Τοπικά

Ύστατη έκκληση για οικονομική στήριξη της Βιβλιοθήκης Κυριαζή

 

Σε επιστολή της Διοικητικής Επιτροπής της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δαμιανού Κυριαζή στη «Θ» ο πρόεδρος Γιάννης Καραθανάσης τονίζει τα ακόλουθα:
«Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή είναι κοινωφελές ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου και οφείλει την ύπαρξή της στην αγάπη του ιδρυτή της για την παιδεία και τον τόπο καταγωγής του. Άρχισε να λειτουργεί το 1981 και με το πέρασμα του χρόνου καθιερώθηκε ως επίσημος πολιτιστικός φορέας της πόλης μας, προσφέροντας γνώσεις, πολιτισμό και βήμα στους ερευνητές για μελέτη και έρευνα, ακολουθώντας το πνεύμα και το όραμα του ιδρυτή της Δαμιανού Κυριαζή.
Καθημερινά προσέρχονται στη φιλόξενη αίθουσά της ερευνητές, μαθητές, φοιτητές και φιλαναγνώστες (λειτουργεί επίσης τμήμα δανειστικής βιβλιοθήκης) για να ικανοποιήσουν τις πνευματικές τους ανησυχίες, μέσα από τα 80.000 βιβλία, τόμους συλλεκτικά έντυπα και σπάνιες παλιές εκδόσεις. Το 2018 π.χ. επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη 3.317, ενώ τον επόμενο χρόνο 3.643 άτομα και σύμφωνα με το μητρώο κίνησης του ιδρύματος δανείστηκαν 1.997 και 1.592 βιβλία αντίστοιχα.
Επίσης, η βιβλιοθήκη οργανώνει συχνά πολιτιστικές εκδηλώσεις (ομιλίες, διαλέξεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.λπ. με εκλεκτούς ομιλητές), που συμβάλλουν στην πνευματική ανέλιξη του κοινού, ενώ παράλληλα διαθέτει αφιλοκερδώς τους χώρους της σε όλους σχεδόν τους πνευματικούς φορείς για να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις τους. Με όλες αυτές τις πολιτιστικές της δραστηριότητες η Λαϊκή Βιβλιοθήκη αποτελεί πλέον μέρος του πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης μας και δίκαια έχει κατακτήσει την καθολική αναγνώριση και εκτίμηση όλων.
Τη διοικητική ευθύνη της έχει πενταμελής Διοικητική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας εργάζονται αφιλοκερδώς με πολλούς κόπους και θυσίες για την απρόσκοπτη λειτουργία της. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει δύο υπαλλήλους, μία βιβλιοθηκονόμο και μία γενικών καθηκόντων, καθώς και μία καθαρίστρια. Το απαιτούμενο ποσό για τη μισθοδοσία τους και για τα διάφορα λειτουργικά έσοδα εξασφαλίζονταν από ένα μεγάλο ποσό που είχε καταθέσει ο ιδρυτής σε τράπεζα της Αμερικής, τη Lehman Brothers. Δυστυχώς, μετά τη χρεωκοπία της συγκεκριμένης τράπεζας, το ποσό μηδενίστηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οικονομικά προβλήματα στο Ίδρυμα λόγω έλλειψης εσόδων.
Στη δύσκολη αυτή συγκυρία η κόρη του ιδρυτή Μαρία Κυριαζή – Σπέντζα, όντας ακόμη εν ζωή, κληροδότησε στη βιβλιοθήκη μερικά γραφεία που διέθετε σε πολυκατοικία του Βόλου, με εντολή τα ενοίκια να εισπράττονται από τη βιβλιοθήκη, ώστε να μπορεί το Ίδρυμα να αντιμετωπίζει τα λειτουργικά του έξοδα, τα οποία πλέον είχαν πολλαπλασιαστεί εκτός από τα πάγια, με την πληρωμή δικηγόρων για τις εξώσεις ενοικιαστών που δεν πλήρωναν, με την πληρωμή κοινόχρηστων ανοίκιαστων γραφείων, τις απαραίτητες επισκευές στο κτήριο, με συντήρηση του ανελκυστήρα κ.ά. Ρητός όρος της διαθήκης της Μαρίας Κυριαζή – Σπέντζα ορίζει ότι σε περίπτωση αδυναμίας συνέχισης της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, η παραπάνω περιουσία περιέρχεται αυτομάτως στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη των Αθηνών.
Δυστυχώς το ποσό αυτό των ενοικίων στην περίοδο της πανδημίας δεν μπόρεσε να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα με αποτέλεσμα η Βιβλιοθήκη να χρωστάει πλέον ένα ποσό το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Για τη λύση του προβλήματος αυτού η Βιβλιοθήκη έχει ήδη απευθυνθεί στα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού χωρίς κανένα αποτέλεσμα, καθώς και στα ιδρύματα «Σταύρος Νιάρχος», «Ι. Κωστόπουλου», «Ιωάννη Λάτση» κ.ά., επίσης χωρίς αποτέλεσμα, καθώς και σε φορείς της πόλης μας και διάφορους επιφανείς συμπολίτες μας, η ανταπόκριση των οποίων ήταν μικρή.
Για τον λόγο αυτό απευθυνόμαστε για μία ύστατη φορά στους φορείς της πόλης μας που μπορούν να βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος της Βιβλιοθήκης, καθώς και σε όλους τους συμπολίτες μας προκειμένου η Λαϊκή Βιβλιοθήκη να μπορέσει να συνεχίσει τη μεγάλη πολιτιστική της προσφορά στην πόλη μας, που όλοι αγαπάμε και για την οποία αγωνιζόμαστε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το