Τοπικά

Βόλος: Πρόστιμο 300 ευρώ σε ιδιοκτήτη σκύλου χωρίς τσιπ

Πρόστιμο 300 ευρώ καλείται να πληρώσει ιδιοκτήτης σκύλου που δεν του είχε εμφυτεύσει το απαραίτητο τσιπ. Ο ιδιοκτήτης του ζώου το είχε βγάλει βόλτα στην παραλία του Βόλου όπου και στον σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχε προβεί στο τσιπάρισμα του σκύλου του. Οι έλεγχοι το τελευταίο διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί μετά από εντολή του εισαγγελέα Βόλου, όταν στο φως της δημοσιότητας ήρθε η υπόθεση των 11 σκυλιών που βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση στη Ν. Αγχίαλο. Να σημειώσουμε πως η διαδικασία τσιπαρίσματος κοστίζει περίπου 30 ευρώ, δέκα φορές, δηλαδή, λιγότερο από το ποσό του προστίμου. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τη νομοθεσία είναι: Παράλειψη σήμανσης με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ) 300 ευρώ, παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου 300 ευρώ, εγκατάλειψη του ζώου 300 ευρώ, παράλειψη καθαρισμού από περιττώματα ζώου 100 ευρώ, παράλειψη κονκάρδας εμβολιασμού 100 ευρώ, παράλειψη λήψης μέτρων περιπάτου του ζώου 300 ευρώ, πρόκληση ζημιών από το ζώο 300 ευρώ, παράλειψη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας 300 ευρώ, κακοποίηση ζώου ή κοινοποίηση πράξης βίας 30.000 ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κτηνίατρο για τη μεταβολή των στοιχείων – είτε αφορούν στον ίδιο είτε το κατοικίδιό του – που έχουν καταχωρισθεί στη βάση δεδομένων.
– Γίνεται υποχρεωτική η σήμανση (τσιπ) ακόμη και για τα τσοπανόσκυλα, με σκοπό την επίβλεψη του πληθυσμού τους και τη διασφάλιση της υγείας τους.
– Απαιτείται άδεια εκτροφέα σε όσους πωλούν ζώα, ακόμη και στην περίπτωση κατοχής ενός και μόνο θηλυκού ζώου αναπαραγωγής. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών.
– Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων αγορών, διότι στους χώρους αυτούς δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες για την καλή υγεία τους.
– Απαγορεύεται η εισαγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
– Αποσαφηνίζεται η επανένταξη των αδέσποτων. Έτσι, απαγορεύεται η επανένταξή τους στις εισόδους και εξόδους των λιμανιών, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στις κλειστές αγορές.
– Οι σκύλοι – οδηγοί τυφλών θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς φίμωτρο ή κλουβί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το