Τοπικά

Βόλος:Κατάληψη και πορεία από φοιτητές και μαθητές

 

Σε κινητοποιήσεις κατέρχονται σήμερα μαθητές και φοιτητές κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ήδη στον Βόλο υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί και συλλαλητήριο από το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου.

 

Σημειώνεται πως πριν μια εβδομάδα οι φοιτητές είχαν διεξάγει επίσης συλλαλητήριο για το ίδιο ζήτημα.
Η διαφορά είναι πως σήμερα στον χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να κατέλθουν και οι μαθητές.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν εξαγγελθεί καταλήψεις σε σχολεία που ο αριθμός τους μένει να φανεί σήμερα. Στη συνέχεια και οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν πορεία.
Χθες σε κατάληψη βρισκόταν τα Τμήματα Γλωσσικών Σπουδών καθώς και Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανίας τα οποία στεγάζονται στο κτήριο του ιδρύματος Δεληγιώργη.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων Ιστορίας, Φυτικής Παραγωγής, Μηχανολόγων, Δημοτικής Εκπαίδευσης, Γλωσσικών Σπουδών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αναφέρουν για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μεταξύ άλλων τα εξής: «Το σχέδιο της κυβέρνησης να φιμώσει τους φοιτητές φέρνοντας το νομοσχέδιο εν μέσω εξεταστικής δεν πέρασε. Η συντριπτική πλειοψηφία φοιτητών, πανεπιστημιακών, εργαζομένων στα ΑΕΙ, μαθητών και γονιών απορρίπτουμε το νομοσχέδιο.
Το δείξαμε ήδη και θα το ξανακάνουμε, πως ούτε η κυβέρνηση, ούτε όποιος άλλος προσπαθεί να υπονομεύσει τον αγώνα μας και τις αποφάσεις μας και να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου, θα τα καταφέρει. Υπερασπιζόμαστε τις αποφάσεις των συλλόγων μας, μαζικοποιούμε και συντονίζουμε τον αγώνα μας.
Ήδη περισσότεροι από 130 φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές συντονιζόμαστε και είμαστε αποφασισμένοι να ακυρώσουμε αυτό το έκτρωμα. Γι’ αυτό μετά τον πρώτο πανελλαδικό γύρω συνελεύσεων, καταλήψεων και διαδηλώσεων, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά.
Γιατί αυτό που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών είναι να σπουδάζει σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, να παρέχει πτυχία με αξία για να εργαστεί με δικαιώματα. Αυτό που ζητούν οι νέοι για να μη στραφούν στη μετανάστευση είναι ένα μέλλον που δεν θα χαρακτηρίζεται από την ετεροαπασχόληση, τις κακοπληρωμένες θέσεις και την ελαστική εργασία. Αντίθετα το νομοσχέδιο δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε ένας φοιτητικός σύλλογος ούτε ένας μαζικός φορέας της εκπαίδευσης που να το υποστηρίζει. Η αδικία γίνεται νόμος.
Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια – κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το