Ελλάδα

Ξεκινά ο δεύτερος γύρος για το Σκοπιανό – Στην Αθήνα ο Νίμιτς

Η επίσκεψη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα αρχικά σήμερα στην Αθήνα και εν συνεχεία αύριο στα Σκόπια θα σηματοδοτήσει “τυπικά” την έναρξη των απευθείας συνομιλιών των δυο χωρών για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτά συμφωνίας.

Μια βήμα- βήμα διαδικασία που θα οδηγήσει, όπως προσδοκούν Τσίπρας και Ζάεφ, στη δημιουργία των αναγκαίων και ικανών συνθηκών και στις 2 χώρες για την επίλυση της 25ετούς εκρεμμότητας και “διαμάχης”.

Ο κ. Νίμιτς θα έχει στις 13.30 το μεσημέρι της Τρίτης συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά , αφού προηγουμένως θα έχει συναντηθεί με τον τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο. Ακριβείς πληροφορίες για το τι κομίζει ο Νίμιτς σε σχέση με το όνομα και τον οδικό χάρτη για τη συμφωνία δεν υπάρχουν. Υπάρχουν ωστόσο διαρροές και σενάρια για το τι μπορεί να περιλαμβάνει το “πακέτο Νίμιτς” ως προς το όνομα και την διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων.

Ως προς το όνομα εμφανίζονται να υπάρχουν στο τραπέζι πέντε προτεινόμενες εναλλακτικές : Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας Republika Severna Makedonija/ Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας Republika Gorna Makedonija/ Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Κι αν η συμφωνία στο όνομα δείχνει θεωρητικά εύκολη καθώς η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται σύνθετο όνομα με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό στη λέξη Μακεδονία η εξάλειψη του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα των Σκοπίων είναι ο παράγοντας εκείνος που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ζοραν Ζάεφ που στηρίζεται στις ψήφους του μεγαλύτερου αλβανόφωνου κόμματος της ΠΓΔΜ δεν έχει την αναγκαία πλειοψηφία για να μπορεί στην παρούσα στιγμή να προχωρήσει είτε πριν είτε ταυτόχρονα με τη συμφωνία για το όνομα στην αλλαγή των αλυτρωτικών προβλέψεων του Συντάγματος των Σκοπίων.

Κι αυτό έχει διαμυνηθεί με σαφήνεια στον έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος και έχει αποφύγει όταν μιλάει για την ανάγκη να κλείσει κάθε παράθυρο αλυτρωτισμού να θέσει ως προϋπόθεση την αλλαγή του Συντάγματος. Κάτι που έκανε εν μέρει το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Κοτζιάς λέγοντας ότι το σημαντικό είναι να ανοίξει ο δρόμος της συνταγματικής αναθεώρησης και στη συνέχεια θα δούμε πώς θα πάει.

Η Αθήνα βάζει τέλος τα περί σαλαμοποίησης της λύσης
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Υπουργός εξωτερικών απέρριψε κάθε σχέδιο για σαλαμοποίηση της λύσης, όπως ανέφεραν διαρροές τις προηγούμενες μέρες. Σύμφωνα με αυτές τις διαρροές η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων προβλέπεται να γίνει σε τρεις φάσεις. Αρχικά το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί θα αντικαταστήσει το ΠΓΔΜ στα διεθνή Φόρα.

Μετά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα αλλάξει το όνομα της χώρας διεθνώς και θα ζητηθεί από τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως “Μακεδονία” να αλλάξουν την ονομασία αναγνώρισης.

Σε τρίτη, μόνο, και τελική φάση θα αλλάξει το σύνταγμα των Σκοπίων και θα αλλάξει το όνομα και στο εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα θα υπάρξουν αλλαγές στα επίσημα έγγραφα των πολιτών της χώρας.

Κοτζιάς: Ετοιμάζουμε σύμφωνο για λύση πακέτο
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ΥΠΕΞ στην ΕΡΤ, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει σύμφωνο που θα προβλέπει λύση-πακέτο για την ονομασία της ΠΓΔΜ το οποίο και θα καταθέσει εντός του Φεβρουαρίου. Απορρίπτοντας το σχέδιο Νίμιτς για «σαλαμοποίηση» της διαπραγμάτευσης ώστε να λυθεί άμεσα το όνομα και να μετατεθούν στο μέλλον άλλες εκκρεμότητες ο κ.Κοτζιάς τόνισε ότι το σύμφωνο, που αρχικά θα κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια στα Σκόπια, θα περιέχει προτάσεις για το όνομα και κεφάλαια για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού, την θέση της ΠΓΔΜ και πρόγραμμα ανάπτυξης των ελληνο-σκοπιανών σχέσεων.

