Πολιτισμός

Βραδιά αφιερωμένη στη ρετρό μουσική στο λιμανάκι της Κάτω Γατζέας

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Γατζέας, γνωστός για τις συνεχείς προσπάθειες φροντίδας και εξωραϊσμού της περιοχής, αλλά και για τις πολιτιστικές του δράσεις προσφέρει για άλλη μια χρονιά στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο λιμανάκι της Κ. Γατζέας μια εξαιρετική μουσική βραδιά αφιερωμένη στη ρετρό μουσική. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Τζένη Χατζηδήμου, Γενοβέφα Ισίφι – Σιάνου και Μιμή Πάτρα στο τραγούδι. Στο πιάνο η Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη.

Η διακεκριμένη Βολιώτισσα πιανίστα και δρ μουσικολογίας κ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη υποδέχεται την Τετάρτη 7 Αυγούστου, στις 21.00, στο γραφικό λιμανάκι της Κ. Γατζέας Νοτίου Πηλίου τις κ.κ. Τζένη Χατζηδήμου (μεσόφωνο), Γενοβέφα Ισίφι – Σιάνου (υψίφωνο) και Μιμή Πάτρα (υψίφωνο) για ένα μοναδικό αφιέρωμα στη ρετρό μουσική. Τα τραγούδια των Μιχάλη Σουγιούλ, Κλ. Τριανταφύλλου (Αττίκ), Κ. Γιαννίδη, Χρ. Κ. Χαιρόπουλου, Κ. Καπνίση και άλλων Ελλήνων συνθετών θα μας ταξιδέψουν στον καιρό εκείνο τον παλιό, όπου οι γειτονιές μοσχοβολούσαν από τα ανθισμένα γιασεμιά. Μελωδίες που θα σιγοτραγουδήσουμε όλοι μαζί, μελωδίες που θα μας καλέσουν να στροβιλιστούμε στους ρυθμούς του ταγκό, του βαλς και της bossa nova. «Μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλες», «Χτες το βράδυ», «Το ταγκό της ψαροπούλας», «Το παραμύθι της νεράιδας», «Της φαντασίας το καράβι», «Λες και ήταν χθες» και άλλα πολλά τραγούδια που υμνούνε την ομορφιά, τη γυναίκα, τον έρωτα και τη ζωή σε ένα ταξίδι ρετρό από τη Ρώμη, το Παρίσι, στην Αθήνα μίας άλλης εποχής! Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές της παράστασης:
Δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη (δρ. Μουσικολογίας – πιανίστα): Διπλωματούχος Πιάνου και Βυζαντινής Μουσικής, πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας, πτυχιούχος Μουσικολογίας Α.Π.Θ., διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου – τεχνικής και ερμηνείας με τους J.&C .Ganev, Roberto Szidon, Δόμνα Ευνουχίδου, Ν. Χατζηνίκο, Δ. Τουφεξή, κ.ά.). Παρακολούθησε τμήμα Μaster Class πιάνου της Ακαδημίας της Σόφιας με καθηγητή τον Ivan Efftimov και Μουσικής Δωματίου στην Ακαδημία του Muenster με καθηγητή τον Helge Slaato. Κάτοχος Βραβείου στον Διεθνή διαγωνισμό Μουσικής δωματίου της Helexpo. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου (υπό τη διεύθυνση των Aλέξανδρου Μυράτ, Νίκου Τσούχλος, Christophe Luret, Symeon Kogan), με την Κρατική Ορχήστρα του Shumen υπό τον Stanislav Ushev (Βουλγαρία). Ως πιανίστα έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αίγυπτος, Αμερική, Βουλγαρία, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία κ.ά.). Είναι ιδρυτικό μέλος των Μουσικών Συνόλων Ίαμβος, Ηχώ, Trio Balkan. Έχει διατελέσει επί πενταετίας καθηγήτρια στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία «Βελλάς» Ιωαννίνων. Επιστημονικά δραστηριοποιείται ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Τσεχία, Κύπρος κ.ά.). Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή μουσικολογικά περιοδικά. Από το 2013 ίδρυσε και διευθύνει τον πρότυπο Βυζαντινό Χορό Ψαλτριών «Αι Άδουσαι», ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού. Ως Δομεστίκαινα του Χορού και μέσα από τη γνώση της Ψαλτικής Τέχνης στοχεύει στην ορθή ερμηνεία και απόδοση των ψαλτικών συνθέσεων, στην έρευνα, σπουδή και παρουσίαση στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, συνθέσεων Βυζαντινών, Μεταβυζαντινών και σύγχρονων μελουργών του αυθεντικού Ορθόδοξου Εκκλησιαστικού Μέλους. Στο ρεπερτόριο του Χορού περιλαμβάνονται συνθέσεις από τον 12ο και έως τον 21ο αιώνες. Μετά από πρόσκληση επίσημων εκκλησιαστικών και πολιτιστικών φορέων έχει λάβει μέρος σε χορωδιακά φεστιβάλ και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ([email protected]).
Γενοβέφα Ισίφη-Σιάνου (υψίφωνος): Η Γενοβέφα Ισίφη-Σιάνου γεννήθηκε στην Αυλώνα και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική και πιο συγκεκριμένα με το τραγούδι. Σε ηλικία 8 ετών μπόρεσε να αναδείξει το ταλέντο της παίρνοντας μέρος και κερδίζοντας την πρώτη θέση σε Διαγωνισμό Τραγουδιού για παιδιά. Φοίτησε σε μουσικό γυμνάσιο και μουσικό λύκειο.

