλημμύρας( Daniel).

Αποκατάσταση ζημιών από την πυρκαγιά
Όπως προαναφέρθηκε, το ποσό των 570.000 ευρώ θα αιτηθεί για χρηματοδότηση ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, για την αποκατάσταση ζημιών από την πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου. Ως γνωστόν, την Τετάρτη 26 Ιουλίου ξεκίνησε πυρκαγιά από την Τ.Κ. Αερινού τις μεσημεριανές και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε στην Τ.Κ. Αγ. Γεωργίου και στην Δ.Κ. Βελεστίνου λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και συνεχίστηκε και την Πέμπτη 27 Ιουλίου συμπεριλαμβάνοντας και την περιοχή της Τ.Κ. Περιβλέπτου.
Αποτέλεσμα από τις έντονες πυρκαγιές σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή ήταν να καταστραφούν επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, οικίες, καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια, δασικές εκτάσεις.
Υπήρξαν μεγάλες απώλειες ζωικού κεφαλαίου. Χιλιάδες απώλειες ζώων σε σταβλισμένες εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν από την πύρινη λαίλαπα.
Η χρηματοδότηση που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών είναι 70.000 ευρώ για ενίσχυση πληγεισών περιοχών με κτηνοτροφικές μονάδες και 30.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών και επισκευών μετά την πυρκαγιά.
Η πρόταση χρηματοδότησης του Δήμου Ρήγα Φεραίου για «Δράσεις και παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας στο Δήμο Ρήγα Φεραίου και αποκαταστάσεις ζημιών από την πυρκαγιά», ανέρχεται στο ποσό των 570.000 ευρώ σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το