Τοπικά

Ζ. Μακρή: «Αποζημιώσεις καστανοπαραγωγών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης»

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή έγινε κοινωνός των αυξημένων προβλημάτων των καστανοπαραγωγών, που αφορούν, κυρίως, στην απώλεια του εισοδήματός τους καθώς το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται, έντονα και διεθνώς, μία αναδυόμενη μυκητολογική ασθένεια στις καστανιές,. Η κ. Μακρή, η οποία συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για το κάστανο, ενημερώθηκε από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του Ξουριχτίου Πηλίου κ. Πόπη Νάνου ότι, στον Ν. Μαγνησίας, εκτιμάται απώλεια εισοδήματος της τάξης των 6 εκ. ευρώ καθώς για τα περίπου 7500 στρέμματα καστανοπαραγωγής των οποίων η παραγωγή, σε κανονικές συνθήκες είναι περίπου 4 εκ. κιλά, δυστυχώς η στρεμματική παραγωγή, λόγω της μυκητολογικής ασθένειας θα περιορισθεί στα 500 κιλά.
Η κ. Μακρή, μόλις επέστρεψε στην Αθήνα, την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022, επικοινώνησε με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά. Ο Υπουργός, βαθύς γνώστης του ζητήματος, ανέφερε στην Υφυπουργό ότι η μυκητολογική ασθένεια, που έχει πλήξει τις καστανοκαλλιέργειες, αυτή της φαιάς σήψης της καστανιάς, είναι αναδυόμενη και παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα, διεθνώς. Δυστυχώς, η αντιμετώπισή της αποτελεί σύνθετο πρόβλημα, καθώς δεν αντιμετωπίζεται με χημικά μέσα αλλά με ολιστική στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες αλλά και αξιοποιώντας την επιστημονική έρευνα ομάδας, η οποία απαρτίζεται από μυκητολόγους, εντομολόγους, επιστήμονες φυσιολογίας των φυτών κ.ά. τόσο του Μπενάκειου Φυτολογικού Ινστιτούτου όσο και του οργανισμού ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι, επειδή στον κανονισμό φυτικής προστασίας του ΕΛΓΑ, δεν συμπεριλαμβάνονται τέτοιου είδους ζημίες και συνεπώς δεν είναι εφικτή η αποζημίωση του συνόλου της απώλειας εισοδήματος και λαμβάνοντας υπόψη ότι για αντικειμενικούς λόγους είναι αδύνατο οι ζημίες αυτές να αντιμετωπισθούν από τους ίδιους τους αγροτοπαραγωγούς, η πολιτεία και συγκεκριμένα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προσπαθήσει να καλύψει, κάνοντας χρήση των χρηματοδοτικών του εργαλείων που διαθέτει, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσής τους, αφού, πρώτα, καταγραφούν και κοστολογηθούν οι ζημίες. Μάλιστα, ο Υπουργός ενημέρωσε την κ. Μακρή ότι θα ανακοινώσει την δέσμευσή του αυτή σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, σήμερα, στην Βουλή, το οποίο και έπραξε.
Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε, θερμά, τον κ. Γεωργαντά για την κατανόηση του ζητήματος αλλά και για την λύση που θα δώσει, προσεχώς, στο θέμα οι υπηρεσίες του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους αγροτοπαραγωγούς και δήλωσε ότι: «Η πολιτεία στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και συνδράμει στην κάλυψη απώλειας εισοδήματος των αγροτών μας με κάθε τρόπο, ιδίως όταν υπάρχουν σοβαροί αντικειμενικοί λόγοι, όπως στην περίπτωση των καστανοπαραγωγών της Μαγνησίας και κατ’ επέκταση της χώρας».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το