Τοπικά

Υπέρ των στειρώσεων με νόμο τάσσονται οι φιλόζωοι – Αντιδρούν οι ερασιτέχνες εκτροφείς κυνηγετικών σκυλιών

Νομοσχέδιο τομή για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων χαρακτηρίζεται από πολλούς ο νέος νόμος που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ των στειρώσεων τάσσεται η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αλμυρού «Αγάπη και Προστασία» κ. Αθηνά Υφαντή, ενώ τόνισε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη η αυστηροποίηση των ποινών, όπως για παράδειγμα στις κακοποιήσεις. Για προώθηση των εκτροφείων και εξαφάνιση ειδών ράτσας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου κ. Γιάννης Μόσδρομος, όσον αφορά στα κυνηγετικά σκυλιά.

Η κ. Αθηνά Υφαντή, πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αλμυρού «Αγάπη και Προστασία», τόνισε ότι είναι υπέρ των στειρώσεων ειδικά στα αδέσποτα, αλλά και στα δεσποζόμενα. «Εφόσον δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση οικογένειας που επιθυμεί να υιοθετήσει και προκειμένου τα κουτάβια να μην έχουν μέλλον, είμαι υπέρ των στειρώσεων» επισήμανε.
Όσον αφορά στις ποινές, όπως είπε η ίδια, δεν διαφέρουν πολύ, απλά έγιναν πιο αυστηρές για τις στειρώσεις, το τσιπάκι, τις κακοποιήσεις κ.λπ.
«Γίνεται σωρεία εγκλημάτων κατά των ζώων και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, κάτι που μειώνει και τη χώρα μας. Καλώς ο νομοθέτης πήρε αυτά τα μέτρα και προβλέπεται η αυστηριοποίησή τους» σημείωσε.

Προώθηση εκτροφείων, θα εξαφανιστούν ράτσες
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου κ. Γιάννης Μόσδρομος τόνισε ότι παρά τις αντιδράσεις και τις συγκεντρώσεις σε Βόλο και Λάρισα, αλλά και τις διαβεβαιώσεις ότι θα εξαιρεθούν τα κυνηγετικά σκυλιά από τις στειρώσεις, τελικά ψηφίστηκε ο νόμος.
«Υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις καταρχάς από ερασιτέχνες εκτροφείς. Μιλάμε ότι υπάρχουν ράτσες σκύλων πάνω από 100 χρόνια, όπως για παράδειγμα ο ελληνικός ιχνηλάτης. Με τις στειρώσεις προωθούν τα εκτροφεία και την εξαφάνιση του είδους» σημείωσε, για να προσθέσει: «Όλοι οι κυνηγοί έχουμε τα σκυλιά στα σπίτια μας. Ψωμί να μην έχουμε να φάμε, τα σκυλιά θα ταϊστούν πρώτα».
«Λύθηκαν τα προβλήματα με τα αδέσποτα και χτυπάνε εμάς και τα κυνηγετικά σκυλιά; Μιλάνε για βασανισμούς ζώων και δεν είναι βασανισμός η εγχείρηση;» διερωτήθηκε ο ίδιος.

Στειρώσεις ζώων
Για το κρίσιμο ζήτημα της στείρωσης ζώων που πυροδότησε και τις εντονότερες συζητήσεις, ορίστηκε πως ο ιδιοκτήτης υποχρεούται:
-Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. H εν λόγω προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα, για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα DNA θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και θα χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1.3.2022, ενώ τα πρόστιμα για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης θα επιβάλλονται από την 1.9.2022.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το