Κόσμος

WSJ: Τι ενώνει Τσίπρα και Κάμερον

Κάμερον και Τσίπρας

Στα κοινά στοιχεία που συνδέουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, παρά την διαφορετική πολιτική τους, εστιάζει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

«Ντέιβιντ Κάμερον και Αλέξης Τσίπρας πολιτικά βρίσκονται μίλια μακριά ο ένας από τον άλλον, ωστόσο, έχουν περισσότερα να μοιραστούν από όσα παραδέχονται οι ίδιοι», αναφέρει στην εισαγωγή του.

«Αμφότεροι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου εξελέγησαν μετά από εκλογές στις οποίες τα κόμματά τους εξασφάλισαν το 37% των ψήφων. Και οι δύο υποστηρίζουν σθεναρά την αλλαγή στις σχέσεις της χώρας τους με την ΕΕ και τονίζουν ότι ο πραγματικός στόχος είναι η γενικότερη αλλαγή της ίδιας της ΕΕ. Και οι δύο δέχονται εσωκομματικές πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς, που προτιμούν τον κίνδυνο μίας μόνιμης ρήξης παρά την αποδοχή μίας συμφωνία. Και αμφότεροι πιστεύουν ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μία ρήξη και τελικά θα αποδεχθεί τα αιτήματά τους», εξηγεί ο αρθρογράφος Σάιμον Νίξον.

«Ο κ.Τσίπρας θα ανακαλύψει σύντομα αν αρκετές από τις εκτιμήσεις του ήταν σωστές: οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος βρίσκονται στην κρισιμότερη καμπή, καθώς αν δεν υπάρξει συμφωνία για νέα χρηματοδότηση η χώρα θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία. Αλλά η “οδύσσεια” του κ.Κάμερον βρίσκεται μόλις στην αρχή της: πρέπει τώρα να κάνει πράξη την προεκλογική του δέσμευση και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2017», συνεχίζει.

«Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά υψηλό. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν όσι μία ελληνική έξοδος από το ευρώ θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση, αλλά θα μπορούσε να περιοριστεί. Όμως μία έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα υποβαθμίσει την Ένωση στα μάτια του κόσμου, αποδυναμώνοντας την ικανότητά της να εξασφαλίζει εμπορικές συμφωνίες, να εμβαθύνει την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και να αντιμετωπίζει απειλές από τη Ρωσία και τη Μεσόγειο», τονίζει ο Νίξον.

«Ακριβώς όπως ο Τσίπρας λέει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ο Κάμερον δεν επιθυμεί να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στη Βρετανία η λαϊκή βούληση για μία έξοδο είναι μικρή. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, οι Βρετανοί στήριξαν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ σε ποσοστό 45% έναντι 33% που ψήφισε έξοδο», προσθέτει το δημοσίευμα.

Ο Νίξον επισημαίνει ένα ακόμη κοινό στοιχείο των δύο πρωθυπουργών: Όπως για τον Τσίπρα, έτσι και για τον Κάμερον, το πρόβλημα είναι το κόμμα τους και όχι ο λαός.

Και καταλήγει: Το αποτέλεσμα είναι ότι όσα αναμένεται να συμβούν στην Ελλάδα τις ερχόμενες εβδομάδες, θα προσφέρει μερικά σημαντικά μαθήματα στον Κάμερον.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το