Τοπικά

“Ξεσκόνισμα” των οικονομικών του Δήμου Ρήγα Φεραίου ζητά η αντιπολίτευση από Ρακιντζή και εισαγγελία

SANYO DIGITAL CAMERA

Τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο Δήμο Ρήγα Φεραίου ζητά  σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου. Με προσφυγή της στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον Εισαγγελέα ζητά να ελεγχθούν οι δαπάνες του Δήμου υποστηρίζοντας ότι η δήμος παρουσιάζει έλλειμμα (30/6) 380.000 ευρώ παρότι η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε σημαντικό πλεόνασμα 420.000 ευρώ.

Η επιστολή της αντιπολίτευσης προς τους κ. Λεονάρδο Ρακιντζή , Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κα  Λήμιαλη Μαρία,  Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου Μαγνησίας,  Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης/ Γεν. Δ/νση  Οικον. Υπηρεσιών  & Διοικητικής Υποστήριξης/ Δ/νση Οικονομικών  Τοπικής Αυτοδιοίκησης,      κ.  Τσέλιγκα Ηλία, Αν. ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας και  Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου:

«Αξιότιμοι κυρίες/οι,

 Σύσσωμη η μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση του Δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας καθώς και ένας δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκε από την  ομάδα πλειοψηφίας αναγκαζόμαστε να προσφύγουμε σε εσάς,  ζητώντας  την παρέμβαση και τη συνδρομή σας,  επειδή έχουμε  διαπιστώσει σωρεία παραβάσεων των διαδικασιών του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά κυρίως διότι τεκμηριωμένα έχουν εκτροχιαστεί επικίνδυνα τα οικονομικά του Δήμου Ρήγα Φεραίου και συγκεκριμένα αναφέρουμε τα εξής:

  1. Μετά το πρώτο τετράμηνο της διαχείρισης και  ενώ η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε σημαντικό πλεόνασμα  (420.000 € ), με αλόγιστες δαπάνες στις 31-12-2015 παρουσίασε στη σχέση χρηματικών διαθεσίμων και γενικών υποχρεώσεων έλλειμμα   – 108.000 € σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Δ’ Τριμηνιαίας Έκθεσης του 2014.
  2. Η σημερινή δημοτική αρχή,  αν και  τελειώνει ο ένατος μήνας δεν έχει συντάξει καμία τριμηνιαία έκθεση για το Α’ & Β’ Τρίμηνο του 2015 με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της υλοποίησης του προϋπολογισμού.
  3. Από τις μηνιαίες εκθέσεις που η οικονομική υπηρεσία έχει αναρτήσει στο σύστημα της Διαύγειας προκύπτει ότι στις 30-6-2015 ο δήμος παρουσιάζει αρνητική θέση  -380.000 € σε σχέση χρηματικών διαθεσίμων και γενικών υποχρεώσεων του δήμου, χωρίς να μπορούμε να υπολογίσουμε τις δαπάνες, οι οποίες δεν έχουν βεβαιωθεί και οι οποίες μεγαλώνουν το έλλειμμα.
  4. Η σημερινή δημοτική αρχή αρνείται πεισματικά να δώσει οικονομικά στοιχεία για να υπάρχει έλεγχος. Συγκεκριμένα, επειδή υπήρχαν πληροφορίες για υπερβολικές δαπάνες στην κατανάλωση καυσίμων ( κίνησης και θέρμανσης ) στις 27-3-2015 κατατέθηκε αίτημα από την μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση καθώς και έναν δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να μας δοθούν τα στοιχεία προμήθειας των καυσίμων από 1-9-2014 έως 28-2-2015. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, παρά τις επισημάνσεις μας, τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί κατά παράβαση του νόμου και των διαδικασιών.
  5. Από τις μηνιαίες εκθέσεις προκύπτει ότι για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο και μετά, τα Διαθέσιμα (κωδ 38 )  πέραν των ποσών σε λογαριασμούς καταθέσεων όψεως και προθεσμίας     ( κωδ 38.03+38.04 ) παρουσιάζουν στην κατοχή του ταμία του δήμου (κωδ. 38.00 ) κατά την άποψή μας αδικαιολόγητα, αφού η αποπληρωμή των δαπανών  δεν γίνεται  με μετρητά,  υπερβολικά ποσά από 37.597 €  έως και 322.536 €.
  6. Στις 11 Αυγούστου 2015 αναγκαστήκαμε ως μείζονα αντιπολίτευση να καταθέσουμε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας  στο τμήμα Διοικητικού –Οικονομικού  κατά απόφασης του Διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δήμου Ρήγα Φεραίου με θέμα << Έγκριση της βεβαίωσης καλής εκτέλεσης εργασιών >> (Αρ. Απόφασης 78/2015 του ΝΠΔΔ) , καθώς το θέμα στόχευε στην αποπληρωμή διαφημιστικής προβολής εκδηλώσεων της Εργατικής Πρωτομαγιάς, εκδηλώσεις όμως που τεκμηριωμένα δεν υλοποιήθηκαν ποτέ  σε κανένα διαμέρισμα του δήμου.
  7. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στις 11-9-2015 ο δήμαρχος, επιβεβαιώνοντας την κακή και τραγική οικονομική θέση στην οποία ο ίδιος με αλόγιστες δαπάνες έχει οδηγήσει τα οικονομικά του δήμου, έβαλε θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης για να πάρει δάνειο, χωρίς να υπάρχει εισήγηση από την οικονομική υπηρεσία και χωρίς να γίνει καμία αναφορά για το ύψος των αναγκών και το ποσό του δανείου το οποίο θα ζητήσει ο δήμος.

Η απόφαση πάρθηκε κατά οριακή πλειοψηφία με τη διπλή ψήφο του προέδρου, διότι στην πραγματικότητα υπήρχε  ισοψηφία 13 ψήφοι υπέρ και 13 ψήφοι κατά της πρότασης.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι στη δωδεκάμηνη  θητεία  δεν έχει γίνει κανένα σημαντικό έργο το οποίο θα δικαιολογούσε την αλόγιστη αύξηση των δαπανών του δήμου και τον εκτροχιασμό των οικονομικών.

Για το λόγο αυτό και επειδή η σημερινή δημοτική αρχή δεν μας δίνει στοιχεία προκείμενου  να γίνεται ο αναγκαίος έλεγχος  και επειδή αισθανόμαστε αδύναμοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών, ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για να σταματήσει η κατρακύλα των οικονομικών και να διαπιστωθεί που έχουν δαπανηθεί τα χρήματα.

Με εκτίμηση,

Πάσχος Χαράλαμπος, Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας

 Παπαϊωάννου Απόστολος, Επικεφαλής Ελάσσονος Μειοψηφίας

 Κουραβέλας Ευθύμιος,  Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το