Το σύμφωνο, εφόσον γίνει δεκτό, θα αποτελέσει βάση για την επίλυση του ονοματολογικού, καθώς μετέπειτα θα τεθεί από τις δύο κυβερνήσεις προς κύρωση στα εθνικά κοινοβούλια. Κύρωση του συμφώνου θα «ξεκλειδώσει» την ένταξη της FYROM στο NATO και μετέπειτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κοτζιάς δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ελληνικές προτάσεις για το σύνθετο όνομα, σημείωσε όμως ότι το δεύτερο συνθετικό θα είναι «γεωγραφικός προσδιορισμός» που θα συνδέεται με τη Μακεδονία. Υπενθύμισε όμως ότι και το σημερινό ενδιάμεσο όνομα, το ΠΓΔΜ, περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Ο ΥΠΕΞ τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ λύσης με όνομα στα σλαβικά και αμετάφραστο, παραθέτοντας ως παράδειγμα τη «Σρι Λάνκα». Απέφυγε να εκτιμήσει εάν αυτό θα γίνει δεκτό από τα Σκόπια, λέγοντας όμως ότι η γλώσσα στην οποία θα διατυπωθεί το όνομα και εάν θα είναι αμετάφραστο θα τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς επισήμανε επίσης πως το κείμενο θα περιέχει εγγυήσεις για το αμετάβλητο των συνόρων.

Όσον αφορά το κρίσιμο θέμα του Συντάγματος της FYROM, που περιέχει εκφράσεις αλυτρωτισμού, ο κ. Κοτζιάς παραδέχτηκε ότι χωρίς αναθεώρηση θα είναι πολύ εύκολο μία μελλοντική σκοπιανή κυβέρνηση να ανατρέψει πολλά τετελεσμένα. Απέφυγε ωστόσο να δεσμευτεί για τη συνέχεια, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3 που απαιτείται για τροποποίηση του Συντάγματος.

Όπως είπε, το πρώτο ζητούμενο θα είναι να ανοίξει ο δρόμος της συνταγματικής αναθεώρησης και στη συνέχεια «θα δούμε πώς θα πάει». Υπενθύμισε πάντως ότι ορισμένες διεθνείς συνθήκες υπερισχύουν των εθνικών Συνταγμάτων. Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η λύση του ονοματολογικού είναι στο συμφέρον της Ελλάδας, πρώτον διότι η Αθήνα δεν θα χρειάζεται να δαπανά διπλωματικό κεφάλαιο έναντι των εταίρων της, αλλά και καθότι έτσι θα δρομολογηθεί η οικονομική ανάπτυξη της FYROM και άλλων βαλκανικών χωρών.

Και με την κυβέρνηση και με τα συλλαλητήρια ο Καμμένος – Η ανακούφιση του Μαξίμου
Η διαβεβαίωση του Πάνου Καμμένου πως ούτε το Σκοπιανό στο οποίο ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται σε άλλους πλανήτες θα θέσει σε κίνδυνο την “έντιμη συμφωνία” με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε δεκτή με πανηγυρικούς τόνους από το Μαξίμου. Που προσπέρασε ξανά ως μη υφιστάμενη και την άρνηση για χρήση του όρου Μακεδονία και το κλείσιμο του ματιού στα συλλαλητήρια και τις λαοσυνάξεις.

«Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διάφορων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος…Όσο και αν κάποιοι δε θέλουν, θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Συνεχίζουμε» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Το δημοψήφισμα διχάζει τους κυβερνητικούς εταίρους στα Σκόπια
Την παραμονή της επίσκεψης Νίμιτς στα Σκόπια ο εκεί αδύναμος κυβερνητικός συνασπισμός διαφώνησε και για το ενδεχόμενο δημοψήφισμα. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε ότι το κόμμα του, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) εμμένει στη θέση πως αν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Κατά του δημοψηφίσματος ξεκάθαρα τάσσεται το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ζόραν Ζάεφ.

«Η θέση του SDSM είναι να βρεθεί λύση μαζί με την αντιπολίτευση και στο τέλος η τελική λύση να επιβεβαιωθεί με δημοψήφισμα. Δεν είναι τόσο τρομερό, τραγικό ή αδύνατο. Το δημοψήφισμα οργανώνεται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες και αν σταθούμε όλοι, κυρίως οι πολιτικοί και ανακοινώσουμε τις θέσεις μας, θα βοηθήσουμε τον λαό να βγει και να πει τη δική του θέση. Πρόκειται για ένα πολύ ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο δεν το βλέπω ως τροχοπέδη ή εμπόδιο, αλλά ως πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα, ότι η λύση θα είναι διαρκής, σταθερή και θα μείνει για πάντα» σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
«Το SDSM (σ.σ. το κόμμα του οποίου ηγείται ο Ζόραν Ζάεφ) είναι υπέρ του δημοψηφίσματος, το DUI θεωρεί ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο» σημείωσε ο Μπουγιάρ Οσμάνι και πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή θέση, μέσα από τη διαδικασία των διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Ωστόσο και τα δύο κυβερνώντα κόμματα συμφωνούν στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το