Κόσμος

Συγκλονιστικές καταγγελίες: Σχέδιο της Χαμάς να χρησιμοποιήσει τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου – Αναφορές για και βιασμούς ανδρών

Η Χαμάς είχε ένα προμελετημένο σχέδιο να χρησιμοποιήσει τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου, δήλωσε μια ισραηλινή ακτιβίστρια και δικηγόρος για τα δικαιώματα των γυναικών. Η καθηγήτρια Ruth Halperin-Kaddari δήλωσε ότι είδε πλάνα γυναικών σε διάφορες τοποθεσίες, η κατάσταση των οποίων δεν της άφηνε «καμία αμφιβολία» ότι είχαν βιαστεί.

Πάνω από 1.500 μαρτυρίες για σεξουαλική βία από μέλη της Χαμάς
Το Ισραήλ διερευνά στοιχεία για σεξουαλικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, σύμφωνα με το BBC. Η κλίμακα της σεξουαλικής βίας που άσκησε η Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του Οκτωβρίου δεν είναι ακόμη σαφής, αλλά η ισραηλινή αστυνομία λέει ότι έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 1.500 μαρτυρίες από μάρτυρες και γιατρούς.

Εικόνες και ζωντανό υλικό που μεταδόθηκαν από τους μαχητές έδειξαν τη φρικιαστική φύση των επιθέσεων στο φεστιβάλ Supernova. Η αστυνομία διερευνά ένα ευρύ φάσμα βίας, από ομαδικούς βιασμούς έως τον σεξουαλικό ακρωτηριασμό των δολοφονημένων θυμάτων.

«Είδα πολλές μαρτυρίες από πρώτο χέρι, αυτόπτες μάρτυρες, για παράδειγμα μια επιζήσασα που κρύφτηκε στους θάμνους και είδε μια γυναίκα δίπλα της να βιάζεται από πολλούς άνδρες», δήλωσε η καθηγήτρια Halperin-Kaddari στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.

Είπε επίσης ότι μίλησε με έναν νοσοκόμο που περιέθαλψε μια γυναίκα που έχασε απειλητική για τη ζωή της ποσότητα αίματος αφού ανέφερε ότι τη βίασαν τέσσερις άνδρες. «Είδα υλικό και φωτογραφίες από πολλές τοποθεσίες με πτώματα των οποίων η κατάσταση παρουσίαζε το ίδιο μοτίβο ακρωτηριασμού και δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι ο βιασμός έγινε σε αυτές τις γυναίκες πριν εκτελεστούν», είπε.

«Αυτό δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι μια τέτοια συγκέντρωση περιπτώσεων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα – λιγότερο από μια ημέρα – σε πολυάριθμες τοποθεσίες, δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε σχέδιο, προμελέτη, για να χρησιμοποιηθεί η σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου», είπε η ίδια.

Η Χαμάς αρνείται αυτές τις κατηγορίες. Ένας αξιωματούχος, ο Basem Naim, δήλωσε στην Washington Post ότι η ομάδα θεωρεί «οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση ή δραστηριότητα εκτός γάμου απαγορευμένη από το Ισλάμ».

Ισραηλινοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών και νομικοί ακτιβιστές είχαν καλέσει βασικούς διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν δημοσίως τις αναφορές για βία λόγω φύλου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Η καθηγήτρια Halperin-Kaddari, η οποία πέρασε 12 χρόνια ως μέλος μιας σύμβασης του ΟΗΕ για τις διακρίσεις κατά των γυναικών, δήλωσε ότι η ίδια και άλλοι έχουν καλέσει τα όργανα του ΟΗΕ να αναγνωρίσουν αυτά τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Δυστυχώς, μέχρι πριν από μια εβδομάδα, κανένα από αυτά δεν είπε ρητά τη λέξη “σεξουαλική βία”. Τους πήρε περισσότερο από επτά εβδομάδες», δήλωσε η ίδια. Ο ΟΗΕ δεν έχει ακόμη απαντήσει στις κατηγορίες για καθυστέρηση, αλλά η καθηγήτρια Halperin-Kaddari επισκέφθηκε τον ΟΗΕ στη Γενεύη μόλις πριν από μία εβδομάδα για να επιστήσει την προσοχή στη βία.

