Ελλάδα

Ξεκινούν οι αιτήσεις για 3.737 ανέργους

eskafeas

Οι συμβάσεις θα έχουν οκτάμηνη διάρκεια, ενώ οι απολαβές κυμαίνονται στα 431-495 ευρώ καθαρά.

Στα τέλη της εβδομάδας ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη ανέργων στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που θα υλοποιηθούν σε 17 δήμους της χώρας, θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσκληση που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) αφορά στον πρώτο κύκλο προσλήψεων 3.737 ανέργων, από τους συνολικά 6.918 που θα προσληφθούν στους δήμους αυτούς.

Οι δήμοι της πρώτης φάσης του προγράμματος είναι οι εξής: Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αγρινίου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Αργους – Μυκηνών, Αρταίων, Ασπροπύργου, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορδελιού – Ευόσμου, Κορινθίων, Παιονίας, Παύλου Μελά, Περάματος, Σαλαμίνος, Σιντικής, Φυλής.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα είναι 8μηνης διάρκειας με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι ηλικίας έως 25 ετών θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54). Οι ωφελούμενοι θα απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία βάση, εκτός Κυριακής και νυχτερινών βαρδιών.

«Η παροχή μισθωτής εργασίας συνιστά ένα πρώτο βήμα επανενεργοποίησης του ανέργου και επανασύνδεσής του με την αγορά εργασίας. Μάλιστα, αυτό το βήμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και δίνει το παράδειγμα στην απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα θα αμείβονται ανελλιπώς κάθε μήνα, έχοντας πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται, στα χρόνια της κρίσης, με καθυστέρηση 3 έως και 12 μηνών» τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Αντικείμενο εργασίας
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα απασχολούνται σε έργα και υπηρεσίες δήμων που αφορούν:

• Περιβαλλοντικές βελτιώσεις (μικρά έργα προστασίας από πυρκαγιά, βελτίωση στη συλλογή και ανακύκλωση απορριμμάτων, συντήρηση πρασίνου πεζοδρομίων και νησίδων, συντήρηση κήπων και αλσών, φύλαξη δασών και κοινοχρήστων χώρων)

• Εργα βελτίωσης και συντήρησης οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις πλατειών και δρόμων, μικρά έργα προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια, όπως ράμπες για ΑΜΕΑ, επιδιόρθωση σκαλοπατιών κ.λπ.)

• Υποδομές κοινής ωφέλειας (πάρκα, αθλητικά κέντρα, ελεύθεροι χώροι)

• Συντήρηση και αναδιαμόρφωση κτιριακών κοινωνικών υποδομών (μικροεπισκευές σε κέντρα υγείας, στις κοινωνικές δομές των δήμων, επισκευές, χρωματισμοί σε σχολεία και συναφείς υποδομές)

• Ενίσχυση του έργου των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων (πρόβλεψη για την υποστήριξη της παιδικής ηλικίας μέσα από τη δημιουργική απασχόληση, ιδιαιτέρως δε για τις μετασχολικές ώρες, τα Σάββατα και στις καλοκαιρινές διακοπές, βρεφονηπιοκόμοι για την ημερήσια φύλαξη των παιδιών όσων εργάζονται στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς, ενισχυτική διδασκαλία για παιδιά και προγράμματα αναλφαβητισμού για ενήλικες).

Κατάρτιση & πιστοποίηση
Βασική προτεραιότητα της νέας κοινωφελούς εργασίας είναι η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους δύο αδυνατεί να επιστρέψει στην αγορά εργασίας.

Τα νέα προγράμματα περιλαμβάνουν απασχόληση, συμβουλευτική, κατάρτιση και πιστοποίηση προσόντων, δίνοντας τη δυνατότητα στον άνεργο να βελτιώσει το βιογραφικό του, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνατότητες επανένταξής του μετά το τέλος του προγράμματος.

Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι υποχρεωτική για όλους τους ωφελούμενους ενώ η κατάρτιση θα είναι προαιρετική και θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας.

Ειδικότερα, οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε:

• Πρόγραμμα Κατάρτισης στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), διάρκειας 120 ωρών και

• Πρόγραμμα Κατάρτισης στην Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική Οικονομία, διάρκειας 120 ωρών.

Εφόσον οι ωφελούμενοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κατάρτιση/επιμόρφωση θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας. Συνεπώς, οι ωφελούμενοι που θα συμμετάσχουν στη Δράση της Κατάρτισης θα απασχολούνται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και θα καταρτίζονται μία ημέρα την εβδομάδα.

Στην περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος δεν επιλέξει να παρακολουθήσει το παραπάνω Πρόγραμμα Κατάρτισης, θα εργάζεται και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας. Μετά το πέρας της κατάρτισης οι συμμετέχοντες θα δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες Πληροφορικής.

Συμβουλευτική
Παράλληλα ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει δύο συμβουλευτικές στους ωφελούμενους του προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο σε αυτό. Η Δράση της Συμβουλευτικής είναι υποχρεωτική για όλους.

Η πρώτη Συμβουλευτική είναι ατομική και πραγματοποιείται κατά την έναρξη του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια αυτής γίνεται επικαιροποίηση του Ατομικού Σχεδίου Δράσης (ΑΣΔ) κάθε ωφελουμένου που δηλώνει αν επιθυμεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των τυπικών προσόντων που προβλέπεται από το πρόγραμμα.

Η δήλωση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Κατάρτισης, η οποία γίνεται σε αυτήν τη φάση, αποτελεί οριστική επιλογή και δεν μπορεί να αλλάξει. Η δεύτερη Συμβουλευτική πραγματοποιείται στο τέλος του προγράμματος και αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό-επαναπροσα-νατολισμό των συμμετεχόντων.

Ο ωφελούμενος επιστρέφει στον ΟΑΕΔ της περιοχής του και επισκέπτεται ξανά τον εργασιακό σύμβουλο, με τον οποίο επικαιροποιεί εκ νέου το Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) του με τις νέες δεξιότητες που απέκτησε κατά τη διάρκεια του Προγράμματος Κατάρτισης.

Υποβολή αιτήσεων
Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Η αίτηση θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού για πιστοποιημένους χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό). Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν μία μόνο ειδικότητα τοποθέτησης και μέχρι έναν Επιβλέποντα Φορέα.

Τα κριτήρια μοριοδότησης

• Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες

• Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες

• Αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω

• Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό

• Ηλικία

• Αριθμός ανήλικων τέκνων

• Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή/και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Ειδικότητες
Θέσεις
Βοηθητικών εργασιών καθαριότητας
555
Βοηθητικών εργασιών πρασίνου
239
Οικοδόμοι – Βοηθητικών οικοδομικών εργασιών
456
Γενικών καθηκόντων
276
Διοικητικό προσωπικό
290
Αρχιτέκτονες-πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι
85
Ημερήσιοι φύλακες
147
Πληροφορικής
68
Οδηγοί
89
Κοινωνικοί λειτουργοί
58
Κοινωνιολόγοι
8
Δασολόγοι
15
Βιβλιοθηκονόμοι
25
Γεωπόνοι
32
Γυμναστές
47
Νοσηλευτές
36
Ψυχολόγοι
29
Μουσικής
14
Μάγειροι
25
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το