Σε αυτή τη χρονική διάρκεια έδωσε μεγάλο αριθμό συναυλιών, τραγουδώντας ένα πλούσιο ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής. Για να συνεχίσει την ενασχόλησή της στο τραγούδι, σπούδασε Μουσικολογία και ύστερα φοίτησε σε Κονσερβατόριο αποκτώντας δίπλωμα Μονωδίας και Μελοδραματικής με Άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Παράλληλα, έδινε συναυλίες στη Λυρική Σκηνή. Το 1993 εγκαταστάθηκε μόνιμα στον Βόλο. Το 1994 ερμήνευσε με τη συμφωνική ορχήστρα Βόλου υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ το Stabat Matter του Pergolesi. Μετά από αυτή τη συναυλία καλέστηκε από το Γκέτε Ίνστιτουτ στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει και άλλες συναυλίες. Από το 1995 μέχρι το 2003 δίδασκε Μονωδία στη Μουσική Σχολή Μαγνησίας της Αικ. Σαμαρτζή με την οποία συνεργάστηκε για πολλά χρόνια. Αργότερα εργάστηκε ως καθηγήτρια φωνητικής στο Νεοκλασικό Ωδείο Βόλου. Για πολλά χρόνια υπήρξε σολίστ στην Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου με μαέστρο τον Ιωάννη Καρκαλά. Πραγματοποίησε πολλές συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας σε χώρες όπως η Ιταλία, Κύπρος και Ολλανδία. Επίσης έχει λάβει μέρος σε πολλές φιλανθρωπικές συναυλίες. Το 2011 υποδύθηκε τη Μαρία Κάλλας ως σολίστ σοπράνο στο μουσικό θεατρικό «Μαρία Κάλλας- Η Γυναίκα». Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στο μουσικό σύνολο Vox Cantus. Πλέον εργάζεται στο ωδείο Παλάσκα ως καθηγήτρια φωνητικής στο οποίο υπήρξε και καλλιτεχνική διευθύντρια. Πολλοί από τους μαθητές της έχουν λάβει πτυχία και διπλώματα Μονωδίας. Τώρα έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό συναυλιών και έχοντας υπό τη διδασκαλία της πολλούς μαθητές συνεχίζει τις συναυλίες και την προσκόμιση μαθητών ωθώντας την η αγάπη για το τραγούδι.
Μιμή Πάτρα (υψίφωνος): Γεννήθηκε στον Βόλο το 1986. Από μικρή ξεκίνησε τη μουσική της εκπαίδευση στη Μουσική Σχολή Μαγνησίας της Αικατερίνης Ζωνζήλου Σαμαρτζή.

Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου, φλάουτου και μονωδίας. Απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Βόλου και διπλωματούχος μονωδίας από το ωδείο της Γεωργίας Παλάσκα με άριστα παμψηφεί, με καθηγήτρια τη σοπράνο Γενοβέφα Ισίφη Σιάνου. Εργάζεται στο ωδείο της Γεωργίας Παλάσκα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες με ρεπερτόριο κλασικό και πειραματικό – μοντέρνο μέχρι παραδοσιακό, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τζένη Χατζήμου (μεσόφωνος): Γεννήθηκε στο Liverpool της Αγγλίας. Άρχισε μαθήματα πιάνου και θεωρητικών στα Ιωάννινα. Συνέχισε τις σπουδές της στον Βόλο, απ’ όπου πήρε τα πτυχία πιάνου, αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας. Παρακολούθησε μαθήματα στο School of Creative Arts, Purdue University (West Lafayette, Indiana, USA). Ξεκίνησε μαθήματα Μονωδίας με τη μεσόφωνο Κίτσα Δαμασιώτη και πήρε το πτυχίο της με την υψίφωνο Φανή Καρκάλα με Άριστα Παμψηφεί. Συνέχισε στην Αθήνα Μονωδία και Μελοδραματική. Πήρε το Δίπλωμά της με τη μεσόφωνο Λυδία Αγγελοπούλου με Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο. Εργάστηκε ως καθηγήτρια πιάνου στα Μουσικά Σχολεία Βόλου, Λαμίας και Καρδίτσας, καθώς επίσης και στα Ωδεία Καρκάλα και Ρυθμός (Βόλος). Υπήρξε διευθυντικό στέλεχος και καθηγήτρια πιάνου και θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο (Παράρτημα Βόλου). Είναι υπεύθυνη τάξης της μονωδίας στο Πνευματικό Κέντρο Τσακάλωφ. Υπήρξε μέλος και σολίστ (1995-2012) της Πολυφωνικής Χορωδίας του Δήμου Βόλου. Επίσης συνεργάστηκε ως σολίστ με τη Φιλαρμονική και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου, τη Λαρισαϊκή χορωδία, καθώς επίσης και με τη Βολιώτικη χορωδία, με την Ηπειρωτική Συμφωνική Ορχήστρα και με τη Συμφωνική Ορχήστρα Dο-Re-Mi Ιωαννίνων. Συνεργάζεται ακόμη με διακεκριμένους μουσικούς (πιανίστες) όπως: Καίτη Σαμαρτζή, Νεκταρία Παπαδημητρίου, Σέβη Μαζέρα-Μάμαλη, Ειρήνη Λαλιώτου (υποτροφία Gina Bachauer), Μανώλη Νεοφύτου (υποτροφίες σε Ρωσία και Γαλλία), με τα Οργανικά Σύνολα Ίαμβος, Artistico, Αrg;v κ.ά., δίνοντας συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το