Τοπικά

Βραβείο σε διαγωνισμό κέρδισε η ρομποτική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Βόλου

Είναι η γενιά που θα ζήσει με τα ρομπότ. Οι σημερινοί μαθητές Γυμνασίου μυούνται από τώρα στα μυστικά της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης που θα σηματοδοτήσουν τις επόμενες δεκαετίες. Τουλάχιστον δέκα Γυμνάσια έχουν εντάξει στους κόλπους τους δραστηριότητες με τη ρομποτική.

Ένα από αυτά είναι και το 1ο Γυμνάσιο Βόλου το οποίο απέσπασε το βραβείο έξυπνης λύσης σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη.
Στη «Θ» μίλησαν μέλη της ρομποτικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Βόλου και αποτύπωσαν τον ενθουσιασμό τους για την ενασχόλησή τους με τις κατασκευές του μέλλοντος.
Ο Μιχάλης Ανδραδόπουλος της Β’ Τάξης ανέφερε πως «μου αρέσει η ρομποτική, η τεχνολογία, ο προγραμματισμός. Προσπαθώ να αντλώ πληροφορίες και να μαθαίνω όλο και περισσότερα πράγματα».

Από την πλευρά του ο μαθητής της Β’ Τάξης Ηλίας Σαράτσης ανέφερε πως «είναι η δεύτερη χρονιά που συμμετέχω στην ομάδα ρομποτικής και με ενθουσιάζει πολύ. Έχει να κάνει με την τεχνολογία, την εξέλιξή της και μαθαίνουμε συνεχώς καινούρια πράγματα. Είναι πολύ ενδιαφέρον να προγραμματίζεις και να φτιάχνεις ένα ρομπότ».
Παίρνοντας τον λόγο ο μαθητής της Γ’ Τάξης Θανάσης Καραμούτης επισήμανε πως «η ρομποτική είναι μια πολύ σημαντική δραστηριότητα και μας βοηθά να εξοικειωθούμε με την τεχνολογία του μέλλοντος, να αποκτήσουμε γνώσεις και εμπειρίες στα ρομπότ που σε λίγα χρόνια θα είναι στην καθημερινότητά μας. Θα είμαστε η γενιά που θα ζούμε με τα ρομπότ τα οποία θα έχουν ενταχθεί σε διάφορες χρήσεις».
Ο μαθητής της Β’ Τάξης Γιώργος Κουτσουνούρης εκτίμησε πως «σε περίπου πέντε χρόνια τα ρομπότ θα έχουν μπει στην καθημερινότητά μας. Είναι κάτι που δεν πρέπει να μας φοβίζει».
Αναφερόμενος στην ομάδα που έχει δημιουργηθεί στο γυμνάσιο, είπε ότι εξελίσσεται συνεχώς και φέτος κατάφερε να διακριθεί στο πανελλήνιο φεστιβάλ ρομποτικής που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Υπεύθυνοι καθηγητές της ομάδας ρομποτικής είναι οι κ.κ. Δημήτρης Πάτρας και Γιάννης Καραφέρης.
Ο κ. Πάτρας ανέφερε πως «στο 5ο πανελλήνιο φεστιβάλ μαθητικής ρομποτικής που το διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Στο φεστιβάλ αποσπάσαμε το βραβείο έξυπνης λύσης που σημαίνει ότι ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός του ρομπότ ήταν με έξυπνο στήσιμο. Στην ομάδα ρομποτικής συμμετέχουν δεκαπέντε μαθητές και δραστηριοποιούμαστε σε συγκεκριμένο εργαστήριο».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η ρομποτική είναι το μέλλον, ο αυτοματισμός έχει μπει στη ζωή μας και είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας. Και η νέα γενιά, αυτή που τώρα βρίσκεται στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο, θα ζήσει την εξέλιξη της ρομποτικής πιο έντονα, πιο πρωτοπόρα και ανεπτυγμένα. Ήδη στα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια έχουν ενταχθεί πιο δυναμικά τα ερευνητικά προγράμματα ρομποτικής, ενώ κάτι αντίστοιχο γίνεται και σε ελληνικά ΑΕΙ, όπως το Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το