Τοπικά

Βόλος: Συλλαλητήριο μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου

Παν-εκπαιδευτικός αγώνας προγραμματίζεται με αίτημα να  σταματήσει η καύση σκουπιδιών. Οι κινητοποιήσεις αφορούν καταλήψεις και αποχές σε σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές, απεργίες και στάσεις εργασίας από τους εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες, κοινό Συλλαλητήριο μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου

Το κίνημα «Νέοι για το Περιβάλλον» που συντονίζει όλες τις ενέργειες και καταθέτει προτάσεις, τονίζει πως όλες οι κυβερνήσεις από το 2014 και μετά έχουν δώσει άδεια στην ΑΓΕΤ-Lafarge να καίει το 1/6 του συνόλου των σκουπιδιών όλης της Ευρώπης.

“Ήδη καίει δεκάδες χιλιάδες τόνους σκουπιδιών, κυρίως πλαστικά,(RDF/SRF1) κάθε χρόνο. Διόλου τυχαία ο αέρας του Βόλου βρωμάει σχεδόν καθημερινά καμένο πλαστικό, αφού πολύ κοντά στο Βόλο λειτουργούν και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες όπως η Χαλυβουργία.

Με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο τραγική. Το νέο ΕΣΔΑ προβλέπει τη δημιουργία 4 μεγάλων εργοστασίων καύσης σκουπιδιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και δεκάδων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων που θα πακετάρουν τα σκουπίδια ώστε να οδηγούνται προς καύση.Επιπλέον, γενικεύεται  η καύση σκουπιδιών στις τσιμεντοβιομηχανίες όλης της χώρας, όπως στον ΤΙΤΑΝ της Θεσσαλονίκης. Τα σκουπίδια στην ΑΓΕΤ έρχονται από την Ιταλία και από το ΧΥΤΑ Φυλής στην Αθήνα και είναι κυρίως πλαστικά.

Δήμος Βόλου και Περιφέρεια συνυπεύθυνοι για το έγκλημα

Την κύρια ευθύνη για το έγκλημα έχουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κοκ)που έχουν ψηφίσει τους νόμους και έχουν τις άδειες για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και σε όλη τη χώρα.

Συνυπεύθυνοι στο έγκλημα είναι όμως και η Δημοτική Αρχή Μπέουκαι η Περιφερειακή Αρχή Αγοραστού-Κολυνδρίνη», αναφέρουν και προτείνουν :

 

ü  Τη μείωση παραγωγής σκουπιδιών με πρώτο βήμα την άμεση απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης.

ü  Την εγκατάσταση συστήματος4 ή 5 διαφορετικών κάδων για ξεχωριστή διαλογή (χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, γυαλί, απόβλητα κουζίνας κλπ).

ü  Πράσινα σημεία όπου να συγκεντρώνονται βαριά και επικίνδυνα απορρίμματα (ηλεκτρονικά, χημικά κοκ).

ü  Μικρές μονάδες συγκέντρωσης των προ-διαλεγμένων απορριμμάτων. Εκεί τα οργανικά θα μετατρέπονται σε λίπασμα (κομπόστ) και θα αξιοποιούνται τα ανακυκλώσιμα. Το κομπόστ και τα ανακυκλώσιμα μπορούν να δώσουν έσοδα στο Δήμο και να μειώσουν τα δημοτικά τέλη.

ü  Το υπόλειμμα (10-15% του συνόλου) μπορεί να πηγαίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολείμματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουν  την εβδομάδα 19-23 Οκτωβρίου:

–          Οι μαθητές και οι φοιτητές να προχωρήσουν σε αποχές ή/και καταλήψεις- οι αποφάσεις μπορούν να παρθούν από συνελεύσεις, τα 15μελή συμβούλια, τους Φοιτητικούς Συλλόγους.

–          Οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και οι πανεπιστημιακοί να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας ή/και απεργίες μέσα από αποφάσεις της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων και του Συλλόγου ΔΕΠ.

–          Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων να πάρει απόφαση στήριξης του αγώνα και συμμετοχής σε ένα τεράστιο παν-εκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.

Αγωνιζόμαστε για:

ü  Να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και σε όλη τη χώρα.

ü  Να μεταφερθεί η ΑΓΕΤ έξω από την πόλη του Βόλου.

ü  Να μην δημιουργηθεί εργοστάσιο παραγωγής SRF/RDF από το Δήμο Βόλου.

ü  Να προχωρήσει η οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το