Οι γυναίκες του ΟΗΕ εξέδωσαν μια δήλωση – οκτώ εβδομάδες μετά τις επιθέσεις – αναγνωρίζοντας τις μαρτυρίες για βιαιοπραγίες με βάση το φύλο. «Αυτό τους πήρε πάρα πολύ καιρό, πάρα πολύ καιρό», πρόσθεσε η καθηγήτρια Halperin-Kaddari.

Και άνδρες θύματα σεξουαλικής βίας
Η Yael Sherer από την ομάδα υπεράσπισης των επιζώντων σεξουαλικής βίας δήλωσε στο Today ότι και οι άνδρες υπήρξαν θύματα σεξουαλικής βίας στις 7 Οκτωβρίου. Είπε ότι συγκεντρώνονται στοιχεία από ορισμένους επιζώντες των επιθέσεων, καθώς και από αυτόπτες μάρτυρες και πρώτους ανταποκριτές, οι οποίοι έχουν περιγράψει λεπτομερώς τη βία.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς φρόντισαν να ντροπιάσουν αυτούς τους ανθρώπους και να τους ατιμάσουν με πολλούς τρόπους», είπε. Αυτό περιελάμβανε και τη βία που ασκήθηκε στα σώματα των θυμάτων μετά το θάνατό τους, πρόσθεσε η κ. Sherer. «Είδαμε επίσης ανθρώπους που αιμορραγούσαν… [και] ανθρώπους που ήταν δεμένοι σε έπιπλα με φερμουάρ και δεν ήταν ντυμένοι, πολλών ηλικιών».

Μια εν εξελίξει επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς θα επικεντρωθεί και στη σεξουαλική βία που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει συνεργαστεί ποτέ μέχρι στιγμής με την επιτροπή, θεωρώντας την προκατειλημμένη.

Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 1.200 άνθρωποι, ενώ άλλοι 240 περίπου κρατήθηκαν όμηροι. Έκτοτε, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα αναφέρει ότι περισσότεροι από 15.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ που ξεκίνησε ως απάντηση.

Πηγή: ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τουρκία σε Ισραήλ: Οποιαδήποτε δραστηριότητα μυστικών υπηρεσιών στα εδάφη μας θα έχει σοβαρές συνέπειες

Σύμφωνα με έκτακτες ειδήσεις των τουρκικών ΜΜΕ, τουρκικές πηγές ασφαλείας ενημέρωσαν τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες…

4 Δεκεμβρίου 2023

Χορευτό: Πάνω από 30 σπίτια χωρίς νερό εδώ και τρεις μήνες καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση

Πάνω από 30 σπίτια παραμένουν 3 μήνες μετά την πλημμύρα χωρίς νερό στο Χορευτό, ενώ…

4 Δεκεμβρίου 2023

Ιαπωνία: Ανησυχία για τις επιθέσεις από αρκούδες – 6 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες σε λιγότερο από ένα χρόνο

Δραματικές διαστάσεις έχουν λάβει οι επιθέσεις αρκούδων στην Ιαπωνία με πολλούς ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί…

4 Δεκεμβρίου 2023

Ο ωραιότερος άντρας της Ιταλίας αφήνει το μόντελινγκ για να γίνει ιερέας

Την έκπληξη πολλών προκάλεσε... ανάρπαστος εργένης στην Ιταλία, με την απόφασή του να χειροτονηθεί ιερέας!…

4 Δεκεμβρίου 2023

ΟΕΒΕΜ: Συνεχίζεται η διαμαρτυρία κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Για αδιαλλαξία απέναντι στις πιέσεις των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων που αντιδρούν στο νέο φορολογικό…

4 Δεκεμβρίου 2023

«Αγάπη μου, φοράω την πασμίνα σου» – Το σκάνδαλο που έχει ταρακουνήσει την ισπανική κοινή γνώμη – Είχε δεσμό η βασίλισσα Λετίθια με τον πρώην κουνιάδο της;

Ότι είχε σχέση με τη βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας ισχυρίζεται ο πρώην κουνιάδος της, Jaime…

4 Δεκεμβρίου 2023