Τοπικά

Η Ζέττα Μακρή για τους ΑΣΣΥ, συμβασιούχους ΟΑΕΔ και περιφερειακό τύπο

Aπό το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Για την σπουδαιότητα και αναγκαιότητα της νομοθέτησης διατάξεων, που ρυθμίζουν τον εναρμονισμό της καθημερινής πρακτικής των υπουργείων – κυρίως, του Υπουργείου Υγείας – με την κρισιμότητα της υγειονομικής συγκυρίας, τοποθετήθηκε η πρόεδρος της ειδικής, μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, στην Ολομέλεια της Βουλής, την Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020. Αντικείμενο αποτέλεσε το κατεπείγον σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».
Η κ. Μακρή ξεκίνησε την τοποθέτησή της στηλιτεύοντας την στάση της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο τονίζοντας ότι: «συστηματικά και ανερυθρίαστα, ακόμη και σε αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία, που απαιτείται η κοινωνική και πολιτική συναίνεση όλων για την λήψη ανακουφιστικών μέτρων για τους πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της υγειονομικής κρίσης, η επιχειρηματολογία της εξαντλείται, με εμμονή και για λόγους, αποκλειστικά, επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, μόνο ως προς τον χαρακτήρα του “κατεπείγοντος” της διαδικασίας και όχι ως προς την ουσία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας».

Εγκωμιάζοντας τις ορθές και επιβεβλημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, η βουλευτής υπογράμμισε ότι «υπάρχουν και διατάξεις στο παρόν νομοσχέδιο, που διορθώνουν, επιτέλους, την πρακτική της «κακής νομοθέτησης», στην οποία, αδιάλειπτα, είχε επιδοθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το άρθρο 121 της νομοθετικής πρωτοβουλίας, με το οποίο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος επιλύει, οριστικά, το σοβαρό θέμα της διοικητικής αποκατάστασης των καταταγέντων στις ΑΣΣΥ, έτους 1990, δίνοντας τέλος στην άνιση και άδικη μεταχείρισή τους, η οποία απέρρεε από την εφαρμογή του άρθρου 37 του ν. 4494/17.

Η κ. Μακρή εκφράζοντας, δημόσια, τις θερμές της ευχαριστίες στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, για την συνέπεια, την ειλικρίνεια και την τήρηση των δεσμεύσεών του στις οχλήσεις της – κοινοβουλευτικές και κατ’ ιδίαν – για το ζήτημα αυτό και τόνισε ότι, με την ίδια συνέπεια και μέριμνα, θα προχωρήσει ο κ. Υπουργός και στην νομοθετική ρύθμιση για ομοειδείς περιπτώσεις άλλων αποφοίτων, για λόγους ισονομίας και δικαιοσύνης, όπως και θα επιλύσει το ζήτημα για τους αδικηθέντες από την εφαρμογή του άρθρου 32 του Ν. 4609/2019. Το συγκεκριμένο άρθρο 32 ευνοεί συγκεκριμένη κατηγορία, αυτή των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του N. 445/1974 (Α’160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του N. 705/1977 (Α’279), οι οποίοι μπορούν και προάγονται στον βαθμό του ταγματάρχη, σε βάρος των αποφοίτων ΑΣΣΥ, διασαλεύοντας, έτσι, το αίσθημα δίκαιης αντιμετώπισης των υπηρετούντων, στο στράτευμα, ως απόρροια διοικητικών ενεργειών και διαδικασιών. Η κ. Μακρή, επίσης, εξήρε την πρωτοβουλία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γ. Βρούτση για την επίσπευση των διαδικασιών εκκαθάρισης και απονομής των εκκρεμών συντάξεων, με ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής του ΕΦΚΑ, αλλά, κυρίως, δίνοντας την δυνατότητα, στις υπηρεσίες του, να αξιοποιήσουν, με οποιοδήποτε τρόπο, με εσωτερική μετακίνηση, ακόμη και με παραίτηση από ένδικα μέσα, όλο το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό του, που εργάσθηκε, τα τελευταία χρόνια, για την έκδοση συντάξεων και ζήτησε την επέκταση της συγκεκριμένης διάταξης και για τους εργαζόμενους της ίδιας κατηγορίας του ΟΑΕΔ. Ενώ, χαιρέτησε την κίνηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Στέλιου Πέτσα, να δώσει «ανάσα» ενός έτους στον περιφερειακό τύπο, επιτρέποντας την συνέχιση των δημοσιεύσεων και αναρτήσεων των δημοσίων φορέων, υποβάλοντας το αίτημα της επιμήκυνσης του χρονικού ορίζοντα αυτής της παράτασης προκειμένου οι επιχειρήσεις του περιφερειακού τύπου να έχουν τον δέοντα χρόνο προγραμματισμού και εκσυγχρονισμού τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την δουλειά τους, μετά το πέρας της κρίσης. Το ίδιο επαινετική ήταν και για τις ενέργειες του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Αχ. Καραμανλή, που ρυθμίζουν τα πάγια και δίκαια αιτήματα των ιδιοκτητών ταξί και ΚΤΕΛ, αφού προβλέπουν την παράταση ενός έτους των ορίων ηλικίας κυκλοφορίας των οχημάτων καθώς και την επιβεβλημένη συνέχιση των μέτρων για την στήριξη των χερσαίων επιβατικών μεταφορών, όπως και στο πρώτο lock down, καθώς περιορίσθηκε η μετακίνηση των πολιτών.
Η κ. Μακρή κατέληξε ότι, στο σύνολό τους, οι διατάξεις αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν πεδίο κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, ενώ η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει όσα μέτρα απαιτούνται, με γενναιότητα και υπευθυνότητα, για να στηριχθούν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, και οι εργαζόμενοι»!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το