Τοπικά

«Βροχή» οι αποποιήσεις κληρονομιών – Οι δηλώσεις υποβάλλονται στο Ειρηνοδικείο Βόλου

«Βροχή» υποβάλλονται οι δηλώσεις αποποίησης κληρονομιάς στο Ειρηνοδικείο Βόλου από τις αρχές του χρόνου, με αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο φέτος να έχουμε αύξηση 30% και πλέον, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό.
Αιτία οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι κληρονόμοι ακινήτων, τα οποία συνδέονται με τα «κόκκινα» δάνεια, θα υποχρεούνται να εξοφλούν τα δάνεια των θανόντων με την αρχική δόση και όχι με τη ρυθμισμένη, που πέτυχε ο εκλιπών συγγενής τους… Αυτό θα σημάνει περαιτέρω επιβάρυνση των κληρονόμων, οι περισσότεροι των οποίων θα δηλώσουν αδυναμία εξυπηρέτησης του «κόκκινου» δανείου και θα τους αναγκάσει να αποποιηθούν την κληρονομιά τους.
Ήδη οι περισσότεροι κληρονόμοι βαρύνονται με δικές τους οφειλές προς την εφορία, τόσο του ΕΝΦΙΑ, όσο και των φόρων κληρονομίας, αλλά και υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου, το πρώτο τρίμηνο φέτος και συγκεκριμένα μέχρι 4 Απριλίου (χθες), είχαν δηλωθεί 385 αποποιήσεις κληρονομιών, έναντι 276 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και μόλις 222 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Όλο το 2017, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σημειώθηκε αύξηση 50% των αποποιήσεων κληρονομιάς, αφού από 1.071 το 2016, πέρυσι αυτές έφθασαν τις 1588… Πριν την κρίση, τα έτη 2007-2008, οι αποποιήσεις κληρονομιών όλο το έτος δεν ξεπερνούσαν τις 50 στον Βόλο και γίνονταν μόνον για να περάσουν στα χέρια των εγγονών οι ακίνητες περιουσίες…
Καθημερινά γίνεται το αδιαχώρητο στο Ειρηνοδικείο Βόλου και κατατίθενται κατά μέσο όρο επτά δηλώσεις αποποίησης κληρονομιάς…
Σύμφωνα με σχετική έρευνα, τρεις στους τέσσερις Έλληνες εμφανίζονται απρόθυμοι να κάνουν αποδοχή της κληρονομίας.
Οι κληρονόμοι κινητοποιούνται άμεσα πλέον, όταν δεν μπορούν να κάνουν αποδοχή των κληρονομιών και προχωρούν σε αποποιήσεις, όταν λαμβάνουν γνώση για οφειλές είτε από την Εφορία, είτε από ασφαλιστικό Ταμείο, είτε από Τράπεζα.

Το Δημόσιο ή το Ταμείο ή η Τράπεζα αναζητούν τους κληρονόμους που δεν έκαναν αποποίηση και τους ενημερώνουν για τις οφειλές του εκλιπόντα, ενώ οι Τράπεζες φθάνουν στο σημείο να αναζητούν τον κληρονόμο μέχρι και στον τέταρτο βαθμό συγγένειας του εκλιπόντα, όπως στα παιδιά των ανιψιών…
Αντίθετα οι κληρονόμοι δεν αποποιούνται θετικές κληρονομιές, διότι δεν έχουν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς ή τον ΕΝΦΙΑ, εκτός κι αν κληρονομούν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, πράγμα σπάνιο.
Η κατάθεση της δήλωσης αποποίησης κοστίζει 5 ευρώ (μεγαρόσημο). Εφόσον είναι κάτοικοι Ελλάδας, έχουν προθεσμία τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία θανάτου του κληρονομούμενου και ενός έτους, εάν είναι κάτοικοι εξωτερικού, οι δικαιούχοι, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς και άρα να… μπλοκάρουν τυχόν διαδικασίες κατάσχεσης, τόσο των προσωπικών τους τραπεζικών λογαριασμών, όσο και της λοιπής κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.
Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις υπολογίζονται στο 20% του συνόλου.
Το χρονικό περιθώριο της αποποίησης αρχίζει για τον κάθε ένα κληρονόμο σε διαφορετικά χρονικά σημεία και, συγκεκριμένα, από τη στιγμή, που θα κληθεί στην κληρονομιά. Στην περίπτωση του υιού, δηλαδή, από τότε, που έλαβε γνώση της επαγωγής (θάνατος του παππού) και του εγγονού από την επομένη ημέρα αποποίησης του υιού. Εν ολίγοις, εάν κάποιος δεν κληθεί ως κληρονόμος, δεν έχει ξεκινήσει γι’ αυτόν το χρονικό περιθώριο της αποποίησης. Προγενέστερη αποποίηση, πριν κληθεί κληρονόμος, είναι αυτοδικαίως άκυρη. Αν αυτός, που πρέπει να αποποιηθεί, είναι ανήλικος, τότε ζητείται άδεια από το Ειρηνοδικείο της κατοικίας του, με την προϋπόθεση ότι το παθητικό της κληρονομιάς είναι μεγαλύτερο από το ενεργητικό της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το