Ελλάδα

Υπουργείο Εργασίας: Ξεκινά η λειτουργία χώρων φροντίδας βρεφών εντός των επιχειρήσεων

Λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των εργαζομένων δίνει το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών εντός μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Η ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έχει ανοίξει και πλέον το οικογενειακό δίλημμα των εργαζόμενων γυναικών, κυρίως, οικογένεια ή παιδιά φαίνεται πως λύνεται.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αυτού του είδους θα μπορούν να λειτουργούν σε ώρες πέρα από τις ώρες λειτουργίας των κλασσικών βρεφονηπιακών. Μάλιστα θα υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργούν ακόμη και τα απογεύματα αλλά και Σάββατα, δηλαδή πολύ απλά θα συμβαδίζουν με το ωράριο εργασίας της εργαζόμενης μητέρας.

Αντικείμενο του προγράμματος – που έχει προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων – είναι η επιδότηση επιχειρήσεων με περισσότερους από 100 υπαλλήλους (μεσαίες) και περισσότερους από 250 υπαλλήλους (μεγάλες), συμπεριλαμβανομένων εμπορικών κέντρων, για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών εντός των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

Ωστόσο, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι: «Στο πρόγραμμα θα μπορούν να μπουν και μικρότερες επιχειρήσεις με 4 ή 5 εργαζόμενους που είναι σε αρκετά κοντινή απόσταση. Αυτές οι επιχειρήσεις θα μπορούν να βρουν έναν κοινό χώρο όπου θα μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι εργαζόμενοι γονείς και στη συνέχεια θα προχωρούν σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ώστε να πάρουν τα χρήματα».

Η λειτουργία των χώρων φροντίδας μετά το πέρας της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατηρηθεί από τους δικαιούχους για τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο της διάρκειας της χρηματοδότησης, δηλαδή για τέσσερα χρόνια. Οι δικαιούχοι θα λάβουν προκαταβολικά το 50% των δαπανών για την διαμόρφωση των χώρων και το υπόλοιπο 50% με την έναρξη λειτουργίας των χώρων. Στη συνέχεια κάθε έτος θα λαμβάνουν την επιδότηση του μισθολογικού κόστους των δύο βρεφονηπιοκόμων για τα πρώτα δύο έτη λειτουργίας. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη ανέρχεται στα 150.000 ευρώ περίπου για καθεμία από τις μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, που θα ενταχθούν στα προγράμματα και στις 107.000 ευρώ περίπου για καθεμία από τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 έως 250 εργαζόμενους.

«Είναι ένα πρόβλημα που είχα και εγώ ως νέα μαμά όταν έπρεπε να επιστρέψω στην εργασία μου. Επίσης ένα μεγάλο μέρος χρημάτων έφευγε από το μισθό μου προς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και γι’ αυτό προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις νέες οικογένειες και τις νέες μαμάδες που πολλές φορές διακόπτουν την καριέρα τους για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, καθώς στην αρχή λένε ότι δεν θα εργαστούν για 2 με 3 χρόνια ώστε να μεγαλώσουν το μωρό και πολλές απ’ αυτές τουλάχιστον της γενιάς της δικής μου δεν επανήλθαν στην αγορά εργασίας», λέει η κα Συρεγγέλα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το