Τοπικά

Βούλα Αναγνώστου – Στάθη: «Όταν υπάρχει συνεργασία, κάνουμε θαύματα»

«Εάν δεν αγαπάς τον άνθρωπο, δεν θα φροντίσεις ποτέ κάποιον», δηλώνει κατηγορηματικά η Βούλα Αναγνώστου – Στάθη, η οποία ασκεί το επάγγελμα της νοσηλεύτριας εδώ και 36 χρόνια. H νοσηλεύτρια και πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας στον Δήμο Βόλου ανήκει στο δυναμικό του Κέντρου Υγείας Βόλου, το οποίο από τον προηγούμενο μήνα είναι ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα κατά του Covid-19 στη Μαγνησία και καθημερινά εξυπηρετεί εκατοντάδες ασφαλισμένους. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή μίλησε για τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός της και το τι σημαίνει φροντίδα στον ασθενή.

Υπό τη σκιά της πανδημίας, που έχει δυσκολέψει αρκετά τις εργασιακές συνθήκες για το νοσηλευτικό – και όχι μόνο – προσωπικό, ο εορτασμός φορτίζει συναισθηματικά όλα τα μέλη του κλάδου, με την κ. Αναγνώστου – Στάθη να επισημαίνει ότι «όλο αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη άνοιξη, κάνει τους νοσηλευτές να αντιμετωπίζουν διαφορετικά τα πράγματα, ενώ παράλληλα αυξάνει τη διάθεσή τους να προσφέρουν περισσότερα». Ο δεύτερος κατά σειρά χρόνος, που η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή γιορτάζεται, ενώ το επιδημικό κύμα του κορωνοϊού εξακολουθεί να σαρώνει την υφήλιο, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. «Πέρυσι τέτοιον καιρό ήμασταν μες στη «φωτιά», ενώ και φέτος εξακολουθούμε να περνάμε δύσκολες στιγμές», εξομολογήθηκε η νοσηλεύτρια μέχρι πριν από λίγους μήνες. «Γι’ αυτό και ως επαγγελματίας υγείας νιώθω υπερήφανη που στο Κέντρο Υγείας Βόλου κατορθώσαμε να κρατήσουμε σε λειτουργία τα εξωτερικά ιατρεία, παρότι το προσωπικό εναλλάσσεται για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε 350 καθημερινά επί έξι ημέρες την εβδομάδα».

Με θητεία τρεισήμισι και πλέον δεκαετιών στο νοσηλευτικό επάγγελμα, την περιβάλλουν πολύτιμες εμπειρίες, που της επιτρέπουν να εκφράζει ανεμπόδιστα την άποψή της. «Οι νοσηλευτές παραμένουν πάντοτε στις επάλξεις και θεωρούμαστε ο κορμός στον τομέα της Υγείας. Η δυσκολία των καιρών απέδειξε, πάντως, πως όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού με τους ιατρούς, κάνουμε θαύματα», δήλωσε, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν όσους επιλέγουν να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα: «Εάν δεν αγαπάς τον άνθρωπο, δεν θα φροντίσεις ποτέ κάποιον. Πρέπει να σέβεσαι και να υπολογίζεις την ανθρώπινη ζωή, για να μπορέσεις να σταθείς. Το επάγγελμα του νοσηλευτή – αν και προσωπικά το θεωρώ λειτούργημα – ισοδυναμεί με προσφορά στη ζωή. Η λέξη «αγάπη» για μένα κρύβει μία μαγεία: Εάν δεν αντιμετωπίζεις έτσι τον ασθενή που φροντίζεις, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει, δεν μπορείς να αποκαλείσαι νοσηλευτής. Γι’ αυτό και μπορώ να πω με βεβαιότητα, πως όταν ξεκινάς να εργάζεσαι ως νοσηλευτής, ορκίζεσαι πως θα κάνεις καλά τη δουλειά σου πρώτα στον εαυτό σου, έπειτα στον Θεό και στον άνθρωπο. Τόσα χρόνια στον χώρο, έχω βιώσει απίστευτες καταστάσεις. Κάποτε ο ρόλος μας ήταν παρεξηγημένος και στην επαγγελματική μου διαδρομή ήρθα αντιμέτωπη με πλείστες συμπεριφορές. Πλέον, όμως, ο κόσμος έχει μάθει να μας εμπιστεύεται και αυτό μας αξίζει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το