Τοπικά

Βραβεύσεις μαθητών στο διήγημα και την ποίηση

 

Σημαντικές διακρίσεις στους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κυπρίων Ελλάδος και τους Πνευματικούς Ορίζοντες Λεμεσού απέσπασαν μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βόλου και του 2ου Πρότυπου ΓΕΛ Βόλου.
Οι μαθητές γράφοντας ποιήματα και διηγήματα έδειξαν την αγάπη τους για τη λογοτεχνία, ενώ εξέφρασαν τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς τους για τα κοινωνικά προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και όσα συμβαίνουν στον κόσμο.

1ο ΓΕΛ Βόλου
Και φέτος το 1ο ΓΕΛ Βόλου συνέχισε την παράδοση που έχει χτίσει εδώ και χρόνια, αποσπώντας διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Η Ραφαηλία Μακαρατζή της Β’ τάξης του 1ου ΓΕΛ Βόλου έλαβε το πρώτο βραβείο στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό διηγήματος της με τον τίτλο «Ο Μπαρμπασκιάχτης». και αριστείο με το ποίημα «Έλλειμμα» στον λογοτεχνικό διαγωνισμό της Λεμεσού.
«Μου αρέσει η λογοτεχνία και ειδικότερα η ποίηση. Με ενδιαφέρει να εκφράζω τα συναισθήματά μου με καλλιτεχνικό τρόπο και να προκύπτει ένα ωραίο αποτέλεσμα» είπε η μαθήτρια, ενώ για το διήγημά της που βραβεύτηκε είπε πως «κατακρίνει το κουτσομπολιό και την προκατάληψη, με την ιστορία να διαδραματίζεται σε μια κλειστή κοινωνία».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ζιώγας της Α’ τάξης έλαβε το πρώτο βραβείο διηγήματος στον διαγωνισμό της Λεμεσού.
«Μου αρέσει η λογοτεχνία. Πέρσι ασχολήθηκα κυρίως με τα ποιήματα, ενώ φέτος με το διήγημα. Ο τίτλος του διηγήματος με το οποίο βραβεύτηκα ήταν «χριστουγεννιάτικο διήγημα». Μου αρέσει στα διηγήματα να ασχολούμαι κυρίως με τα κοινωνικά ζητήματα, ενώ αντλώ έμπνευση από κινηματογραφικές ταινίες που έχω δει. Η λογοτεχνία είναι για μένα ένας τρόπος διαφυγής».
Επίσης ο μαθητής διακρίθηκε και στον διαγωνισμό του Πατάκη.
Ο φιλόλογος του 1ου ΓΕΛ Βόλου κ. Γιώργος Βουλγαρίδης είπε πως «έχουμε μαθητές που ασχολούνται επισταμένως με τη λογοτεχνία αποτυπώνοντας στο χαρτί μεστό και ώριμο λόγο».

Το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Βόλου
Το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Βόλου συνέχισε και φέτος τις επιτυχίες του σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Η φιλόλογος κ. Ιωάννα Καφετζή τόνισε πως «προσπαθώ να δώσω στα φιλολογικά μαθήματα το ανθρωπιστικό περιεχόμενο. Θεωρώ ότι η τέχνη λείπει από το γενικό λύκειο, γι’ αυτό και κάνουμε την ελάχιστη προσπάθεια για να την εντάξουμε. Με αφορμή το μάθημα των αρχαίων ελληνικών και τον Πελοποννησιακό πόλεμο, είδαμε τη βία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας».
Η ίδια πρόσθεσε πως «τα παιδιά με πολύ μεγάλη χαρά συμμετείχαν στους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς που έγιναν στην Κατερίνη και τη Λεμεσό της Κύπρου έχοντας σημαντικές διακρίσεις. Μάλιστα αναμένουμε τα αποτελέσματα και από άλλους δύο λογοτεχνικούς διαγωνισμούς που συμμετείχαμε».
Έξι ήταν οι μαθητές, όλοι της Α’ τάξης, που βραβεύτηκαν στο 2ο Πρότυπο Λύκειο Βόλου.
Ο Δημήτρης Τσιμπερίδης έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της ποίησης στον λογοτεχνικό διαγωνισμό της Λεμεσού. «Ο τίτλος του ποιήματος είναι «Η σφαγή» και αναφέρεται στα Καλάβρυτα» τόνισε ο μαθητής και πρόσθεσε πως «μου αρέσει πολύ η ιστορία. Είναι το πρώτο ποίημα που έγραψα και σκέφτομαι να ξαναγράψω, καθώς μου αρέσει επίσης και η λογοτεχνία».
Από την πλευρά του ο μαθητής Δημήτρης Γκολιώρης βραβεύτηκε με έπαινο για διήγημα στον διαγωνισμό της Λεμεσού. «Το διήγημά μου αναφερόταν στον πόλεμο στην Ουκρανία και σε μια σχέση αγάπης που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε έναν Ρώσο στρατιώτη και μια Ουκρανή. Το τέλος, όμως ήταν στενάχωρο, καθώς ο στρατιώτης βρέθηκε νεκρός. Συνδύασα το συναισθηματικό στοιχείο με την τραγικότητα ενός πολέμου που μας έχει συγκλονίσει».
Παίρνοντας τον λόγο η Παναγιώτα Αγγέλη που έλαβε το τρίτο βραβείο στο διήγημα στον διαγωνισμό της Λεμεσού, είπε πως «το θέμα αναφερόταν στον εκφοβισμό που απασχολεί τους νέους. Μάλιστα αφορμή ήταν και όσα υπέστησε από τον εκφοβισμό και μια γνωστή μου. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε την προσωπική ζωή του καθενός».
Από την πλευρά της η Αριστέα-Νεκταρία Ζαχαρού βραβεύτηκε επίσης με το τρίτο βραβείο για διήγημα με το οποίο συμμετείχε στον διαγωνισμό της Λεμεσού. «Το διήγημά μου έχει τίτλο το «τετράδιο των μαθηματικών» και αφορούσε ένα περιστατικό εκφοβισμού σε σχολείο» είπε η ίδια και πρόσθεσε πως «ο εκφοβισμός μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές, ενώ και οι εμπειρίες του καθενός είναι διαφορετικές».
Η Ολυμπία Παπαγιάννη βραβεύτηκε με το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό της Κατερίνης και με το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Λεμεσού γράφοντας ένα διήγημα με τίτλο το «όνειρό μου». «Το διήγημα αναφέρεται σε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Ήταν η πρώτη φορά που έγραφα διήγημα και είμαι πολύ χαρούμενη με το αποτέλεσμα. Ασχολήθηκα με το διήγημα αρκετές μέρες».
Η Φένια Αλτιμπαρμάκη βραβεύτηκε με το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό της Λεμεσού και με το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό της Κατερίνης. «Τίτλος του διηγήματος ήταν ο «Τίτλος της ζωής» και όπως τόνισε η μαθήτρια, το περιεχόμενο του διηγήματος αναφερόταν στην ενδοοικογενειακή βία. Είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς παρατηρείται συχνά στις μέρες μας».
Ο διευθυντής του 2ου Πρότυπου Λυκείου Βόλου, κ. Νίκος Σταμάτης, επισήμανε πως «συμμετέχουμε για δεύτερη χρονιά σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Και πέρσι και φέτος μαθητές μας έλαβαν σημαντικές βραβεύσεις. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι μαθητές μας μπαίνουν στη διαδικασία να ασχοληθούν με τη λογοτεχνία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το