Κόσμος

Βρετανία: Για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας κατηγορείται ερευνητής που εργαζόταν στο κοινοβούλιο

Ο ερευνητής, που εργαζόταν στο βρετανικό κοινοβούλιο και συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, επιμένει πως είναι «εντελώς αθώος» και πως στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπογράμμιζε διαρκώς «την πρόκληση και τις απειλές που δημιουργούνται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω των συνηγόρων του, ο ερευνητής -το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα από την αστυνομία- αναφέρει: «Αισθάνομαι υποχρεωμένος να απαντήσω στις κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης ότι είμαι ‘κινέζος κατάσκοπος’. Είναι λάθος το ότι υποχρεώνομαι να κάνω οποιασδήποτε μορφής δημόσιο σχόλιο για αυτή την εσφαλμένη πληροφορία. Ωστόσο, δεδομένων αυτών που αναφέρθηκαν, έχει ζωτική σημασία να γίνει γνωστό ότι είμαι εντελώς αθώος. Έχω περάσει μέχρι τώρα τη σταδιοδρομία μου προσπαθώντας να διδάξω άλλους σχετικά με την πρόκληση και τις απειλές που δημιουργούνται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Το να κάνω αυτό για το οποίο με κατηγορούν σε εξωφρενικά δημοσιεύματα, θα ήταν κόντρα σε όλα όσα υποστηρίζω».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων θα προβεί σε μια «σύντομη δήλωση» σήμερα στις 16:30 στο κοινοβούλιο σχετικά με τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης περί των συλλήψεων για κατασκοπεία, ανακοινώθηκε από την κάτω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε το Σάββατο πως συνέλαβε έναν εικοσάχρονο άνδρα στη κατοικία του στο Εδιμβούργο για κατασκοπεία.

Νωρίτερα σήμερα η Κίνα απέρριψε κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι ο ύποπτος που συνελήφθη συγκέντρωνε πληροφορίες για λογαριασμό του Πεκίνου και χαρακτήρισε την κατηγορία «πολιτική φάρσα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, ο ύποπτος για κατασκοπεία είναι ένας ερευνητής ο οποίος είχε επαφές με βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος όταν εργαζόταν στο Κοινοβούλιο.

Πράκτορες της μητροπολιτικής αστυνομίας τον συνέλαβαν το Μάρτιο, καθώς και έναν άλλο τριαντάχρονο άνδρα, ως ύποπτους για παραβιάσεις του νόμου περί απορρήτων.

Αμφότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι εν αναμονή ενός νέου σταδίου της διαδικασίας στις αρχές Οκτωβρίου, διευκρίνισε η αστυνομία του Λονδίνου χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Οι συλλήψεις αυτές έκαναν τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να εκφράσει χθες, Κυριακή, στον κινέζο ομόλογό του Λι Τσιάνγκ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20, τη «βαθιά ανησυχία» του για τις «επεμβάσεις» του Πεκίνου «στη βρετανική κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το