Τοπικά

Βόλος: Εργοδότες ζήτησαν τη «μίζα» τους από τα 800 ευρώ που λαμβάνουν εργαζόμενοι σε αναστολή

Καταγγελίες σε συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι οι εργοδότες τους ζητούν να τους δοθεί μεγάλο μέρος το επίδομα των 800 ευρώ που προβλέπεται από τα μέτρα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κοροναϊό έχουν κάνει εργαζόμενοι.

Αυτή η συμπεριφορά είναι παράνομη και  είναι μια απαράδεκτη πρακτική που συνιστά ποινικό αδίκημα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί επαγγελματίες.

Έχουν γίνει σύμφωνα με πληροφορίες προφορικές καταγγελίες σε σωματεία και συνδικάτα, ενώ ενημερώθηκε και η Επιθεώρηση Εργασίας. Επιχειρήσεις ειδοποιούν τηλεφωνικά τους εργαζομένους ότι θα πρέπει να δώσουν μέρος από τα 800 ευρώ που δικαιούνται, επειδή απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωναϊό, ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά υπάρχουν εργαζόμενοι που έδωσαν μέχρι και 200 ευρώ, με το σκεπτικό ότι ο μισθός τους είναι 300 και το κράτος τους δίνει 800 για ενάμιση μήνα.

«Οι καταγγελίες ξεπερνούν τις δέκα και εικάζουμε βάσιμα πως αυτός ο αριθμός είναι μόνο η «βιτρίνα» του προβλήματος, σημείωσαν οι συνδικαλιστές. Η Επιθεώρηση Εργασίας που ρωτήθηκε από τη «Θ» δήλωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με εργαζόμενους, έχει ενημερωθεί για τις καταγγελίες, αλλά κανείς εργαζόμενος δεν κατέθεσε έγγραφη αναφορά.

Πρόκειται για καταστήματα στο χώρο της εστίασης και στον χώρο του εμπορίου, που ζήτησαν από τους εργαζόμενους μερίδιο από την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

«Σε αυτούς τους τομείς παρατηρούνται τα φαινόμενα, αλλά το αίσχος περιλαμβάνει όλη την γκάμα των επιχειρήσεων», σημείωσαν συνδικαλιστές.

Οι ίδιοι γνωρίζουν πως εργοδότες ζήτησαν από 100 εως 200 ευρώ εκβιάζοντας εργαζόμενους για να εντάξουν στη λίστα αναστολής εργασίας για να λάβουν τα 800 ευρώ.

«Εμείς γνωρίζουμε ποιοι είναι, με διευθύνεις και ονόματα και είπαμε στους εργαζόμενους να μην δώσουν χρήματα. Σε ανύποπτο χρόνο θα μας βρουν μπροστά τους με την Επιθεώρηση Εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΒ κ. Παπαδημόπουλος.

Αναφορά σε αυτό το φαινόμενο έκανε και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου κ. Στεργίου δηλώνοντας πως αυτή η αθλιότητα έχει συμβεί και με τα δώρα και εάν υπάρχουν εργαζόμενοι που δέχονται αυτούς τους εκβιασμούς να μην φοβηθούν κανέναν και να προχωρήσουν σε καταγγελίες στα σωματεία τους και στην Επιθεώρηση..

«Καμπάνα» σε ιδιοκτήτη καφέ

Με πρόστιμο στο οποίο δύσκολα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει βρέθηκε αντιμέτωπος ιδιοκτήτης καφέ που ενώ είχε δηλώσει τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας, είχε ανοιχτό το μαγαζί του ως take away. Οι εργαζόμενοι ήταν όλοι σε αναστολή και μετά από καταγγελίες έγινε έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας και βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στα πόστα τους, να εργάζονται και να παρέχουν υπηρεσίες.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το