Κατηγορίες: Κόσμος

WSJ: Τι ενώνει Τσίπρα και Κάμερον

Στα κοινά στοιχεία που συνδέουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, παρά την διαφορετική πολιτική τους, εστιάζει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

«Ντέιβιντ Κάμερον και Αλέξης Τσίπρας πολιτικά βρίσκονται μίλια μακριά ο ένας από τον άλλον, ωστόσο, έχουν περισσότερα να μοιραστούν από όσα παραδέχονται οι ίδιοι», αναφέρει στην εισαγωγή του.

«Αμφότεροι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου εξελέγησαν μετά από εκλογές στις οποίες τα κόμματά τους εξασφάλισαν το 37% των ψήφων. Και οι δύο υποστηρίζουν σθεναρά την αλλαγή στις σχέσεις της χώρας τους με την ΕΕ και τονίζουν ότι ο πραγματικός στόχος είναι η γενικότερη αλλαγή της ίδιας της ΕΕ. Και οι δύο δέχονται εσωκομματικές πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς, που προτιμούν τον κίνδυνο μίας μόνιμης ρήξης παρά την αποδοχή μίας συμφωνία. Και αμφότεροι πιστεύουν ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μία ρήξη και τελικά θα αποδεχθεί τα αιτήματά τους», εξηγεί ο αρθρογράφος Σάιμον Νίξον.

«Ο κ.Τσίπρας θα ανακαλύψει σύντομα αν αρκετές από τις εκτιμήσεις του ήταν σωστές: οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος βρίσκονται στην κρισιμότερη καμπή, καθώς αν δεν υπάρξει συμφωνία για νέα χρηματοδότηση η χώρα θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία. Αλλά η “οδύσσεια” του κ.Κάμερον βρίσκεται μόλις στην αρχή της: πρέπει τώρα να κάνει πράξη την προεκλογική του δέσμευση και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2017», συνεχίζει.

«Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά υψηλό. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν όσι μία ελληνική έξοδος από το ευρώ θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση, αλλά θα μπορούσε να περιοριστεί. Όμως μία έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα υποβαθμίσει την Ένωση στα μάτια του κόσμου, αποδυναμώνοντας την ικανότητά της να εξασφαλίζει εμπορικές συμφωνίες, να εμβαθύνει την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και να αντιμετωπίζει απειλές από τη Ρωσία και τη Μεσόγειο», τονίζει ο Νίξον.

«Ακριβώς όπως ο Τσίπρας λέει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ο Κάμερον δεν επιθυμεί να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στη Βρετανία η λαϊκή βούληση για μία έξοδο είναι μικρή. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, οι Βρετανοί στήριξαν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ σε ποσοστό 45% έναντι 33% που ψήφισε έξοδο», προσθέτει το δημοσίευμα.

Ο Νίξον επισημαίνει ένα ακόμη κοινό στοιχείο των δύο πρωθυπουργών: Όπως για τον Τσίπρα, έτσι και για τον Κάμερον, το πρόβλημα είναι το κόμμα τους και όχι ο λαός.

Και καταλήγει: Το αποτέλεσμα είναι ότι όσα αναμένεται να συμβούν στην Ελλάδα τις ερχόμενες εβδομάδες, θα προσφέρει μερικά σημαντικά μαθήματα στον Κάμερον.

Πηγή:ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νέο ρεκόρ για την αγορά ειδών πολυτελείας: Θα αγγίξει το… 1,5 τρισ. ευρώ το 2023

Η παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας αναμένεται να φθάσει το 1,5 τρισ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας…

4 Δεκεμβρίου 2023

Εξετάζει το αίτημα για τους συνυπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς το υπ. Εσωτερικών

Θετική απάντηση για τη λύση του προβλήματος που προκύπτει από τη συνυπηρέτηση εργαζομένων στο δημόσιο…

4 Δεκεμβρίου 2023

«Νέα Αριστερά» το όνομα των «11»

Και το όνομα αυτού «Νέα Αριστερά» (ΝέΑ). Οι έντεκα αποχωρήσαντες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,…

4 Δεκεμβρίου 2023

Κάλεσμα σε συγκέντρωση για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλο

Η Συνέλευση για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών και την ταξική αλληλεγγύη και η Πρωτοβουλία…

4 Δεκεμβρίου 2023

Διαδικτυακό σεμινάριο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε άτομα με αναπηρία

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, από τις 5 μμ έως τις 8 μμ, η «Πορεία Υγείας» …

4 Δεκεμβρίου 2023

Μενίδι: «Δεν αυτοκτόνησε, λάτρευε την οικογένειά του» – Τι λένε τα αδέρφια του 44χρονου που βρέθηκε απανθρακωμένος

Αποκλείουν το σενάριο της αυτοκτονίας οι συγγενείς του 44χρονου που βρήκε τραγικό θάνατο το Σάββατο…

4 Δεκεμβρίου 2023