Κόσμος

Ξεσπά ο πατέρας του μικρού Αϊλάν: Η Ευρώπη ενδιαφέρθηκε αλλά για λίγο

Πάνω από 4 χρόνια πέρασαν από τη μέρα που κυκλοφόρησε η φωτογραφία ενός 3χρονου αγοριού, που η σορός του ξεβράστηκε στα τουρκικά παράλια. Μια φωτογραφία που αποτυπώνει στο μεγαλείο της την προσφυγική κρίση του 2015 και σόκαρε όλον τον χαρούμενο, κοιμισμένο δυτικό κόσμο. Τέσσερα χρόνια μετά, λοιπόν, ο πατέρας του Αϊλάν Κούρντι, Αμπντουλάχ, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην τουρκική μεθόριο μιλάει για τον πνιγμό του παιδιού του στην προσπάθεια της οικογένειας να φτάσει στην Κω, ξεκινώντας από την Αλικαρνασσό μέσα σε μια βάρκα.

«Η Ευρώπη και τα ΜΜΕ επικεντρώθηκαν πολύ στη φωτογραφία του Αϊλάν. Όλος ο κόσμος έβλεπε τη φωτογραφία. Η Ευρώπη άρχισε να νοιάζεται για τους πρόσφυγες και άνοιξε τις πόρτες της, ήταν, όμως, για ένα πολύ μικρό διάστημα. Ίσως για έναν – δυο μήνες. Μετά τις ξανάκλεισαν», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reuters.
Με τους μετανάστες σήμερα να στοιβάζονται ανά χιλιάδες στον Έβρο και στη Μόρια και τον Ερντογάν να εξαπολύει απειλές και βίαια κρεσέντα, ο πατέρας του μικρού Αϊλάν σχολιάζει την τωρινή κατάσταση, που καθόλου δεν έχει αλλάξει από τότε. Τα έχει ζήσει, άλλωστε, από πρώτο χέρι.

«Η τουρκική κοινωνία δεν μεταχειρίζεται τους Σύρους καλά. Κάποτε οι άνθρωποι τους συμπαθούσαν αλλά μετά, με τον πόλεμο, λένε “γιατί είσαι εδώ και δεν πολεμάς; Γιατί είσαι εδώ ενώ τα παιδιά μας πεθαίνουν;”».

Ο Αμπντουλάχ, με τις μνήμες να τον στοιχειώνουν, σήμερα ζει στο Ιράκ. Πριν από μερικούς μήνες, μάλιστα, ο σκηνοθέτης Ομέρ Σαρικάγια, ήθελε να κάνει ταινία τη ζωή του μικρού Αϊλάν, η οικογένειά του, όμως, αρνήθηκε και πάγωσε τη διαδικασία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το