Κόσμος

Βρετανία: Ακτιβίστριες της Just Stop Oil προκάλεσαν φθορές στη γυάλινη προθήκη όπου φυλάσσεται η Μάγκνα Κάρτα

Δύο ακτιβίστριες από τη βρετανική περιβαλλοντική ομάδα “Just Stop Oil” έσπασαν το τζάμι γύρω από τη Μάγκνα Κάρτα στη βρετανική βιβλιοθήκη.

Η ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα δήλωσε ότι η Sue Parfitt, 82 ετών, και η Judy Bruce, 85χρονη συνταξιούχος καθηγήτρια βιολογίας, μπήκαν στη βιβλιοθήκη και έσπασαν το γυάλινο περίβλημα γύρω από το ιστορικό έγγραφο.

Σύμφωνα με την “Just Stop Oil”, στη συνέχεια άνοιξαν ένα πανό που έγραφε «η κυβέρνηση παραβιάζει τον νόμο».

Δείτε βίντεο:


Σύμφωνα με το Sky News, η βρετανική βιβλιοθήκη στο Λονδίνο έχει δύο από τα τέσσερα σωζόμενα αντίγραφα της Μάγκνα Κάρτα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στους καθεδρικούς ναούς του Λίνκολν και του Σάλσμπερι. Εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1215 και ήταν το πρώτο έγγραφο που έθεσε γραπτώς την αρχή ότι ο βασιλιάς και η κυβέρνησή του δεν ήταν υπεράνω του νόμου.

Ο αιδεσιμότατος Parfitt είπε: «Η Μάγκνα Κάρτα δικαίως τιμάται, καθώς έχει μεγάλη σημασία για την ιστορία μας, τις ελευθερίες μας και τους νόμους μας. Αλλά δεν θα υπάρχει καμία ελευθερία, καμία νομιμότητα, κανένα δικαίωμα, αν επιτρέψουμε την κλιματική κατάρρευση να γίνει η καταστροφή που απειλείται τώρα» είπε η Parfitt.

Σε ανακοίνωσή της, η βρετανική βιβλιοθήκη επιβεβαίωσε ότι δύο άτομα «επιτέθηκαν στη βιτρίνα από σκληρό γυαλί» που περιέχει τη Magna Carta στη γκαλερί θησαυρών της βιβλιοθήκης.

«Η ομάδα ασφαλείας της βιβλιοθήκης επενέβη για να αποτρέψει περαιτέρω ζημιές στη βιτρίνα, οι οποίες ήταν ελάχιστες. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και η ίδια η Magna Carta παραμένει άθικτη» τόνισε η βιβλιοθήκη.

Η Μάγκνα Κάρτα

Η Μάγκνα Κάρτα είναι αγγλικός καταστατικός χάρτης, ο οποίος αρχικά εκδόθηκε το 1215. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ιστορία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Αρχικά γράφτηκε λόγω διαφωνιών μεταξύ του Πάπα Ιννοκεντίου του Γ’, του Βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας και των Άγγλων βαρώνων σχετικά με τα δικαιώματα του βασιλιά. Η Μάγκνα Κάρτα ζητούσε από τον Βασιλιά να αποκηρύξει κάποια δικαιώματά του, να σεβαστεί τις νομικές διαδικασίες και να αποδεχτεί ότι θα δεσμεύεται από τους νόμους και προστάτευε τα δικαιώματα των υπηκόων του Βασιλιά, ιδιαίτερα από την παράνομη φυλάκιση.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το