Τοπικά

Βραβεύτηκε για μεταπτυχιακό 23χρονη από τα Λεχώνια “Θ”

P1020003

Πριν λίγες μήνες διάβασε τον όρκο στην ορκωμοσία των πτυχιούχων του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ χθες έλαβε βραβείο αξίας 500 ευρώ, αφού συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των συνυποψηφίων της για την εισαγωγή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της αειφόρου αγροτικής παραγωγής.

Ο λόγος για την 23χρονη από τα Λεχώνια Νικολέττα Μητσοπούλου που τιμήθηκε στο πλαίσιο χθεσινής διάλεξης για την οικολογία και γεωπονία.

Η Νικολέττα Μητσοπούλου τόνισε πως στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει επιλέξει την ειδικότητα της γενετικής βελτίωσης φυτών. Μάλιστα από το 2013 πραγματοποιεί έρευνα για το λεμονάτο ροδάκινο κάνοντας σύγκριση με το κλασικό ροδάκινο.

Όπως ανέφερε «έλαβα δείγματα από 40 λεμονάτα ροδάκινα περιοχών, όπως στον Άγιο Λαυρέντιο, τα Λεχώνια, και προχώρησα σε μοριακή ανάλυση. Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ του λεμονάτου και κανονικού ροδάκινου όσον αφορά στα φυσικοχημικά τους χαρακτηριστικά, αλλά και τα γενετικά. Υπάρχουν διαφορές στο χρώμα, την οξύτητα του χυμού.

Τα δίδακτρα στο μεταπτυχιακό που επέλεξε ανέρχονται στις 2.000 ευρώ και με το βραβείο που έλαβε, καλύπτει το 1/4 του κόστους. Όπως σημείωσε «επέλεξα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την καλύτερη εξέλιξη των γνώσεων και των προσόντων μου, γιατί όλα αυτά είναι απαραίτητα στην αγορά εργασίας. Βέβαια οι απόφοιτοι ανάλογα με το κόστος επιλέγουν και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Και τα δίδακτρα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την επιλογή του μεταπτυχιακού. Προσωπικά έλαβα βαθμολογία 8,94 και ήμουν πρώτη για την εισαγωγή του μεταπτυχιακού ανάμεσα στους εισαχθέντες».

P1020003

Οικολογία και γεωπονία

«Οικολογία και Γεωπονική Επιστήμη: Αστικοί Μύθοι, Ιδεοληψίες και Στερεότυπα» ήταν ο τίτλος της διάλεξης με την οποία ξεκίνησε ο φετινός κύκλος των ομιλιών διακεκριμένων επιστημόνων στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αειφόρος Αγροτική Παραγωγή και Διαχείριση Περιβάλλοντος» του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ομιλητής χθες ήταν ο κ. Δημήτρης Σταμόπουλος, ομότιμος καθηγητής Εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Σταμόπουλος ανέφερε πως «αφορμή για το θέμα της διάλεξης ήταν η πληθώρα των παραεπιστημονικών απόψεων που υπάρχει σχετικά με την επιστήμη της οικολογίας και τη σχέση της με τη γεωργική παραγωγή και θέλησα να ξεκαθαρίσω ορισμένα ζητήματα. Μάλιστα έδωσα στοιχεία που δείχνουν ότι και η οικολογία είναι επιστήμη, ενώ ανέλυσα όρους όπως γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, μεταλλαγμένα, διατροφικός κώδικας».

Ο διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Αειφόρος Αγροτική Παραγωγή και Διαχείριση Περιβάλλοντος» κ. Νίκος Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι φοιτητές στο μεταπτυχιακό ανέρχονται στους 35 και προέρχονται από διάφορες περιοχές, όπως Θεσσαλονίκη, Αθήνα, αλλά και Βόλο, ενώ πολλοί εργάζονται σε διάφορους τομείς, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Το επίπεδο των μεταπτυχιακών είναι πολύ υψηλό. Με τις ομιλίες αυτές που γίνονται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία του Βόλου».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η αειφορία θα προκύψει μέσα από την εξειδίκευση και την επιστημονική γνώση, και όχι μέσα από τα ευχολόγια και τις φήμες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το