Κόσμος

Χρυσή Αυγή: «Δεν είναι αθώοι – Οι ναζί στη φυλακή» – Δράση και στις Βρυξέλλες

Καθώς η δίκη της Χρυσής Αυγής βαίνει προς το τέλος, μια μικρή ομάδα αντιφασιστών, αλληλέγγυων στο δυναμικό κίνημα που αναπτύσσεται στην Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν χτες, 20 Σεπτεμβρίου, μπροστά στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανάρτησαν πανό που έγραφε: «Δεν είναι αθώοι / Οι Ναζί στη φυλακή», στα ελληνικά και στα γαλλικά.

Η δράση ήταν σύντομη και δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως δημόσια (Flash mob). Mε αυτό τον τρόπο, Έλληνες και Βέλγοι αντιφασίστες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οικογένειας Φύσσα και της αντιφασιστικής συντονιστικής ομάδας «Δεν είναι αθώοι», να ασκηθεί δημόσια πίεση ώστε φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί να καταδικαστούν με βαριές ποινές, αλλά και η ίδια η οργάνωση να αναγνωριστεί και να καταδικαστεί ως εγκληματική.

Παράλληλα, η επιλογή του σημείου στο οποίο έγινε η δράση είναι ενδεικτική: οι διαδηλωτές θέλησαν να αναδείξουν τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς παράγοντα στην άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη, με την ανοχή που έχει επιδειχθεί προς τους εκπροσώπους της ΧΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, για παράδειγμα, ή προς κυβερνήσεις σαν αυτή του Όρμπαν στην Ουγγαρία.

Και στο Βέλγιο όμως, πληθαίνουν τα περιστατικά που φανερώνουν ότι το αυγό του φιδιού είναι δραστήριο. Αφενός το περιστατικό που έγινε γνωστό πρόσφατα με το νεκρό Σλοβάκο, Γιόζεφ Τσόβανεκ, από αστυνομική βία στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στη χώρα: στα σχετικά βίντεο μια αστυνομικός φαίνεται να κάνει το ναζιστικό χαιρετισμό την ώρα που οι συνάδελφοί της ακινητοποιούν βίαια τον άτυχο Σλοβάκο. Παράλληλα, έχει ανακοινωθεί μηχανοκίνητη πορεία του ακροδεξιού Vlaams Belang από την Αμβέρσα προς τις Βρυξέλλες στις 27 Σεπτεμβρίου, με σκοπό οι ακροδεξιοί να δηλώσουν την αντίθεσή τους προς τη σύνθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης: μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο με υπηρεσιακή κυβέρνηση, διαφαίνεται ότι ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα σχηματιστεί, με αποκλεισμό όμως των φλαμανδών ακροδεξιών του N-VA (πρώτου σε ψήφους στη Φλάνδρα) και του Vlaams Belang.

Σε αυτό το τοπίο, τόσο στο Βέλγιο, όσο και στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, οι διαδηλωτές θεωρούν ότι μια αυστηρή καταδίκη της ΧΑ είναι απαραίτητο να υπάρχει, σε συμβολικό όσο και πραγματικό επίπεδο, ότι μια ηχηρή καταδίκη του φασισμού από το δικαστήριο είναι αναγκαία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το